Dla sąsiada są 3 fazy a dla mnie nie...

Tytuł mówi wszystko za siebie. Prosimy jednak zachować umiar :)
ODPOWIEDZ
mokote
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: wt kwie 07, 2020 13:34

Dla sąsiada są 3 fazy a dla mnie nie...

Post autor: mokote » śr wrz 02, 2020 17:05

Witam szanownych forumowiczów,
przejdę od razu do rzeczy,

mieszkam w bloku z wielkiej płyty, 8 z 10 pięter.
Postanowiłem zainstalować u siebie płytę indukcyjną, wskutek czego muszę zmienić instalację na 3 fazową. Niestety wiąże się to z kilkoma problemami ze spółdzielnią mieszkaniową, które powoli rozwiązuję.
Musiałem zrobić projekt instalacji od pionu elektrycznego do rozdzielni w mieszkaniu i przeliczenie WLZ na klatce schodowej. Spółdzielnia nie miała żadnych informacji o pionie elektrycznym i projektant sam musiał przeliczać jego aktualny stan i obciążenie. Na szczęście lub niestety, sąsiad, piętro wyżej, też zmienia instalację na 3 fazową i jest na podobnym etapie, potrzebujemy po około 15 KW na mieszkanie.
Niestety z projektu wynika, że aluminiowy pion nie będzie w stanie zapewnić wymaganej mocy i będzie trzeba przeciągać nowy kabel w pionie. Istnieją obawy, że się nie zmieści.
Spółdzielnia mieszkaniowa w decyzji o zaakceptowaniu projektu napisała, że wyraża zgodę na modernizację zasilania na koszt lokatora.
W bloku jest jedno mieszkanie, które ma instalację 3 fazową i jest wpięte bezpośrednio do pionu.

I tu pojawia się moje pytanie.
Czy można jakoś wymusić na spółdzielni remont pionu elektrycznego, skoro nie jest już na tyle wydajny, żeby zapewnić odpowiednią moc dla mieszkańców?

Tauron wydał warunki dla wnioskowanej mocy, jednak żeby ją otrzymać, muszę inwestować w nową modrnizację pionu (przeciągnięcie dedykowanego kabla), która w sumie nie jest moją własnością, ponieważ granicę wyznacza licznik elektryczny, który mam na moim piętrze.

Pozdrawiam



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 821
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Dla sąsiada są 3 fazy a dla mnie nie...

Post autor: electrics » czw wrz 03, 2020 14:33

Pierwsze pytanie, to czy jest w tym budynku Rada Domu?

mokote
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: wt kwie 07, 2020 13:34

Dla sąsiada są 3 fazy a dla mnie nie...

Post autor: mokote » pt wrz 04, 2020 10:48

W budynku nie ma rady domu. Jeśli to coś wniesie, jest rada nadzorcza społdzielni.

Awatar użytkownika
macbrz
Jestem Elektrykiem
Jestem Elektrykiem
Posty: 65
Rejestracja: sob kwie 25, 2015 10:48
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Dla sąsiada są 3 fazy a dla mnie nie...

Post autor: macbrz » pn wrz 07, 2020 5:35

Problemem podstawowym, ale jeszcze nie znanym wielu lokatorom, jest brak możliwości zwiększenia przydziału mocy dla wielu budynków wielorodzinnych.
Po dostawieniu w ostatnich kilkunastu latach jeszcze plomb między nim, nie ma z czego dokładać. Mieszkania liczone w standardzie jedna faza i D20 przed licznikiem razy ilość mieszkań. Po zsumowaniu mocy budynków okazuje się, że bez modernizacji infrastruktury kablowej moc dla budynku nie może zostać zwiększona.

Koszt wymiany wlzta jest najczęściej do przekłnięcia dla Wspólnoty, ale zwiększenie przydziału mocy budynku to w centrach dużych miast jest nierealne.

I teraz fala modernizacji lokali zaczyna wojny lokatorskie. Niektórym udaje się jeszcze czasami załapać na więcej mocy. Czasami bez znajomości, czasami po znajomosci.
Ale matematyka jest prosta. 100 lokali z 5 do 10 daje dwa razy więcej kW.
A te mogą pojawić się nieprędko.

ODPOWIEDZ