Norma w rozporządzeniu PN IEC 60364-5-523
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Którą zgodnie z prawem należy stosować?
W rozporządzeniach ze względu na czas ich opublikowania może występować stare określenie normy . A druga sprawa to 523 jest z 2001 roku a 5-52 jest z 2011 .
Ciekawie jak prawnicy to interpretują?
Do rozporządzeń i ustaw zawsze należy podchodzić z dużą rezerwą na myślenie. Normy opracowuje grono fachowców, a rozporządzenia i ustawy powstają w gmachach ministerstw a tam wiadomo lub nie wiadomo kto zasiada i co robi . Bo potem tak wyglądają te akty prawne to my je tu na forum czytamy i nie wiemy czy płakać czy sie śmiać.
A tak związku z nie tematem ; Do ministerstwa przemysłu przyszedł petent i pyta portiera , gdzie pracuje pan Jendrzejewski a portier na to, a który Dziadek ,ojciec czy syn.
Też trzeba o tym myśleć jeżeli ktoś pozwie projektanta
Myślę że PKN znajduje się na drabinie ważności nieco niżej jak ministerstwo.
To tak teoretycznie. Daję przyklad; W Rozporządzeniu o warunkach technicznych budynków mamy jasno napisane że jedynym uziemieniem budynku jest uziemienie fundamentowe , a w inetrpretacji ministerialnej tej samej co wydała to rozporzadzenie czytamy że otokowe też jest dopuszczalne i co kicha jak mówił Gajos.
Przyjęto hipotezę, że systemy prawa w obszarze zagadnień technicznych oparte wyłącznie na prawie stanowionym nie są efektywne i powinny być uzupełniane normami technicznymi, które z kolei tworzone w ramach normalizacji przesuwają granice prawa administracyjnego.
Tu masz odpowiedź.
https://sip.lex.pl/komentarze-i-publika ... -369427442