Instrukcja eksploatacji budynku - jaka podstawa prawna?
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Re: Instrukcja eksploatacji budynku - jaka podstawa prawna?
Chciałbym na tym przykładzie pokazać co takiego m/i może być zamieszczone w instrukcji eksploatacji obiektu, która powinna być integralną częścią książki obiektu budowlanego.
Jest to jakiś stary projekt normy dotyczącej obiektów służby zdrowia. Nie jest to aktualną normą.
Przychodzi elektryk obcy na obiekt dostaje taką instrukcję eksploatacji i wszystko wie, reszta jak np protokoły badań znajdzie w książce obiektu budowlanego.
710.514.5 Schematy, dokumentacje i instrukcje obsługi
Plany instalacji elektrycznej łącznie z opisami, rysunkami, schematami ideowymi i ich modyfikacja, a także
instrukcje obsługi i konserwacji powinny być przekazane użytkownikowi.
– schematy blokowe ukazujące systemy rozdziału zasilania podstawowego i zasilania bezpieczeństwa w postaci jednokreskowej. Schematy te powinny zawierać informacje o lokalizacji rozdzielnic wewnątrz budynku;
– schematy rozdzielnicy głównej i rozdzielnic piętrowych pokazujące wyłączniki i aparaturę sterowniczą, oraz schematy rozdzielnic w postaci jednokreskowej;
– plany budowlane zgodnie z IEC 60617-11;
– schematy ideowe sterowania;
– instrukcje obsługi, kontroli, testowania i konserwacji baterii akumulatorów i źródeł mocy zasilania
bezpieczeństwa;
– sprawdzenie przeliczeniowe zgodności z zalecanymi normami (np. z 710.413.1);
– zestawienia odbiorów podłączonych na stałe do instalacji bezpieczeństwa, ich prądów znamionowych,
a w przypadku odbiorów z silnikami, ich prądów rozruchu;
– książka rejestrów, zawierająca zapisy wszystkich prób i kontroli, które są wymagane przed oddaniem
do eksploatacji.
710.62 Sprawdzenie okresowe
Sprawdzenie okresowe wg punktów od a) do e) 710.61 powinno być przeprowadzane zgodnie z lokalnymi/państwowymi przepisami. W przypadku braku lokalnych/państwowych przepisów, zaleca się następujące okresy:
a) próba działania urządzeń przełączających: co 12 miesięcy;
b) próba działania wskaźnika stanu izolacji: co 12 miesięcy;
c) sprawdzenie wizualne nastawień urządzeń włączających: co 12 miesięcy;
d) pomiar kontrolny dodatkowych połączeń wyrównawczych: 36 miesięcy;
e) sprawdzenie ciągłości urządzeń wymagane dla połączeń wyrównawczych: 36 miesięcy;
f) comiesięczne próby działania:
– zasilanie instalacji bezpieczeństwa z baterii: 15 min;
– zasilanie instalacji bezpieczeństwa z silnikami spalinowymi: aż do osiągnięcia ustalonej temperatury pracy: 12 miesięcy; przed „próbą obciążenia”;
– zasilanie instalacji bezpieczeństwa z baterii: sprawdzanie pojemności;
– zasilanie instalacji bezpieczeństwa z silników spalinowych: 60 min;
We wszystkich przypadkach obciążenie powinno wynosić co najmniej 50 % do 100 % mocy znamionowej;
g) pomiar prądu upływu transformatora IT: 36 miesięcy;
h) kontrola prądu wyłączającego urządzenia ochronnego różnicowoprądowego: nie rzadziej niż 12 miesięcy
Może komuś się to przyda jak dostanie zlecenie wykonania instrukcji eksploatacji budynku/obiektu.
STANCA
J. W. von Goethe
Tyle teoriiSTANCA pisze:Szanowni koledzy
Chciałbym na tym przykładzie pokazać co takiego m/i może być zamieszczone w instrukcji eksploatacji obiektu, która powinna być integralną częścią książki obiektu budowlanego.
Jest to jakiś stary projekt normy dotyczącej obiektów służby zdrowia. Nie jest to aktualną normą.
Przychodzi elektryk obcy na obiekt dostaje taką instrukcję eksploatacji i wszystko wie, reszta jak np protokoły badań znajdzie w książce obiektu budowlanego.
710.514.5 Schematy, dokumentacje i instrukcje obsługi
Plany instalacji elektrycznej łącznie z opisami, rysunkami, schematami ideowymi i ich modyfikacja, a także
instrukcje obsługi i konserwacji powinny być przekazane użytkownikowi.
– schematy blokowe ukazujące systemy rozdziału zasilania podstawowego i zasilania bezpieczeństwa w postaci jednokreskowej. Schematy te powinny zawierać informacje o lokalizacji rozdzielnic wewnątrz budynku;
– schematy rozdzielnicy głównej i rozdzielnic piętrowych pokazujące wyłączniki i aparaturę sterowniczą, oraz schematy rozdzielnic w postaci jednokreskowej;
– plany budowlane zgodnie z IEC 60617-11;
– schematy ideowe sterowania;
– instrukcje obsługi, kontroli, testowania i konserwacji baterii akumulatorów i źródeł mocy zasilania
bezpieczeństwa;
– sprawdzenie przeliczeniowe zgodności z zalecanymi normami (np. z 710.413.1);
– zestawienia odbiorów podłączonych na stałe do instalacji bezpieczeństwa, ich prądów znamionowych,
a w przypadku odbiorów z silnikami, ich prądów rozruchu;
– książka rejestrów, zawierająca zapisy wszystkich prób i kontroli, które są wymagane przed oddaniem
do eksploatacji.
710.62 Sprawdzenie okresowe
Sprawdzenie okresowe wg punktów od a) do e) 710.61 powinno być przeprowadzane zgodnie z lokalnymi/państwowymi przepisami. W przypadku braku lokalnych/państwowych przepisów, zaleca się następujące okresy:
a) próba działania urządzeń przełączających: co 12 miesięcy;
b) próba działania wskaźnika stanu izolacji: co 12 miesięcy;
c) sprawdzenie wizualne nastawień urządzeń włączających: co 12 miesięcy;
d) pomiar kontrolny dodatkowych połączeń wyrównawczych: 36 miesięcy;
e) sprawdzenie ciągłości urządzeń wymagane dla połączeń wyrównawczych: 36 miesięcy;
f) comiesięczne próby działania:
– zasilanie instalacji bezpieczeństwa z baterii: 15 min;
– zasilanie instalacji bezpieczeństwa z silnikami spalinowymi: aż do osiągnięcia ustalonej temperatury pracy: 12 miesięcy; przed „próbą obciążenia”;
– zasilanie instalacji bezpieczeństwa z baterii: sprawdzanie pojemności;
– zasilanie instalacji bezpieczeństwa z silników spalinowych: 60 min;
We wszystkich przypadkach obciążenie powinno wynosić co najmniej 50 % do 100 % mocy znamionowej;
g) pomiar prądu upływu transformatora IT: 36 miesięcy;
h) kontrola prądu wyłączającego urządzenia ochronnego różnicowoprądowego: nie rzadziej niż 12 miesięcy
Może komuś się to przyda jak dostanie zlecenie wykonania instrukcji eksploatacji budynku/obiektu.
STANCA

Skoro administratorzy zachwycają się lipnymi pomiarami to tym bardziej zbędna taka księga.

Prawo Budowlane;
Art. 60. Inwestor, oddając do użytkowania obiekt budowlany, przekazuje właścicielowi lub zarządcy obiektu dokumentację budowy i dokumentację powykonawczą. Przekazaniu podlegają również inne dokumenty i decyzje dotyczące obiektu, a także, w razie potrzeby, instrukcje obsługi i eksploatacji: obiektu, instalacji i urządzeń związanych z tym obiektem.
Pięknie zrobiona instrukcja, jest nawet opisane czym myć szyby i podłogę;
INSTRUKCJA
EKSPLOATACJI I KONSERWACJI OBIEKTU
BUDYNKÓW „CENTRUM NAUKI KOPERNIK”
ADRES: Wybrzeże Kościuszkowskie 20, Warszawa
OPRACOWANIE:
https://docplayer.pl/7300173-Instrukcja ... ektu.html
Postawy znajdziecie;
Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 17 września 1999 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy urządzeniach i instalacjach energetycznych (Dz.U. Nr 80 z 1999r poz. 912
J. W. von Goethe
Dzisiaj zapytałem na starym obiekcie gdzie wykonano całkowitą modernizację; czy posiadają instrukcję eksploatacji obiektu. Dostałem odpowiedź; naturalnie bo wszystkie prace konserwacyjne muszą robić zgodnie z tą instrukcją by nie stracić gwarancji.Sylwester pisze:Nigdzie nie ma instrukcji eksploatacji obiektu. Może źle widzę ale jeszcze się z nią nie spotkałem.
Kiedyś przed laty jak pytałem o książkę obiektu budowlanego robiono wielkie oczy, czasy się zmieniają.
STANCA
J. W. von Goethe
Oj nie czytasz tego co podałem dwa posty wyżej (niebieskie literki);Sylwester pisze:Ostatnio pytałem się o instrukcje w szkołach. Wszędzie wielkie oczy. Kto ma ją właściwie zrobić?
USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane Dz.U. 1994 Nr 89 poz. 414
Art. 60.
Ja dzisiaj dostałem pytanie czy do wiekowego obiektu ze starą instalacją zrobię część elektryczną takiej instrukcji?
Zatwierdza to właściciel lub upoważniony zarządca.
STANCA
J. W. von Goethe
Tę instrukcję eksploatacji obiektu, którą widziałem, była napisana przez konkretnych wykonawców poszczególnych prac wykonanych na obiekcie.STANCA pisze: Dzisiaj zapytałem na starym obiekcie gdzie wykonano całkowitą modernizację; czy posiadają instrukcję eksploatacji obiektu. Dostałem odpowiedź; naturalnie bo wszystkie prace konserwacyjne muszą robić zgodnie z tą instrukcją by nie stracić gwarancji.
Kiedyś przed laty jak pytałem o książkę obiektu budowlanego robiono wielkie oczy, czasy się zmieniają.
STANCA
STANCA
J. W. von Goethe
To nie elektryk ma opracowywać czasookresy badań itp. przychodzący po latach na pomiary, to powinien znaleźć w Książce Obiektu Budowlanego, gdzie z poszczególnych opracowań wykonawców oddających swoje prace powstała instrukcja eksploatacji obiektu.
Jak taki dokument ułatwia pracę wszystkim na obiekcie wiadomo.
Wklepałem w google
INSTRUKCJA EKSPLOATACJI I KONSERWACJI OBIEKTU
i wiele znajduje się opracowań do tego tematu.
STANCA
J. W. von Goethe
STANCA
J. W. von Goethe