Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Regulacje prawne w odróżnieniu od wiedzy technicznej nie zawsze są logiczne. Dyskusja wątpliwości pozwala na poprawną ich interpretację.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
adzik
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 718
Rejestracja: wt wrz 09, 2003 19:50
Lokalizacja: Karwia
Kontakt:

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: adzik » ndz kwie 27, 2008 17:41

Art. 4. Przepisów ustawy nie stosuje się do urządzeń, które:
...
2) są odporne na zaburzenia elektromagnetyczne występujące zwykle podczas ich używania zgodnie z przeznaczeniem.

Czy ta ustawa tyczy sie instalacji elektrycznych w gospodarstwach domowych?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

czesiu
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 92
Rejestracja: pt lis 18, 2005 17:57
Lokalizacja: Bełchatów

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: czesiu » pn maja 05, 2008 18:04

Nie będę zaczynał nowego tematu, mam taki oto problem:
Zakład produkcyjny w Polsce. Ustawiane są maszyny, które przyjechały z linii produkcyjnej we Włoszech. Przekazanie maszyn odbywa się wewnątrz jednej firmy, maszyny są kilkuletnie w większości zdekompletowane, brak 90% dokumentacji. Na większości maszyn widnieje znak CE, jednak brakuje dokumentów potwierdzających.Od kilku dni staram się coś wydobyć od producentów ale bezskutecznie. (producenci pochodzą praktycznie z całego świata).
Czy oddając te maszyny do użytku, w firmie muszą znajdować się deklaracje zgodności na te maszyny, czy wystarczy naklejka na urządzeniu? Czy firma ponosi odpowiedzialność za używanie maszyny, co do której nie ma pewności, że posiada certyfikat CE?

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: STANCA » pn maja 05, 2008 18:27

Poczytaj
deklaracja CE musi być


http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/07011008.pdf

Dz.U.03.169.1650 - Ogólne przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=17& ... 650#p86188

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=9852&hilit=

Dz. U. nr 191 poz 1596:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 30 października 2002 r.
w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie użytkowania
maszyn przez pracowników podczas pracy.

Rozdził 6
Przepisy przejściowe i końcowe
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

TEODOR_P
Ekspert
Ekspert
Posty: 1440
Rejestracja: śr lip 23, 2003 23:26
Lokalizacja: Lublin

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: TEODOR_P » pn maja 05, 2008 19:07

Witam Kolegę Czesiu i Kolegów na Forum

Moim zdaniem największym zmartwieniem jest zdobycie dokumentacji jaka jest wymagana przez:
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 052170.pdf

w paragrafie 50.

Dokumentacja taka musi być po polsku. Ponadto wszelkie napisy na maszynie muszą być w języku zrozumiałym dla operatora.

Bez dokumentacji może być nie możliwe doprowadzenie maszyn do sprawności i kompletności, a maszyn niekompletnych czy niesprawnych nie można eksploatować.

Jeżeli dokumentacji nie uda się uzyskać - trzeba będzie opracować ją we własnym zakresie.

Odnożnie maszyn nie posiadających oznaczenia CE - przepis wskazał Kolega Stanisław.

Pozdrawiam
Teodor

techsys
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 23
Rejestracja: ndz maja 04, 2008 19:11
Lokalizacja: Kobyla

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: techsys » pn maja 05, 2008 19:12

Ludzie co wy
Chcecie wystawiać sobie znaczek CE toście poszaleli Taki znaczek wystawia tylko i wyłącznie jednostka NOTYFIKUJĄCA która nikt z nas NA PEWNO NIE JEST
Karą za wystawienie CE bez uprawnień może dostaćkarę 100 tyś
pozdrawiam

TEODOR_P
Ekspert
Ekspert
Posty: 1440
Rejestracja: śr lip 23, 2003 23:26
Lokalizacja: Lublin

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: TEODOR_P » pn maja 05, 2008 19:28

Kolego Techsys
techsys pisze:Ludzie co wy
Chcecie wystawiać sobie znaczek CE toście poszaleli Taki znaczek wystawia tylko i wyłącznie jednostka NOTYFIKUJĄCA która nikt z nas NA PEWNO NIE JEST
Karą za wystawienie CE bez uprawnień może dostaćkarę 100 tyś
pozdrawiam
A gdzie napisaliśmy, że użytkownik maszyn ma sam nakleić sobie znaczek CE ?

Poza tym tylko niektóre dyrektywy i w odniesieniu do niektórych wyrobów wymagają udziału jednostki notyfikowanej w procesie oznaczania znakiem CE.

Pozdrawiam
Teodor

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: STANCA » pn maja 05, 2008 20:51

Witam
TEODOR_P pisze:Kolego Techsys
.................
Poza tym tylko niektóre dyrektywy i w odniesieniu do niektórych wyrobów wymagają udziału jednostki notyfikowanej w procesie oznaczania znakiem CE.

Pozdrawiam
Teodor
Dokładnie!
W wiekszości można przeprowadzic skomplikowany proces i wykonać deklarację zgodności bez udziału jednostki notyfikowanej.
Osobiście przed laty wykonywałem dla maszyny deklarację CE.

Tu jest spory problem bo potrzebna dokumentacja, jak jej brak i nikt się nie podejmie odtworzyć to pozostaje złomowanie tego wszystkiego. Innej drogi nie ma.

poczytaj:
Wymagania bezpieczeństwa dla maszyn umieszczanych na rynkach Unii Europejskiej i na rynku Polski - Informator dla polskich podmiotów gospodarczych

w tym temacie znajdziesz wiele linków:
Badania po wymianie podzespołów, modernizacji urządzenia?
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16& ... a&start=10

Powodzenia
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

techsys
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 23
Rejestracja: ndz maja 04, 2008 19:11
Lokalizacja: Kobyla

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: techsys » pn maja 05, 2008 21:12

NIE NIE NIE
DZ.U nr195 poz2011
NP. paragraf 15 do 19

Wielu żeczy jeszcze nie wiem ale tego jestem pewny NIKT Z NAS NIE MOŻE WYSTAWIĆ DEKLARACJI I CE chyba że chce zapłacić 100 tyś chyba ze pracuje w jednostce notyfikowanej
A przy okazji

Może udzieli mi ktoś odpowiedzi na pytania ponieważ nie mam dostępu do Starych przepisów
1.Kto wydawał, PBUE
2.Kto tworzył PBUE
3.Kto rozprowadzał PBUE
4.Gdzie można zakupić przejżeć itp PBUE
5.Gdzie mozna znaleźć Spis zeszytów PBUE (tak jak np normy)

Bedę wdzięczy za informacje
pozdrawiam
Techsys

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: STANCA » pn maja 05, 2008 21:22

Witam

Zapewne młody człowieku, poczytaj linki, które podaliśmy w wielu temach i spokojnie przemyślisz wszystko. Materiału masz na kilka dni.

My wiemy o czym napisaliśmy.

Powodzenia.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

TEODOR_P
Ekspert
Ekspert
Posty: 1440
Rejestracja: śr lip 23, 2003 23:26
Lokalizacja: Lublin

Re: Czy rozdzielnica musi mieć oznaczenie CE

Post autor: TEODOR_P » pn maja 05, 2008 21:32

Witam

Kolego Techsys - nie mieszaj dyrektywy budowlanej do maszyn, elektryki i innych wyrobów- bo budowlana ma swoją specyfikę.

A odnośnie PBUE - to ja mam wydanie II wydane przez Wydawnictwo Przemysłu Maszynowego WEMA Warszawa 1988 a opracował to Instytut Energetyki.

Pozdrawiam
Teodor

ODPOWIEDZ