Stary i nowe wytyczne podłączenia licznika
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Mam pytanie odnośnie podłączenia licznika energii (Tauron jeśli to ma znaczenie)
Wg nowych wytycznych w rozdzielni montujemy BM WT00 przed licznikiem i za licznikiem ogranicznik mocy.
wg starych przepisów jest tak samo tylko zamiast ograniczników eti jest nadprądowe zabezpieczenie z charakterystyką C.
Ale ostatnio w starej kamienicy otrzymałem zlecenie na przeniesienie licznika na korytarz i zwiększeniem mocy i klient chce żebym nie dawał BM przed tylko zabezpieczenie C40 przed licznikiem a za licznikiem dopiero w rozdzielni w mieszkaniu RCD i zabezpieczenia odpowiednio B i C na każdy obwód.
czy można tak wykonać? czy Tauron odbierze i zaplombuje licznik?
Karta Ratownicza
Zabuduj normalną skrzynkę po nowych warunkach.
Kazalem im podlaczyc sobie tak I zrobic zwarcie I wtedy sprawdzic czy zachowaja selektywnosc.
W ENEI to samo, w zewnętrzynych ZKP przy pomiarze bezpośrednim dają wyłączniki nadprądowe o charakterystyce C. I ta sama gadka o selektywności. Nie wiem, skąd w ludziach to bezrefleksyjne powtarzanie zasłyszanych bzdur. Przecież każdy, kto widział jak reagują na zwarcie dwie szeregowo połączone "eski", ten wie że selektywność w takim układzie nie istnieje.dawidgta pisze: ↑ndz mar 03, 2019 11:01W PGE jest zacofanie i montuja przed licznikiem nadpradowe typu C dzwonilem do nich zeby w nowym przylaczu przed zaplombowaniem wymienic esa na ogranicznik mocy albo wylacznik selektywny zeby klient mial zapewniona selektywnosc oczywiscie na koszt klienta a nie PGE to mì powiedzieli ze nie mozna zmieniac a selektywnosc bede mial zapewniona bo jak w zlaczu mam C 25 a w domu B20 to juz jest selektywnosc zachowana.
Kazalem im podlaczyc sobie tak I zrobic zwarcie I wtedy sprawdzic czy zachowaja selektywnosc.
Przykład, mieszkanie, Tauron, wymieniane instalacje, piony, nowe warunki. Przed licznikiem wkładka 40A, za licznikiem ogranicznik 25A, w mieszkaniu standardowo B10, B16. Przy zwarciu w wypuście oświetleniowym wyzwolone B10 i przepalona wkładka. Wszystko zależy od spodziewanego prądu zwarciowego.
Ale upierdliwy Kolego jesteś. Przeczytaj warunki, tam wszystko pisze. Klient może chcieć ale to są jego pobożne życzenia. W Tauronie obowiązują standardy i jak ich nie zrealizujesz to będziesz poprawiał.
Karta Ratownicza