Tauron - częste zaniki napięcia

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
bgolab
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 16
Rejestracja: pn sie 20, 2007 14:59
Lokalizacja: Krakow

Tauron - częste zaniki napięcia

Post autor: bgolab » ndz gru 27, 2020 13:26

Witam,

Mieszkam w Krakowie / Skotniki. Co najmniej od 2 lat obserwujemy z sąsiadami zjawisko zanikania napięcia na maksimum kilkadziesiąt sekund. Zaczałem rejestrowac zaniki (akurat moja kamera ma taką możliwosci zbierania danych w logach) i zaczałem wysyłać raporty do Tauronu.
Zainstalowali monitoring w skrzynce pomiarowej i otrzymałem w odpowiedź, że nie naruszają umowy bo sumaryczny czas niedziałania sieci nie jest długi. Dodali, że mogę sobie kupic UPS-a. Dodatkowo mnie postraszyli, że naruszam warunki podłączenia mając zły wspołczynnik mocy (mam TV, 3 laptopy, kocioł CO, kilkadziesiąt żarówek i płyta elektryczna wieć się zdziwiłem bo pewnie takich jest duzo jak ja).
---------------------------
Zjawisko się nasiliło w tym roku - w grudniu w ciągu 20 pierwszych dni napiecie zanikało 40 razy. Jest to troche problem bo nigdy nie wiadomo kiedy wyłączy się gotowanie, zaniknie internet gdy żona uczy w szkole zdalnie, itd.

Większość zaników jest między 22:00 a 5:00 rano. Reszta w środku dnia. Podejrzewam, że Tauron wie w czym problem bo pomiary dokonywano dwukrotnie również na słupie.

Może Państwo mogą coś doradzić (wiem, że prawnie nic nie wskuram a jak ich rozzłoszcze to mnie jeszcze oskarżą o ten współczynnik mocy).



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2010
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Tauron - częste zaniki napięcia

Post autor: elmontjs » pn gru 28, 2020 14:05

Z Twojego opisu wynika, że masz do czynienia "krótkimi przerwami w zasilaniu" (definicja). I o ile to zakłócenie jest zdefiniowane i znormalizowane pod kątem jego ilości na okres, to te normalizacje dotyczą raczej zakładów przemysłowych. Sprawdź swoją umowę z Tauronem, czy deklarują w niej jakieś parametry zakłócenia o którym napisałem wyżej, ale z tego co wiem, to Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z 04.05.2007 r. w sprawie szczegółowych warunków
funkcjonowania systemu elektroenergetycznego nie reguluje tego w "taryfach prywatnych".
załączam też artykuł dla lepszego poznania tematu:
Załączniki
ZN_WEiA_PG_50-15 (1).pdf
(1.05 MiB) Pobrany 12 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...

bgolab
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 16
Rejestracja: pn sie 20, 2007 14:59
Lokalizacja: Krakow

Tauron - częste zaniki napięcia

Post autor: bgolab » wt gru 29, 2020 13:05

Umowa z Tauronem mówi o sumarycznym czasie przerw. Prawnie nie da się im nic zrobić.

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2010
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Tauron - częste zaniki napięcia

Post autor: elmontjs » wt gru 29, 2020 13:32

bgolab pisze:
wt gru 29, 2020 13:05
Umowa z Tauronem mówi o sumarycznym czasie przerw.
Więc wygląda na to, ze ten parametr nie został przekroczony. Pewnie dostałeś jakiś wydruk z pomiarów jakie przeprowadzili, ewentualnie możesz o niego poprosić, ale chyba nic więcej z tym kolega nie zrobi.
Jedynym wyjściem jest podłączenie wrażliwych na zanik napięcia urządzeń przez UPS. Tak , to dodatkowy koszt.
Człowiek uczy się całe życie i ...

ODPOWIEDZ