Grupa urządzeń - co to takiego?
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
26 marca, wejdzie w życie nowe rozporządzenie Ministra energii w sprawie BHP przy urządzeniach energetycznych. W niniejszym Rozporządzeniu mowa jest m.in. o tym, iż pracodawca jest zobowiązany do opracowania Instrukcji eksploatacji urządzeń energetycznych bądź grupy urządzeń energetycznych, a także do opracowania Instrukcji bezpiecznej pracy przy tych urządzeniach.
Przeszukałem Ustawę Prawo energetyczne i nie znalazłem w niej pojęcia "grupa urządzeń".
Proszę o nakierowanie na odpowiedni przepis.
Pozdrawiam serdecznie
Pozwolisz że nie zgodzę się z tobą.elmontjs pisze: ↑pn mar 09, 2020 22:51Będzie pomocne: https://bezel.com.pl/2018/08/01/zasady-eksploatacji/
Nazwa grupy w podawanym przez kolegę cytacie z bezel dotyczy silników o pewnej mocy jako jednej grupy . Czyli każdy rodzaj mocy silników klasyfikuje się do innej grupy.
W rozporządzeniu chodzi o grupy całych urządzeń nie tylko silników . Czyli można zrobić jedną instrukcje np. dla całej hali maszyn zamiast oddzielnie dla poszczególnej maszyny. A cytat brzmi tak.
urządzenia energetycznego lub grup urządzeń energetycznych, zwaną dalej „instrukcją eksploatacji”, opracowaną przez pracodawcę, zawierającą w szczególności:
Nadmienię że określenia grupy dla silników podanych w informacji bezel pochodzi z starego Zarządzenia ministra gospodarki materiałowej i paliwowej w sprawie zasad eksploatacji urządzeń napędowych z 28 luty 1987 r i powtarzany później z nowszych rozporządzeniach .
Wiem kolego , nie napisałem, że to jedyny słuszny podział, napisałem że "będzie pomocne". Na przytoczonej stronie to jedynie podział urządzeń napędowych (jedna z podstawowych grup urządzeń energetycznych); inne grupy wg mojej wiedzy nie są sklasyfikowane w aktach prawnych. A są przecież urządzenia grzewcze, spawalnicze, oswietleniowe i wiele innych - ta wiedza wynika bardziej z podręczników do elektrotechniki i są do określenia przez energetyka w zakładzie. Warunki ich eksploatacji określone są w normach dotyczących danych urządzeń i ich instrukcji obsługi, czy DTR-ek.
Spawalnię, gdzie pracuje 10 spawarek i kilka wentylatorów, mozna potraktować jako grupę urządzeń i opracować jedną instrukcję eksploatacji.
Natomiast jeśli chodzi na przykład o linię produkcyjną, gdzie występują różne maszyny, np: taśmociągi, foliarki krajalnice, suwnice... potrzebują oddzielnej instrukcji eksploatacji, ponieważ zagrożenia wynikajace z pracy tych urządzeń są w kazdym przypadku innego rodzaju, co instrukcja eksploatacji musi uwzględniać.
Myślę, że trochę temat rozjaśniłem.