Rury kanalizacji kablowej - ilość kabli
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
1 rura 1 kabel - nawet drobnica typu 3x2,5.
Czy jest możliwość ominięcia tego zapisu?
Np mamy w terenie jakieś oprawy dekoracyjne i trzeba 10x YKYżo 3x2,5 lub jakieś drobne urządzenia 10 rur 50??
Kolego zajmuję się projektowaniem stacji elektroenergetycznych WN i NN dla Zakładów Energetycznych i PSE S.A.
Tam mają taką zasadę (zawarta w ich wewnętrznych standardach) że wypełnienie rury nie może przekraczać 30%. Ja tą zasadę stosuję wszędzie.
Musisz sobie więc policzyć pole powierzchni rury (wewnątrz) i zsumować pola powierzchni kabli które chcesz do niej włożyć, one nie powinny przekraczać 30%.
Ilość wolnej przestrzeni jest wystarczająca do zaciągnięcia kabli a jednocześnie można kilka kabli ułożyć w jednej rurze.
Pozdrawiam
Wszystko na zdrowy rozsądek . Daj tyle rur żeby potem te kable móc wyciągnąć jakby co (żeby był względny luz). Na sygnalizacji ulicznej idzie mnóstwo kabli a w projektach po max 4 rury 110. Oczywiście to są wszystko małe moce także bez różnicy , natomiast ja bym 2 kabli 240 mm2 do jednej rury nie pchał np.zygimar pisze: ↑czw maja 28, 2020 11:19Norma E SEP 004 od początku ma zapis dotyczący rur i ilości kabli tj.
1 rura 1 kabel - nawet drobnica typu 3x2,5.
Czy jest możliwość ominięcia tego zapisu?
Np mamy w terenie jakieś oprawy dekoracyjne i trzeba 10x YKYżo 3x2,5 lub jakieś drobne urządzenia 10 rur 50??
ale np. Dla YKY 3x20,5 osobne rury - takei wymagania normy a ono jest w rozporządzeniu powołana.
Dokładnie pisze o tym w p. 3.2 - Układanie kabli w osłonach otaczających umieszczonych w ziemi.
Karta Ratownicza
-
- Rozmówca
Tak jak piszą w SEP 1 rura 1 kabel?
Karta Ratownicza