wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
kamil98
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 14:00

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: kamil98 » ndz cze 06, 2021 14:16

Witam, mam problem, mianowicie było zwarcie w piwnicy i wybił jakiś bezpiecznik, bo nie ma napięcia w gniazdkach oraz oświetlenie nie działa. Instalacja jest do przeróbki, ale na razie jestem zmuszony korzystać jeszcze z obecnych warunków i ten problem właśnie polega na tym, iż w rozdzielnicy budynku (tam gdzie mam wszystkie bezpieczniki) nic nie wybija, więc na 100% bezpiecznik od piwnicy musi być zlokalizowany gdzie indziej. Otworzyłem i zajrzałem do rozdzielnii (tej od zakładu) i zauważyłem tam cos duzego w postaci "walizki" i jest napisane 500V 32A więc myślę, że jest to zabezpieczenie przedlicznikowe, były tam też jakieś plomby, mogę pokazać jak to wygląda, co zrobić?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny miernik instalacji elektrycznych
 

Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 24
Rejestracja: wt maja 18, 2021 22:51

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: Luna.Vulpo » śr cze 09, 2021 16:00

No ale znalazłeś ten wybity bezpiecznik (jak wybity to pewnie wyłącznik)?

kamil98
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 14:00

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: kamil98 » czw cze 10, 2021 14:35

przepraszam, niejasno się wyraziłem - to jest jedynie moje przypuszczenie, ponieważ jak mówiłem- w domie normalnie mam prad to wygląda to jakby był jakis bezpiecznik, na którym jest obwód który jest w piwnicy. Nie wiem co robic

Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 24
Rejestracja: wt maja 18, 2021 22:51

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: Luna.Vulpo » czw cze 10, 2021 15:11

powoli. ustalmy fakty.
1. nie masz prądu w piwnicy
2. masz prąd gdzie indziej
3. zajrzałeś do szaf (rozdzielnic) i... nie widzisz żadnego wyłaczonego?

masz coś co wygląda raczej tak:
bezpieczniki-1.jpg
bezpieczniki-1.jpg (39.67 KiB) Przejrzano 58 razy
czy raczej tak:
bezpieczniki-2.jpg
bezpieczniki-2.jpg (89.61 KiB) Przejrzano 58 razy
a może tak:
bezpieczniki-3.jpg
bezpieczniki-3.jpg (11.27 KiB) Przejrzano 58 razy

kamil98
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 14:00

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: kamil98 » czw cze 10, 2021 16:13

3. Zajrzałem do szafy, gdzie mam wylaczniki automatyczne do generalnie całego obiektu I drugiego który jest obok i mam 2x C16 i 1x C20 i 3 fazowy C25, wszystkie są do góry podniesione czyli włączone. Co do rozdzielni od ZE to j.w., nie miałem aż tak dużej drabiny żeby wejść ale zajrzałem i ujrzałem coś duzego, metalowego na czym było wygrawerowane 500V 32A, może pod tynkiem tam jeszcze coś niżej jest, muszę to obejrzeć i wstawić zdjęcie tutaj
Ostatnio zmieniony czw cze 10, 2021 16:16 przez kamil98, łącznie zmieniany 2 razy.

kamil98
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 14:00

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: kamil98 » czw cze 10, 2021 16:15

ten c20 wstawil na swiatlo kiedyś ktos pod pretekstem ze nie chciał nowego kupować

Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 24
Rejestracja: wt maja 18, 2021 22:51

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: Luna.Vulpo » czw cze 10, 2021 23:54

Jeżeli w szafie od ZE widzisz 500V 32A to tam nie masz czego szukać w kontekście twojego problemu. To jest prawdopodobnie złącze kablowe. Jakby tam wybiło coś to prądu by nie było w całym domu.
Z opisu wnioskuję, że prąd jest dostarczany linią napowietrzną, prawda?

Jak wszystkie są do góry a światła i prądu w piwnicy nie ma to to nie wina wyłącznika. Masz gdzieś uszkodzoną instalację.

podsumowując opis to masz albo:
wariant_A_
- gniastka na 2-ch fazach (zabezpieczonych C16)
- całe światło na 1-ej fazie (zabezpieczonej C20)
- gniazdo 3-fazowe na C25
albo wariant_B_
światło i gniastka są na jednym a fazy podzielone są per piętra.

Aby to potwierdzić, to o ile możesz, wyłącz każde pojedyńczo i sprawdź co przestaje działać. :D

Jeżeli tak jest jak wnioskuję, to na 80% jest uszkodzony przewód prowadzący do piwnicy.
Jeżeli to wariant_B_ to wyłącz ten wyłącznik od piwnicy i raczej możesz czekać do remontu instalacji. Choć bym nie czekał i szukał uszkodzenia, bo to grozi pożarem.

Jeżeli wariant_A_ to szukaj na cito kogoś z miernikiem do badania ciągłości przewodów. Taka sytuacja grozi pożarem.

kamil98
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 14:00

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: kamil98 » pt cze 11, 2021 11:42

najchętniej to bym ten C25 3 fazowy w ogóle wywalil bo on jest podłączony kompletnie bez sensu. Cały odrębny budynek + piec w piwnicy I piekarnik w domu jest z nim połączony w jedno oraz sprawdziłbym od którego jest podłączona instalacja do piwnicy i ja odłączył (jeśli by była), nie mam uprawnień, ale uważam, że samo odłączenie przewodow wylacznika nadpradowego/szyny i założenia na niego kostki elektrycznej nie powinno spowodować pożaru, tylko nie wiem jak odłączyć przewod prowadzący do odbiorników w zlaczu kablowym

kamil98
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 14:00

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: kamil98 » pt cze 11, 2021 11:51

prad jest doprowadzany linia napowietrzna, co do faz - to jest chyba tak, że u góry jest prad ze światłem na 2 fazach a na dol jest 1 faza na swiatlo i prąd

kamil98
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: ndz cze 06, 2021 14:00

wybity bezpiecznik w rozdzielnii

Post autor: kamil98 » pt cze 11, 2021 11:54

dodaje, że zależałoby mi żeby samemu to zrobić, jednak nie zależy mi na tym az tak żeby ta instalacja w piwnicy dzialala, ponieważ trzeba będzie zrobić nową, po prostu odłączyć i zakostkowac

Zablokowany