Czy mogę zdawać na świadectwo kwalifikacyjne D bez E?

Regulacje prawne w odróżnieniu od wiedzy technicznej nie zawsze są logiczne. Dyskusja wątpliwości pozwala na poprawną ich interpretację.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
krzaczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 99
Rejestracja: pt sty 14, 2005 13:31
Lokalizacja: Poznań

Czy mogę zdawać na świadectwo kwalifikacyjne D bez E?

Post autor: krzaczek » sob kwie 18, 2020 22:06

Nie wiem jakiej Kolega odpowiedzi się spodziewał. To nie jest kwestia "pójścia na rękę" jakiejś firmie, czy układów komisji z firmą, która jak Kolega napisał
jest stałym dostawcą klientów i na niej zarabiacie
. Po prostu takie są przepisy. Kurs i egzamin są towarem, na który jest wystawiana faktura, a ta musi być wystawiona na zamawiającego. Fakt, że uprawnienia są imienne na konkretnych pracowników nie ma nic do rzeczy. Jeśli układ pracownik-pracodawca jest normalny i zdrowy to takie sytuacje, jak Kolega opisał, czyli przetrzymywanie przez pracodawcę uprawnień nie ma miejsca. Komisja nic nie może tutaj poradzić. Temat odpłatności za egzaminy w ogóle jest dosyć kłopotliwy. Ja stoję na stanowisku, że jeśli pracownik musi mieć uprawnienia, żeby wykonywać swoje obowiązki służbowe, to pracodawca powinien opłacać mu egzamin bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Obawy, że pracownik wykorzysta je prywatnie może rozwiać umowa o zakazie konkurencji i po kłopocie.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1902
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Czy mogę zdawać na świadectwo kwalifikacyjne D bez E?

Post autor: elmontjs » ndz kwie 19, 2020 15:24

W opisywanym przypadku , jeżeli pracodawca przetrzymuje świadectwo u siebie, czy pracownik może osobiście zwrócić sie do komisji o wystawienie duplikatu nawet gdyby musiał pokryć koszty ?
Człowiek uczy się całe życie i ...

krzaczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 99
Rejestracja: pt sty 14, 2005 13:31
Lokalizacja: Poznań

Czy mogę zdawać na świadectwo kwalifikacyjne D bez E?

Post autor: krzaczek » ndz kwie 19, 2020 22:09

Jak najbardziej tak. A im więcej danych poda, najlepiej numer świadectwa, tym łatwiej i szybciej będzie sporządzić duplikat. Od razu uprzedzę kolejne pytanie. Nie, komisja nie informuje pracodawcy o wydaniu duplikatu. A przynajmniej nie ta, w której zasiadam. Pracownik zgłasza się do komisji, podaje niezbędne dane, płaci i dostaje duplikat świadectwa. A przetrzymywanym u siebie w szufladzie oryginałem pracodawca może sobie wytapetować ścianę. Jak już pisałem, przetrzymywanie przez pracodawcę imiennych uprawnień pracownika jest bez sensu. Co niby miałby z nimi zrobić?

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1954
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Czy mogę zdawać na świadectwo kwalifikacyjne D bez E?

Post autor: Simcode » śr kwie 22, 2020 19:54

elmontjs pisze:
ndz kwie 19, 2020 15:24
W opisywanym przypadku , jeżeli pracodawca przetrzymuje świadectwo u siebie, czy pracownik może osobiście zwrócić sie do komisji o wystawienie duplikatu nawet gdyby musiał pokryć koszty
No to chyba 50 zł. Tu brawo dla kolegi że tak postępuje ta komisja. Ale moje doświadczenia i tematy na forach wskazują co innego. Często komisje oddalają prośbę stwierdzając że zdający nie był zleceniodawcą usługi. Nie dziwię im się po co mają tracić dobrego płatnika który zawsze do nich przyjdzie. A teraz jeszcze z innej beczki. Jak byście się czuli koledzy gdybyście to wy byli tym pracodawcą i pracownik któremu zapłaciłeś wyrobienie świadectwa zwolnił się po okresie próbnym wraz z "swoimi" papierami. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1902
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Czy mogę zdawać na świadectwo kwalifikacyjne D bez E?

Post autor: elmontjs » śr kwie 22, 2020 21:23

Simcode pisze:
śr kwie 22, 2020 19:54
Jak byście się czuli koledzy gdybyście to wy byli tym pracodawcą i pracownik któremu zapłaciłeś wyrobienie świadectwa zwolnił się po okresie próbnym wraz z "swoimi" papierami.
Przetrzymywanie uprawnień jest jakimś głupim zachowaniem (szczerze, dawno już o tym nie słyszałem, ale skoro koledzy tak mówią , pewnie tak jest). Nie prościej podpisać klauzulę z pracownikiem, że jeżeli zwolni się przed upływem 12 miesięcy, będzie zobowiązany pokryć koszty kursu i egzaminu a przynajmniej kursu ? ... i wszyscy są zadowoleni.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1954
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Czy mogę zdawać na świadectwo kwalifikacyjne D bez E?

Post autor: Simcode » czw kwie 23, 2020 16:22

elmontjs pisze:
śr kwie 22, 2020 21:23
będzie zobowiązany pokryć koszty kursu i egzaminu a przynajmniej kursu ? .
Jest to jakieś wyjście . Tak czy owak tego problemu na tym forum nie rozwiążemy to życie same skoryguje jak w każdym przypadku ma być. Ja dla przykładu mam swoje świadectwo ze sobą bo robię je zawsze za swoje pieniądze. Ale dużo kursów robiłem za pieniądze pracodawcy i on ma oryginały.

ODPOWIEDZ