Odległość agregatu prądotwórczego od zbiornika gazowego propan-butan
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Proszę o informację jaka powinna być:
a) minimalna odległość zewnętrznego agregatu prądotwórczego z silnikiem diesla (40kVA) od naziemnego zbiornika gazu płynnego propan-butan ( zbiornik 6,5 tyś litrów z gazem do ogrzewania domu jednorodzinnego) ?
b) minimalna odległość zewnętrznego agregatu prądotwórczego z silnikiem diesla (40kVA) od budynku mieszkalnego jednorodzinnego ?
Gdzie szukać tych informacji w przepisach i normach ?
Czy są jakieś normy i przepisy mówiące o tym szczegółowo ?
a) poza strefą zagrożenia wybuchem (jeżeli jest)
b) tej odległości się nie określa, agregat może być nawet w budynku
Zdroworozsądkowo warto pamiętać, żeby rura wydechowa nie była skierowana na zbiornik, czy na elewacje budynku.
Skąd pozyskać te dane ? Który przepis o tym mówi?
Z projektu PB lub PW na zabudowę zbiornika na gaz ?
Zbiornik na gaz jest już wybudowany kilka lat temu - nie mam wiedzy czy ta strefa jest określona w tym projekcie.
Nie ma takiej potrzeby.
Jeżeli jest wyznaczona taka strefa przy zbiorniku, to będzie określona w jego dokumentacji. Nie wiem jak to wyglada w takich przydomowych zbiornikach, ale w dużych przemysłowych (jakie ja widziałem) są to odległości rzędu kilkudziesięciu cm wokół zaworów, czy króćców i czasem z dopiskiem, że strefa obowiązuje w czasie napełniania.
Wielkość zbiornika podaje się m3 a nie w litrach. I od tego zależy odległość strefy 2 .
I tak dla zbiornika naziemnego, podziemnego lub przysypanego o pojemności do 10 m3, strefa 2 - w promieniu 1,5 m od wszystkich króćców zbiornika. A dla zbiornika o pojemności powyżej 10 m3 do 110 m3 odległość wynosi 2-3 m od ścianki zbiornika.
Simcode pisze: ↑ndz lis 22, 2020 22:30I od tego zależy odległość strefy 2 .
I tak dla zbiornika naziemnego, podziemnego lub przysypanego o pojemności do 10 m3, strefa 2 - w promieniu 1,5 m od wszystkich króćców zbiornika. A dla zbiornika o pojemności powyżej 10 m3 do 110 m3 odległość wynosi 2-3 m od ścianki zbiornika.
Może Pan wskazać konkretny przepis co do podanych odległości ?
Z jakiego dokumenty to wynika ?
... obejrzyj schematPGR Mąkowarsko pisze: ↑pn lis 23, 2020 23:35Jednak nikt nie podaje napięcia sieciowego 230V jako 0,23kV.

Oczywiście.
OBWIESZCZENIE MINISTRA GOSPODARKI z dnia 14 sierpnia 2014 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Gospodarki w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać bazy i stacje paliw płynnych, rurociągi przesyłowe dalekosiężne służące do transportu ropy naftowej i produktów naftowych i ich usytuowanie.