TN-C-Ochrona przeciwprzepięciowa i przeciwporażeniowa

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
radioeti
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: wt lip 15, 2008 11:06
Lokalizacja: Gdańsk

TN-C-Ochrona przeciwprzepięciowa i przeciwporażeniowa

Post autor: radioeti » wt lip 15, 2008 11:50

Witam,

Wymieniam w bloku żelbetowym z lat 80 na 9-piętrze instalację elektryczną. Chciałbym uzyskać kilka porad, co robić, a czego nie robić.
Obecnie instalacja jak się dowiedziałem jest w układzie TN-C (w szachcie elektrycznym przed licznikiem dochodzą dwa przewody: neutralny i fazowy YDY2x2,5).
Bolce w gniazdach elektrycznych są zmostkowane w gniazdkach z przewodem neutralnym.

Chciałbym się dowiedzieć czy i jak w takiej instalacji można stosować ochronniki przepięciowe (odgromowe) oraz przeciwporażeniowe (różnicowoprądowe)?

Kable za licznikiem (w mieszkaniu) chcę wymienić na:
1. YDYżo 3x1,5 do oświetlenia halogenowego/ledowego oraz
2. YDYżo 3x2,5 do gniazd elektrycznych
3. YDYżo 6x1,5 do oświetlenia głównego (o ile takie kable będą dostępne)
4. YDYżo 5x4 (trójfazowy) do kuchni elektrycznej
5. YDYżo 3x4 do zasilacza awaryjnego UPS

W katalogu DEHN'a znalazłem ArtNr 900 104 DEHNport Maxi, który podobno nadaje się do sieci TN-C.
Znajomi elektrycy powiedzieli, że w mojej instalcji mogę zastosować różnicówki ale ochrony odgromowej nie bardzo.
Zastanawiam się czy też nie zrobię za dużego błędu jeżeli w mieszkaniu ułożę przewody o większym przekroju niż te przed licznikiem.

Dodatkowo zamierzam położyć sieć logiczną (teleinformatyczną) oraz przewód magistralny EIB. Podobno każdą żyłę z przewodu 4-ro parowego SFTP oraz z przewodu EIB (4-ry zyły) również powinienem podłączyć poprzez ochronnik odgromowy.
Czy przewód ochronny zielono-żółty dla sieci logicznej może być połączony z przewodem ochronnym sieci elektrycznej (gdzie i jak)?

Przewody chcę ułożyć w korytach (kanałach) kablowych firmy BAKS do zalania w wylewce. Kanały podłogowe też powinny być uziemione - podłączone do przewodu zielono-żółtego (PE). Czy na takim zalanym korycie można ułożyć elektryczne grzanie podłogowe np. mata grzewcza lub przewód grzewczy?

Ok, na razie tyle pytań, jak się pojawią odpowiedzi to pewnie pojawią się nowe pytania.
Być może pojawi się również chętny elektryk do fachowego zaprojektowania i wykonania instalacji na terenie Gdańska.

Pozdrawiam



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Solidne mierniki w najlepszej cenie
 

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5759
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: TN-C, ochrona przeciw-przepięciowa i -porażeniowa + sieć inf

Post autor: STANCA » wt lip 15, 2008 14:02

Witam

Nie rozumiem, chcesz coś kuć w podłodze? W Twojej podłodze mogą być przewody do lamp na suficie sąsiada z dołu. Były tematy o wielkiej płycie.
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=12& ... ie&start=0

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=23& ... %C5%82ycie

Nie zapomnij uzgodnić zakresu i sposobu wykonywania prac z zarządcą lub właścicielem obiektu.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

radioeti
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: wt lip 15, 2008 11:06
Lokalizacja: Gdańsk

Re: TN-C, ochrona przeciw-przepięciowa i -porażeniowa + sieć inf

Post autor: radioeti » wt lip 15, 2008 21:39

Co do samego ułożenia przewodów to nie bardzo mam pytania, obecnie stosowane wykrywacze metali oraz przewodów pod napięciem stosunkowo dokładnie pozwalają określić ich przebieg oraz przebieg zbrojenia (warstwa wylewki w podłodze jest dość gruba w niektórych miejscach ponad 3cm a wysokość kanału jaki chcę zastosować to 2,8cm)

Problem mam raczej z "wiedzą elektryczną" czyli jak z instalacji TN-C zrobić instalcję, w której można zastosować ochronę przeciwporażeniową i ochronę przeciwprzepięciową (skąd wziąść przewód ochronny PE). Poprowadzę instalcję o odpowiedniej ilości przewodów to ok, ale jak z przewodu PEN zrobić PE i N (chyba się nie da). Zatem:
1. Czy są jakieś specjalne ochronniki przepięciowe do instalacji TN-C?
2. Czy są jakieś specjalne ochronniki przeciwporażeniowe (różnicówki) do instalacji TN-C? (czytałem na forum, że w tym temacie są głosy i za, i przeciw stosowaniu różnicówek w instalacjach TN-C, zakładam że nowo położone kable nie będą miały przerw)

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1139
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Re: TN-C, ochrona przeciw-przepięciowa i -porażeniowa + sieć inf

Post autor: Darom » wt lip 15, 2008 23:02

Witam

Co do wylewki i skucia podłogi to prace te powinny być wykonane przy aprobacie właściciela budynku. Kiedyś było na forum - ktoś naruszył elementy konstrukcyjne budynku i nie dość, że tam już nie mieszka (bo nie może), to musiał zapłacić za mieszkanie sąsiada piętro niżej.

Co do wykonania instalacji elektrycznej: trzeba znaleźć elektryka i niech ją wykonuje. Jeśli część prac chce kolega wykonywać sam (np. układanie przewodów) to proszę to robić pod okiem doświadczonego elektryka. Z tego co kolega pisze można wywnioskować, że niestety brak koledze koniecznej wiedzy.

Po dokonaniu remontu będzie miał kolega instalację TN-C-S, więc sprawą tzw. "RCD w TN-C" proszę sobie nie zawracać głowy. Jeśli tego sprzetu komputerowego trochę będzie to rekomendował bym różnicówkę typu A. I dobrze jakby była krótkozwłoczna ( a nie bezzwłoczna ).

Jeśli chodzi o ochronę przeciwprzepięciową to wspomiany przez kolegę ogranicznik typu 1 w przypadku kolegi w ogóle się tam nie nadaje. Nie wiem kto mógł zasugerować koledze taki SPD. On by nigdy nie zadziałał. Jeśłi kolega chce coś ze "stajni" Dehna to proponował bym DehnGuard DG275 (nie wiem czy się nie pomyliłem w symbolu). Jest to SPD oczywiście typu 2. Pozostają połącznia wyrównawce do instalacji wodnej, CO, int.gazowej. To dłuższy temat i można byłoby tu wykorzystać np. DehnGap Maxi (lub coś podobnego).
radioeti pisze: 5. YDYżo 3x4 do zasilacza awaryjnego UPS
A co to za cudo - pewnie z 20 kompów chce kolega trzymać w tym mieszkaniu? A WLZ wytrzyma? ;-)
radioeti pisze: Czy przewód ochronny zielono-żółty dla sieci logicznej może być połączony z przewodem ochronnym sieci elektrycznej (gdzie i jak)?
O co chodzi z tym zielono-żółtym dla sieci logicznej?

pzdr
-DAREK-

radioeti
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: wt lip 15, 2008 11:06
Lokalizacja: Gdańsk

Re: TN-C, ochrona przeciw-przepięciowa i -porażeniowa + sieć inf

Post autor: radioeti » śr lip 16, 2008 8:23

Remont został oczywiście zgłoszony i sprzeciwu nie wyrażono. (papierkowo jest wszystko raczej ok)

Elektryków fachowców szukałem. Z 30 chętnych było 5. Po wycenach ze wszystkich zrezygnowałem (ceny od 3500zł do 11000) za tą samą instalację (te same schematy poglądowe, nie elektryczne). Żadna wycena nie była sporządzona wachowo (zamiast kosztorysu dostałem informację o jednej zbiorczej cenie z poglądowym opisem - wniosek wycena to taki szacunek wzięty z kapelusza, pomijam czas oczekiwania na taką wycenę - 1 miesiąc).

Co do połączeń wyrównawczych to rozumiem, że to dłuższy temat pewnie też już omawiany. Raczej nie podjąłbym się takich połączeń do instalacji wodnej ani gazowej może ewentualnie c.o.

Odnośnie UPS'a to powinien od zaraz obsłużyć 4 komputery z zasilaczami 800W. Planowany jest zakup zasilacza o mocy wyjściowej ok. 3500W / 5000 VA (ze względu również na czas podtrzymania)

Instalacja sieci komputerowej ma być zbudowana w oparciu o kable ekranowane. Zatem również ekran powinien być podłączony do przewodu ochronnego (zielono żółtego). Wszystkie kable logiczne schodzą się w punkcie dystrybucyjnym z osprzętem sieciowym w szafce informatycznej która powinna być również "uziemiona".

michcio
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 123
Rejestracja: sob mar 22, 2008 19:12
Lokalizacja: M-ce

Re: TN-C, ochrona przeciw-przepięciowa i -porażeniowa + sieć inf

Post autor: michcio » śr lip 16, 2008 19:30

A powiedz jeszcze, pion z bloku jest wykonany przewodem 2.5 mm2?
Ciekawe czy nie aluminium....

radioeti
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: wt lip 15, 2008 11:06
Lokalizacja: Gdańsk

Re: TN-C, ochrona przeciw-przepięciowa i -porażeniowa + sieć inf

Post autor: radioeti » śr lip 16, 2008 21:26

Tak, pion jest tak jak pisałem 2x2,5mm2 na szczęście miedź, a nie aluminium.

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1139
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Re: TN-C, ochrona przeciw-przepięciowa i -porażeniowa + sieć inf

Post autor: Darom » pt lip 18, 2008 22:41

radioeti pisze: 4. YDYżo 5x4 (trójfazowy) do kuchni elektrycznej
5. YDYżo 3x4 do zasilacza awaryjnego UPS
się do sieci TN-C.
czy też nie zrobię za dużego błędu jeżeli w mieszkaniu ułożę przewody o większym przekroju niż te przed licznikiem.
Dla mnie nie ma uzasadnienia dla stosowania u kolegi przewodów o przekroju żyły 4mm2. Ale jak kolega chce to może i zastosować 3x16mm2 też bedzie dobrze. :P :P

pzdr
-DAREK-

Yeti55
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1487
Rejestracja: wt mar 09, 2004 23:12
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: TN-C, ochrona przeciw-przepięciowa i -porażeniowa + sieć inf

Post autor: Yeti55 » pt lip 18, 2008 23:30

Nie ma siły, chyba trzeba zacząć od wymiany WLZ i wizyty w zakładzie energetycznym, albo własny generator prądu.
Po co ekranowane kable niskoprądowe, raczej nie ma sensu, po co instalacja 3 fazowa jak zasilanie jest jednofazowe, po co UPS 5000VA wystarczy podwoić lub potroić baterie akumulatorów dla zwiększenia czasu podtrzymania.
To wszystko nie trzyma sie kupy, nie dziwię się cenie 11tys jak gość wliczył odpwiedni WLZ, może na to nie zwróciłeś uwagi.
Z cenami bywa róznie, a naprawdę za jakośc i funkcjonalność trzeba trochę zapłacić. Nikt nie będzie Tobie robił kosztorysów za darmo, to sprawa inwestora a nie wykonawcy.
I drobiazg: kabli nie można ot tak sobie dogrzewać matą podłogową, raczej wypada je studzić.
Czy wiesz, że osprzet sieci komputerowej ma izolacje galwaniczną na wyjściach i wejściach informatycznych.
Obawiam się, że dużo naczytałeś się w róznych miejscach, ale niewiele z tego zrozumiałaś. Po prostu nie czujesz tematu, brak wiedzy i doswiadczenia.
pozdrawiam Paweł

radioeti
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: wt lip 15, 2008 11:06
Lokalizacja: Gdańsk

Re: TN-C, ochrona przeciw-przepięciowa i -porażeniowa + sieć inf

Post autor: radioeti » sob lip 19, 2008 22:58

Odnośnie kabli 5x4mm2 do kuchni elektrycznej i 3x4mm2 do UPS'a to po prostu tak przeczytałem w internecie i w instrukcjach UPS'ów, że się tak stosuje. I o ile do UPS'a (skoro jest tak w instrukcji) to wydaje mi się, że taki kabel należy zastosować, to już do kuchni elektrycznej nie wiem jaki powinien być przekrój kabla (czy 5x2,5mm2 wystarczy).
Instalacja na razie jest jedno fazowa, może nie zawsze będę mieszkał w tym mieszkanku i może ktoś kiedyś będzie w nim chciał mieć kuchnię elektryczną (płytę), a może żona zechce taką płytę :). Dlatego wolę poprowadzić już odpowiednie przewody.

Co do UPS'a, to jaki kolega Yeti55 proponowałby zastosować zasilacz awaryjny dla 4 zestawów komputerowych z zasilaczami 800W, aby był jeszcze zapas ok 20% (są już zasilacze do komputerów 1000W). Wydaje mi się, że UPS np. 2000VA przy obciążeniu 3200W nawet jeżeli będzie miał podłączony zestaw baterii, to będzie pokazywał, że jest przeciążony i będzie się wyłączał (ale może się mylę - takie mam doświadczenie z zasilaczami awaryjnymi).

Kable ekranowane kat 7 (Pimf) mają być po to, żeby można było po takich kablach również poprowadzić sygnał TV. (takie rozwiązania proponuje np. Legrand, Tyco - AMP).

Fakt, że się trochę naczytałem i widze, że ile osób tyle norm/standardów/opinii.
Odnośnie wiedzy i doświadczenia - gdzieś trzeba ją zdobyć i je nabyć :)

Może zadam konkretne pytania:
1. Czy kupując rozdzielnicę, może ona być wyposażona w szyny PE i N?
2. Jak do takich szyn podłączyć przewód PEN?
3. Czy rozdzielenie PEN na PE i N powinno nastąpić przed licznikiem, czy za licznikiem (po stronie mieszkania)?
4. Czytałem na forum, że w punkcie rozdziału PEN na PE i N powinno uziemić się szynę PE, ale nie trzeba (ja nie mam do czego uziemić) zatem czy dobrze rozumiem, że nie muszę jej uziemiać, czy coś źle zinterpretowałem/zrozumiałem?

ODPOWIEDZ