Tauron - częste zaniki napięcia
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Mieszkam w Krakowie / Skotniki. Co najmniej od 2 lat obserwujemy z sąsiadami zjawisko zanikania napięcia na maksimum kilkadziesiąt sekund. Zaczałem rejestrowac zaniki (akurat moja kamera ma taką możliwosci zbierania danych w logach) i zaczałem wysyłać raporty do Tauronu.
Zainstalowali monitoring w skrzynce pomiarowej i otrzymałem w odpowiedź, że nie naruszają umowy bo sumaryczny czas niedziałania sieci nie jest długi. Dodali, że mogę sobie kupic UPS-a. Dodatkowo mnie postraszyli, że naruszam warunki podłączenia mając zły wspołczynnik mocy (mam TV, 3 laptopy, kocioł CO, kilkadziesiąt żarówek i płyta elektryczna wieć się zdziwiłem bo pewnie takich jest duzo jak ja).
---------------------------
Zjawisko się nasiliło w tym roku - w grudniu w ciągu 20 pierwszych dni napiecie zanikało 40 razy. Jest to troche problem bo nigdy nie wiadomo kiedy wyłączy się gotowanie, zaniknie internet gdy żona uczy w szkole zdalnie, itd.
Większość zaników jest między 22:00 a 5:00 rano. Reszta w środku dnia. Podejrzewam, że Tauron wie w czym problem bo pomiary dokonywano dwukrotnie również na słupie.
Może Państwo mogą coś doradzić (wiem, że prawnie nic nie wskuram a jak ich rozzłoszcze to mnie jeszcze oskarżą o ten współczynnik mocy).
funkcjonowania systemu elektroenergetycznego nie reguluje tego w "taryfach prywatnych".
załączam też artykuł dla lepszego poznania tematu:
- Załączniki
-
- ZN_WEiA_PG_50-15 (1).pdf
- (1.05 MiB) Pobrany 12 razy
Więc wygląda na to, ze ten parametr nie został przekroczony. Pewnie dostałeś jakiś wydruk z pomiarów jakie przeprowadzili, ewentualnie możesz o niego poprosić, ale chyba nic więcej z tym kolega nie zrobi.
Jedynym wyjściem jest podłączenie wrażliwych na zanik napięcia urządzeń przez UPS. Tak , to dodatkowy koszt.