Automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Regulacje prawne w odróżnieniu od wiedzy technicznej nie zawsze są logiczne. Dyskusja wątpliwości pozwala na poprawną ich interpretację.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Seba1977
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: czw gru 19, 2013 12:50

Automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: Seba1977 » czw gru 19, 2013 13:14

Dzień dobry,

pracuję obecnie jako automatyk i nie jestem pewny w jakich sytuacjach wymagane jest w mojej pracy polecenie na pracę. Mam na myśli co mówią formalne przepisy (inna sprawa co mówi rozsądek). Moje pytanie zilustruję konkretnymi przykładami:

1. moim zadaniem jest przykładowo diagnostyka stanu sterownika PLC w szafie, sprawdzenie stanu przekaźników, styków przy pomocy wskaźnika napięcia. Jest to typowa szafa PLC zasilana 230VAC. Czy w tym przypadku powinienem wymagać polecenia na pracę ?

2. przykład jak powyżej, z tym że muszę przeprowadzić diagnostykę stanów wejść/wyjść przemiennika/sof-startu, układów rozruchowych silników w rozdzielnicy NN 0,4kV. Czy w tym przypadku powinienem wymagać polecenia na pracę ?

3. pojawia się pytanie gdzie jest granica - polecenie wymagane/nie wymagane ? Czy zależy to od napięcia ? czy od zainstalowanej mocy ?

4. biorę udział w modernizacji istniejącej instalacji jako podwykonawca. Kto w tym przypadku wydaje polecenia i dopuszcza do prac ? osoba odpowiedzialna ze strony inwestora ?

5. biorę udział w rozbudowie (nowej) instalacji jako podwykonawca. Instalacja nie jest jeszcze oddana do ruchu. Kto w tym przypadku wydaje polecenia i dopuszcza do prac ? kierownik budowy ? inspektor nadzoru budowlanego ?

z góry dziękuję za pomoc :)



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1826
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: Simcode » czw gru 19, 2013 16:26

Seba1977 pisze:Jest to typowa szafa PLC zasilana 230VAC.
Seba1977 pisze:układów rozruchowych silników w rozdzielnicy NN 0,4kV
Kolega poczyta co to jest napięcie dotykowe dopuszczalne
http://www.tfsystem.pl/2012/04/16/dopus ... rzemienny/
Potem Rozporządzenie ministra
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 28 marca 2013 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach energetycznych1)
A to fragmenty ;

Seba1977
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: czw gru 19, 2013 12:50

Re: automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: Seba1977 » pt gru 20, 2013 7:44

dziękuję za wskazówki :)

w moim przypadku zastosowanie będzie miał przypadek:

"2. Do prac eksploatacyjnych przy urządzeniach energetycznych stwarzających możliwość wystąpienia szczególnego zagrożenia dla zdrowia lub życia ludzkiego należy zaliczyć w szczególności prac

6) wykonywane w pobliżu nieosłoniętych urządzeń elektroenergetycznych lub ich części, znajdujących się pod napięciem;"

napięcie 230V/400V występujące w szafach automatyki i rozdzielnicach napędowych NN nie jest napięciem bezpiecznym i przed rozpoczęciem pracy należało by uzyskać pisemne polecenie pracy

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1826
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: Simcode » pt gru 20, 2013 16:55

Oczywiście że to praca na polecenie pisemne . Nie należy godzić się na polecenie ustne bo ,po twojej śmierci poleceniodawca powie w prokuraturze że ja mu tam nie kazałem wchodzić.To by była samowola, znam takie przypadki .

beta2000
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 33
Rejestracja: ndz wrz 26, 2004 10:32
Lokalizacja: Polkowice

Re: automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: beta2000 » ndz gru 22, 2013 20:44

Proponuję skorzystać:

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1826
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: Simcode » ndz gru 22, 2013 22:13

beta2000 pisze:wystarczy opracować instrukcję zgodnie z
Niech kolega nie naciąga przepisu bo to krótka kołderka i mu w nogi będzie zimno . Sprawa instrukcji to jedno a bezpieczne wykonanie pracy to inna para kaloszy .W ramach instrukcji stanowiskowej nie mogą być wykonywane prace uznane za niebezpieczne . Te można wykonać tylko na polecenie pisemne .Kolega wyraźnie opisał jak jego praca wygląda .
Seba1977 pisze:przykład jak powyżej, z tym że muszę przeprowadzić diagnostykę stanów wejść/wyjść przemiennika/sof-startu, układów rozruchowych silników w rozdzielnicy NN 0,4kV. Czy w tym przypadku powinienem wymagać polecenia na pracę ?

beta2000
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 33
Rejestracja: ndz wrz 26, 2004 10:32
Lokalizacja: Polkowice

Re: automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: beta2000 » pn gru 23, 2013 8:48

Nie myl instrukcji stanowiskowej z instrukcją eksploatacji bo to dwie różne instrukcje. Nie wyobrażam sobie, że każde użycie miernika uniwersalnego, wskaźnika napięcia lub cęgów pomiarowych lub wymiany bezpieczników wykonuje się na polecenie pisemne i co w nim napiszesz.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1826
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: Simcode » pn gru 23, 2013 14:49

Kolego ja nie pomyliłem tylko odniosłem się do konkretnego przypadku kolegi Seby nie piszmy o rzeczach które są oczywiste ,ale w tym przypadku nie mają zastosowania. Poza tym nie pisze nasz kolega czy podczas tej diagnozy musi likwidować osłony odkręcać kable etc. .Bo jeśli przykłada tylko wskaźnik czy multimetr do zacisków to oczywiście żadne polecenie nie jest mu potrzebne.

beta2000
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 33
Rejestracja: ndz wrz 26, 2004 10:32
Lokalizacja: Polkowice

Re: automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: beta2000 » pn gru 23, 2013 15:15

Szafę z PLC trzeba otworzyć, żeby się dostać do sterownika rozdzielnicę też czyli to już wg kolegi wymaga polecenia pisemnego?
Przede wszystkim jeśli ta praca jest kwalifikowana jako szczególnie niebezpieczna powinna się znaleźć na zakładowym wykazie prac wykonywanych w warunkach szczególnego zagrożenia.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1826
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: automatyk a pozwolenia na prace przy urządzeniach elektr.

Post autor: Simcode » pn gru 23, 2013 20:02

No i o tym mówimy cały czas nie wyobrażam sobie grzebania w falowniku a falownik zamontowany w rozdzielni stu polowej gdzie w pobliżu pełno odbiorów bez pozwolenia pisemnego . Byłem świadkiem kiedy pracownik ABB wmontowywał do pola stycznikowni falownik i zawadził o przewody 500V pod napięciem .
Kolega może nie wierzyć ale łapaliśmy ten falownik w powietrzu ,dobrze że oprócz drobnego oparzenia nic więcej się nie stało .A gdyby było polecenie to zostały by zachowane procedury zawarte w tym poleceniu.

ODPOWIEDZ