Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Regulacje prawne w odróżnieniu od wiedzy technicznej nie zawsze są logiczne. Dyskusja wątpliwości pozwala na poprawną ich interpretację.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rariusz
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 378
Rejestracja: czw lip 05, 2007 13:29
Lokalizacja: Żary

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: Rariusz » śr lis 17, 2021 19:15

Witam,

Wykonałem wymianę regulatorów temperatury w maszynie. Dodatkowo doszedł montaż sterownika PLC plus ułożenie sieci komunikacyjnej ModBus RTU pomiędzy sterownikiem PLC
a wymienionymi regulatorami. Teraz klient chce mieć zaktualizowany schemat elektryczny.

Jaki się ma to co wykonałlem do prawa? Czy muszę miec np. uprawienia projektowe
żeby wykonać dokumentację? Uprawnienia budowlane żeby się pod tym podpisać?.
Nic nie było zmieniane w kwestii wymiany bezpieczników, zabezpieczeń, układu
bezpieczeństwa itp.

Pozdrawiam,
Problemów nie ma są tylko rozwiązania - chcieć znaczy móc.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny miernik instalacji elektrycznych
 

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2197
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: elmontjs » śr lis 17, 2021 20:18

Modernizując maszynę nie wykonujesz procesu budowlanego, więc nie potrzebujesz takich uprawnień. Jednak zmieniłeś istotne parametry maszyny, jej fabryczną budowę a więc certyfikaty jakie wystawił producent straciły ważność. Teraz powinieneś sprawdzić, czy Twoje zmiany są zgodne z normami, dyrektywami maszynowymi, rzeczywiście zmodyfikować schemat urządzenia no i najważniejsze ... wystawić aktualny certyfikat CE (trochę pracy przed Tobą ;) )

A tutaj masz temat bardzo pokrewny, który już tutaj omawialiśmy:
https://ise.pl/forum/normy-przepisy-pra ... zenia-9852
Człowiek uczy się całe życie i ...

Awatar użytkownika
macbrz
Jestem Elektrykiem
Jestem Elektrykiem
Posty: 92
Rejestracja: sob kwie 25, 2015 10:48
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: macbrz » śr lis 17, 2021 21:06

Czy modernizowana maszyna miała CE?
Jeśli tak to
1. Opis zmian i schemat
2. Protokół ze sprawdzenia po modernizacji, riso, CC, swz, rcd, wg. norm maszynowych, np poradnik Metrela do multiserwisera
3. Aktualizacja instrukcji obsługi.
4. Weryfikacja czy wprowadzone zmiany mają wpływ na bezpieczeństwo obsługi.
Jeśli nie było zmian konstrukcyjnych, tylko unowocześnienie sterowania, ale bez ingerencji w obwody bezpieczeństwa- blokad i zabezpieczeń maszyny.
E do pomiarów, D na protokół, wykaz czyli typ i nr mierników.
A jeśli nie ma CE to pewnie klops.

Ale w sumie zmodernizowałeś tylko sterowanie wg. Zlecenia, robisz schemat, pomiar ciągłości i izolacji swoich obwodów, sprawdzasz ciągłość połączeń ochronnych jeśli dokładałeś do swoich regulatorów.
Czy klient będzie jej używał, czy ma na nią CE to już nie twoje kompetencje. Za eksploatację ty nie odpowiadasz.
Uprawnienia to E i D.

Inaczej jest jak sprowadza się maszynę, uruchamia i sprzedaje lub bierze na własne potrzeby.
Formalnie certyfikację na CE może zrobić firma z właściwą akredytacją.

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2197
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: elmontjs » śr lis 17, 2021 21:20

macbrz pisze:
śr lis 17, 2021 21:06
Formalnie certyfikację na CE może zrobić firma z właściwą akredytacją.
Raczej producent lub jego przedstawiciel. Nie trzeba do tego akredytacji. A to czy kol. wykonując modernizacje stał się "producentem" jest opisane i poparte przepisami w wątku, który przytoczyłem wyżej.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Awatar użytkownika
Rariusz
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 378
Rejestracja: czw lip 05, 2007 13:29
Lokalizacja: Żary

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: Rariusz » czw lis 18, 2021 16:22

Witam,

Dziękuję za informacje. Producent zezwolił na wymianę regulatorów bez utraty
gwarancji. Wymiana była podyktowana tym, że poprzednie nie umożliwiały odczytu
temperatury. Nowe mierniki są równoważne poprzednim. Jedyne pomiary jakie bym
widział to tylko pomiar ciągłości przewodów ochronnych. Wszelkie zmianny
wykonaliśmy wewnątrz szafy.

Nie było ingernecji w układy zabezpieczeń. Czy była to modernizacja? Nie była w mojej
ocenie.

Dziękuję za link do podobnej tematyki. Ciekawy temat.

Pozdrawiam,
Problemów nie ma są tylko rozwiązania - chcieć znaczy móc.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2154
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: Simcode » czw lis 18, 2021 16:49

Rariusz pisze:
czw lis 18, 2021 16:22
Nie było ingernecji w układy zabezpieczeń. Czy była to modernizacja? Nie była w mojej
ocenie.
Nie była to żadna modernizacja bo takowe określenie nie istnieje w przestrzeni prawnej. Natomiast był to remont. P.B.
W pkt 8 art. 3 określony został „remont - należy przez to rozumieć wykonywanie w
istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu
pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie
wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym”.

Awatar użytkownika
Rariusz
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 378
Rejestracja: czw lip 05, 2007 13:29
Lokalizacja: Żary

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: Rariusz » czw lis 18, 2021 18:39

Witam,

Według mnie nie był to remont.

Pozdrawiam,
Problemów nie ma są tylko rozwiązania - chcieć znaczy móc.

PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 231
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: PGR Mąkowarsko » pt lis 19, 2021 23:04

Simcode pisze:
czw lis 18, 2021 16:49
„remont - należy przez to rozumieć wykonywanie w
istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu
pierwotnego,
To ja nie chciałbym widzieć jak wyglądałoby po takim "remoncie" mieszkanie w bloku wybudowanym 50 lat temu....

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2154
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: Simcode » sob lis 20, 2021 11:47

PGR Mąkowarsko pisze:
pt lis 19, 2021 23:04
To ja nie chciałbym widzieć jak wyglądałoby po takim "remoncie" mieszkanie w bloku wybudowanym 50 lat temu....
Normalnie w oparciu o przepisy choćby właśnie prawa budowlanego. Nie tak aż dawno remontowałem suwnicę z 56 roku, da się. Wiele maszyn oraz zabytkowych budynków w naszym kraju jest tak remontowanych.
Po prostu należy znać przepisy.
Rariusz pisze:
czw lis 18, 2021 18:39
Według mnie nie był to remont.
Według ciebie nie musi to być cokolwiek, ale według przepisów to jest remont. I one sie liczą w ogólnym rozrachunku przed prokuratorem.

PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 231
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Wymiana urządzeń w szafie sterowniczej a wymagane uprawnienia

Post autor: PGR Mąkowarsko » sob lis 20, 2021 23:30

Rariusz pisze:
śr lis 17, 2021 19:15
Witam,

Wykonałem wymianę regulatorów temperatury w maszynie. Dodatkowo doszedł montaż sterownika PLC plus ułożenie sieci komunikacyjnej ModBus RTU pomiędzy sterownikiem PLC
a wymienionymi regulatorami. Teraz klient chce mieć zaktualizowany schemat elektryczny.

Jaki się ma to co wykonałlem do prawa? Czy muszę miec np. uprawienia projektowe
żeby wykonać dokumentację? Uprawnienia budowlane żeby się pod tym podpisać?.
Nic nie było zmieniane w kwestii wymiany bezpieczników, zabezpieczeń, układu
bezpieczeństwa itp.

Pozdrawiam,
Takie coś to są prace teletechniczne i nie podchodzą w ogóle pod jakiekolwiek tematy elektryczne 230V. Wykonywało się wiele prac w poważnych obiektach gdzie wymienialiśmy 90% zawartości szaf sterujących i było to wpisane jako "naprawa" . Nawet nie modernizacja a co dopiero remont. Na naprawę były pieniądze a na modernizację nie 😉 bo to państwowe było. Oczywiście wszystko zgodnie z wcześniej zrobionym projektem.

ODPOWIEDZ