Czasookres badań stajni
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Czasookres badań stajni
Czy któryś z kolegów orientuje się czy w przepisach jest przewidziany czasooskres badania instalacji elektrycznej w stajniach. Budynek jest w całości zbudowany z drewna, więc wydaje mi się, ze warunki powinny być jak dla budynków obostrzonych. Potrzebuje tez podstawy prawnej, którą chciałbym wpisać w protokół, w przypadku gdy czasookres jest krótszy niż 5 lat
Pozdrawiam
Paweł
Czasookres badań stajni
Przychodzisz na nieznany obiekt, prosisz o protokoły ostatnich pomiarów i o INSTRUKCJĘ EKSPLOATACJI i UTRZYMANIA OBIEKTU. Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie.

Taki dokument winien być wytworzony w zakładzie przy znajomości warunków środowiskowych. Podstawą prawną tu jest Kodeks Pracy, Prawo Budowlane i Prawo Energetyczne.
Resztę dowiesz się z analizy tego tematu przerabianego od kilkunastu lat:
https://ise.pl/forum/normy-przepisy-pra ... rawna-7965
pozdrawiam
STANCA
J. W. von Goethe
- elpapiotr
- Elektryk Aktywny
- Kontakt:
Czasookres badań stajni
Pomieszczenia stajni należą do pomieszczeń/budynków gospodarczych.
Norma PN-HD 60364 arkusz 7-705 nie precyzuje, jakie mają być terminy badań. Od tego jest PB.
W Prawie Budowlanym czasokres 5 lat jest oczywisty, natomiast okres krótszy to już inna sprawa.
Mamy art. 62 Prawa Budowlanego.
I tutaj, w badaniach okresowych wykonywanych w okresach co najmniej raz w roku P.B. nie wymienia instalacji elektrycznej, ale zobowiązuje właściciela lub zarządcę obiektu do sprawdzenia stanu technicznego m.in. elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas użytkowania obiektu. Instalacja elektryczna i piorunochronna jest "instalacją" narażoną na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas użytkowania obiektu.
Jeżeli właściciel/zarządca nie opracował/stworzył instrukcji wspomnianej przez kolegę STANCA, pomiarowiec, na podstawie badań i oględzin może wyznaczyć okres krótszy, niż 5 lat, ale zaopiniować ten termin.
Paweł Piotr.
Czasookres badań stajni
Prawda jest taka, że nke spodziewam się w tym przypadku żadnej instrukcji, ponieważ z tego co się zdążyłem zorientować, to budynek stoi lat x, a ja będę po raz pierwszy robił w nim w ogole pomiary. Nie wnikam kto odebrał, na jakiej podstawie przyłączył do przyłącza. Po prostu interesuje mnie, jaki kest czasookres badan, ponieważ wydaje mi się, ze jest to budynek w ktorym, ze względu na materiał z jakiego został zbudowany, istnieje wyższe zagrożenie pożarowe a i z uwagi na "wyziewy" istalacja szybciej będzie ulegać degradacji.
Dowiedziałem się od kolegów konkretów - dziękuję bardzo.
I z ciekawością zapytam zarządcy, czy takową instrukcje posiada lub chociażby książkę obiektu budowlanego.
Czasookres badań stajni
Art. 62. 1. Obiekty budowlane powinny być w czasie ich użytkowania poddawane przez właściciela lub zarządcę kontroli:
1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu technicznego:
a) elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas użytkowania obiektu,
b) instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska.
Raz na 5 lat jeśli nie ma szkodliwych warunków.