Transformator -autotansformator ?

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Alina.Przerada
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: pt maja 10, 2019 23:06

Transformator -autotansformator ?

Post autor: Alina.Przerada » pt maja 10, 2019 23:21

Witam
Mam problem z zasilaniem w firmie Moc przyłącza 3 fazowego jest 17 kW i zasadniczo przy poborze z jednej fazy do 2 kW napięcie mieści się w normie a wiec z 248 spada do 200 -210 V Problem jest kiedy podłączymy przecinarkę plazmową o mocy 5 KW Wtedy napięcie spada do do 160 170 V i urządzenie nie przetnie blachy grubszej od 3 mm .Jako że były robione pomiary jakości energii miernikiem sonel i wyszły poprawnie !!! zakład energetyczny nic nie będzie robił !
I tu zasadnicze pytanie do praktyków
Jak zachowa się siec jeżeli zastosować autotransformator lub transformator ok 10 Kw gdzie zasilanie damy z międzyfazowego a wiec zz 400 V a z odczepu lub uzwojenia wtórnego pobierać 250 V
Czy w tym wypadku spadek nie będzie mniejszy !
Musimy coś wymyślić bo inaczej musimy jechać na agregacie a to znaczny koszt .Za wszelkie pomysły z góry dziękuje .



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3119
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Transformator -autotansformator ?

Post autor: opornik » sob maja 11, 2019 8:51

Alina.Przerada pisze:
pt maja 10, 2019 23:21
Mam problem z zasilaniem w firmie Moc przyłącza 3 fazowego jest 17 kW
Rozumiem, że na 17kW opiewały warunki przyłączenia i podpisana umowa przyłączeniowa oraz sprzedaży. Rozumiem, że w/w dokumenty dotyczyły zakładu a nie gospodarstwa czyli masz taryfę C.
Jeżeli tak to energetyka powinna zapewnić Ci dostawę energii o parametrach zgodnych z prawem i podpisanymi dokumentami. Zanim zaczniesz wojenkę należy sprawdzić parametry sieci w miejscu granicy stron, bo może okazać się, że problem z tak dużymi spadkami napięć leży po Twojej stronie. Po wykluczeniu błędów w instalacji masz prawo żądać od energetyki dostawy energii o prawidłowych parametrach, możesz zażądać montażu rejestratora na granicy stron.
Co do autotransformatora, nie najlepszy pomysł na ten moment.
PS
Czy czasem nie masz dla zasilania oddzielnego obwodu ze stacji trafo a granicy na niej?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

Alina.Przerada
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: pt maja 10, 2019 23:06

Transformator -autotansformator ?

Post autor: Alina.Przerada » sob maja 11, 2019 22:02

Takie spadki sa już na przyłączu o ZELT o tym wie bo był robiony pomiar przy pracownikach na obciążeniu 3 x 5 kw i na najlepszej fazie napięcie było 172 v na najsłabszej 154 v .Trafo jest ok 25 słupów od pomiaru .Kiedyś na tej linii było 5 odbiorców obecnie jest 2 z czego jeden jest jednofazowy a u nas 3 fazy 17kw na warsztat i z tego samego słupa 8 kw na dom .
Linia była wielokrotnie porwana w strzępy i na jednym drucie między nami a trafem jest ok 30 łączeń ! Co do pomiarów to były ale żeby udowodnił że jest zle to pomiar 14 dniowy musiał by być cały czas pod obciążeniem 15 kw i wtedy by wyszło ale kto zapłaci za zużycie !! Tak jak były spadki podczas pracy kompresora czy spawarki to /są to zaniżenia czasowe i inie podlegają rozpatrzeniu/ Tak na piśmie od RE Piotrków Trybunalski dostaliśmy !

ODPOWIEDZ