ROPy i sygnalizatory SSP w strefie zagrożenia wybuchem
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Dobrze gdyby się tutaj wypowiedział ktoś mający styczność z prawną stroną tych systemów i certyfikatów. Jest tutaj jakiś rzeczoznawca?
Słowem wstępu: Nie po to wydawane są grube miliony euro na "uwspólnianie" rynków wszystkich członków UE, żeby każdy kraj osobno potem musiał badać każde urządzenie.
Unijna Dyrektywa ATEX jest uznawana nie tylko w całej UE, ale też i w wielu krajach świata. Jeśli certyfikowana jednostka badawcza z dowolnego kraju członkowskiego wyda atest to powinien być on uznawany we wszystkich krajach członkowskich.
Analogicznie jest z dopuszczeniami na podstawie normy EN-54.
Na koniec jeszcze warto pamiętać, że prawo unijne jest ponad prawem polskim. Jeśli prawo krajowe jest "mniej szczegółowe" niż europejskie to stosujemy "bardziej szczegółowe" europejskie.
Dla porównania proszę sobie pomyśleć co by było, gdyby samochody musiały być dopuszczane w każdym kraju osobno...?

W ostatnim czasie śmiej już w to wątpić

Też mi się nie podoba, co wyrabiają politycy. Ale nie wplatajmy proszę polityki w dyskusje techniczne i formalno- prawne.
Jeśli poszukuje urządzeń to przykładowo firma ASE z Gdańska importuje ROP w wykonaniu Ex.
Mają też sygnalizator w wykonaniu Ex ale na razie jeszcze bez certyfikatu CNBOP.