WLZ - jaki przekrój kabla?
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
-
- Rozmówca
chcę zrobić przyłącze energetyczne NN do domu jednorodzinnego od słupa linii 15kV. Przydział mocy: 15KW.
Kabel musi być poprowadzony w ziemi przez las na odcinku 2 km (!). Proszę o pomoc jaki będzie koszt wykonania takiego przyłącza lub co najmniej jaki przekrój kabla przyjąć aby starty nie były za duże. Rozumiem, że mówimy o kablu Al.
Potem przejdziemy do Twoich zapisów w poście.
NN??
Przyłącze ze słupa 15 kV??
A gdzie stacja trafo??
Koszt to dużo później.Przekrój kabla? Wg projektu opracowanego na podstawie warunków.
Karta Ratownicza
-
- Rozmówca
Chciałbym w jakiś sposób oszacować całościowe koszty tej inwestycji (dokumentacja projektowa, realizacja przyłącza, itp) - nie wiem czy to w ogóle ma sens... Stąd moja prośba
Bo może lepiej jest pójść w off-gridową instalację fotowoltaiczną ...
Później piszesz
No to jak to w końcu wygląda? 15 kV czy 0.4kV?Wit.Derkowski pisze: ↑pn gru 28, 2020 22:40że będzie można się wpiąć do sieci na słupie nN w najbliższej okolicy, tj. ok. 2 km od przyłączanego obiektu
Informaacja ta będzie w warunkach przyłączenia.
PS
To masz w końcu te warunki czy ich nie masz?
Karta Ratownicza
-
- Rozmówca
Dostałem warunki "z czapy" na przyłączenie do linii sn, które z innych powodów jest bez sensu. Dlatego potem pojawiły sie ustne uzgodnienia dot możliwości podpięcia do nn (tak jak pisałem). Ale żeby wiedzieć, czy jest sens kontynuować starania muszę oszacować koszt tej inwestycji.
Ale żeby napisać Ci coś wiarygodnego to musimy mieć pewne informacje.Wit.Derkowski pisze: ↑wt gru 29, 2020 9:34Ale żeby wiedzieć, czy jest sens kontynuować starania muszę oszacować koszt tej inwestycji.
1. W jakim układzie pracuje sieć zasilająca?
2. Jaka jest impedancja pętli zwarcia dla słupa z którego będzie wykonane przyłącze?
3. Jaki jest spadek napięcia na sieci dla słupa z którego będzie wykonane przyłącze?
Obawiam się jednak, że będziesz w stanie odpowiedzieć na te techniczne pytania.
Pozostaje jeszcze jeden, bardzo poważny problem. Piszesz:
Kto jest właścicielem tego lasu? Jest w nim jakaś droga w której można by ułożyć kabel?Wit.Derkowski pisze: ↑pn gru 28, 2020 14:34Kabel musi być poprowadzony w ziemi przez las na odcinku 2 km (!)
Karta Ratownicza