Prad staly w nn - dlaczego nie?

Tytuł mówi wszystko za siebie. Prosimy jednak zachować umiar :)
ODPOWIEDZ
lukiiiii
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 121
Rejestracja: pn kwie 03, 2006 23:44
Lokalizacja: Bydgoszcz

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: lukiiiii » czw lip 06, 2006 10:35

Witam
Wiekszosc odbiornikow w domu ma charakter oporowy albo sa to zasilacze impulsowe. dlaczego by nie stosowac pradu stalego? zniknie problem cos φ , prad staly latwiej stabilizowac. wszyscy "mali" producenci pradu (elektrownie wiatrowe, wodne, baterie sloneczne) latwiej podlacza sie do takiej siec zeby oddawac energie

jakie beda wady i zalety takiego rozwiazania?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

mchrapczynski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 417
Rejestracja: pn sty 23, 2006 11:49
Lokalizacja: Oświęcim
Kontakt:

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: mchrapczynski » czw lip 06, 2006 12:29

Oj wydaje mi się, że słońce za bardzo ostatnio grzeje... ;)
Pozdrawiam Mariusz

marekb
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 472
Rejestracja: pt lip 25, 2003 8:06
Lokalizacja: Rzekuń

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: marekb » czw lip 06, 2006 13:00

lukiiiii pisze: Witam


jakie beda wady i zalety takiego rozwiazania?

Ciepło jest faktycznie.
Jak Kolega będzie transformował to napięcie?
Co z silnikami?
Marek.
Pozdrawiam.

elservice
Ekspert
Ekspert
Posty: 1132
Rejestracja: pt mar 05, 2004 7:55
Lokalizacja: Gdańsk

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: elservice » czw lip 06, 2006 13:59

Witam
lukiiiii pisze: .. zniknie problem cos φ ...

A pojawi się problem spadków napięć i strat na przesył.
Andrzej
____________________________________
EL-Service (c) Wszelkie prawa zastrzeżone

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5776
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: STANCA » czw lip 06, 2006 14:47

wymyśl coś nowego to już wymyslone, ale do tranzytu energii, a nie dla odbiorców.
Patrz tu: http://ise.pl/info/index.php?pid=107

Najgłębiej położona morska linia przesyłowa 400kV
Publikacja w ISE.pl: 2002-11-13 17:31:32, Wyświetleń: 3838
Źródło: Na podstawie Power Engineering International, Energia Gigawat
W lipcu oddano do użytkowania podmorską linię kablową prądu stałego łączącą Grecję z Włochami.


We Wrocławiu jeszcze w latach pięćdziesiątych była elektrownia na prąd stały. Zasilała okolice elektrowni.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Awatar użytkownika
czajnik
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 25
Rejestracja: pt paź 21, 2005 15:50
Lokalizacja: 49°57' N 18°35' E

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: czajnik » pt lip 07, 2006 7:04

Witam :!:


Prąd stały się nie transformatoruje.Najważniejsza wada.Występowały by w liniach znaczące spadki napieć w zależności od długości linii, bo np w elektrowni z generatora powstaje prąd o napięciu 3,3kV DC, i ma do pokonania odległość do odbiorcy ileś tam kilometrów.Nie da sie przetransformatorować na wyższe napięcie to będą spadki napięcia i odbiorca "dostanie" niższe napięcie.A przy prądzie przemiennym, to napięcie się podwyższy i też będą spadki napięć :wink: ale do odbiorcy dojdzie napięcie takie, jakie potrzebuje.


Pozdrawiam :!:

lukiiiii
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 121
Rejestracja: pn kwie 03, 2006 23:44
Lokalizacja: Bydgoszcz

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: lukiiiii » pt lip 07, 2006 11:27

Mi chodzila bardziej o koncowy odcinek lini, gospodarstwo domowe, domek jednorodzinny.

to ze sie nie transformuje to wiem.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5776
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: STANCA » pt lip 07, 2006 11:49

lukiiiii pisze: Mi chodzila bardziej o koncowy odcinek lini, gospodarstwo domowe, domek jednorodzinny.

to ze sie nie transformuje to wiem.


to powiedz jak tam doprowadzić energię bez większych strat z odległej elektrowni? Jak sobie odpowiesz na to pytanie będziesz wiedział wszystko.

Do tego nikt nie wróci!
Znam problemy, nawet radio PIONIER mogło być stosowane na prąd stały i zmienny. Było bez trafa. Szybko jednak zlikwidowano tą małą elektrownie we Wrocławiu. Kłopotów było więcej niż zysku.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

marekb
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 472
Rejestracja: pt lip 25, 2003 8:06
Lokalizacja: Rzekuń

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: marekb » pt lip 07, 2006 11:50

lukiiiii pisze: Mi chodzila bardziej o koncowy odcinek lini, gospodarstwo domowe, domek jednorodzinny.

to ze sie nie transformuje to wiem.

Oj ten upał.
Czyli Kolega proponuje stacje transformatorowo - prostownikowe i np 230V DC. A co z silnikami - wszystkie DC 230V. 7,5 kW, 230V DC = "jedyne" 32A. Czym to wyłączyć? Łuk "pociągnie" się pewnie i ze 20 cm.
Ale tak na marginesie opiszę jak wykonano instalację zasilania kamer TV przemysłowej w pewnym obiekcie.
Zasilanie kamer 230VAC. W każdej kamerze (ok. 16 szt.) zasilacz 230VAC/12VDC.
Po jakimś czasie dołożono UPS. Jeśli zabraknie napięcia to napięcie DC akumulatorów jest przetwarzane na 230VAC i następnie na 12VDC. Gdyby ktoś pomyślał od razu to mozna byłoby zastosować aku 12V z zasilaczem buforowym i kamery bez zasilaczy - brak byłoby dwukrotnego przetwarzania DC na AC i na odwrót.
W obecnym układzie czasem jest problem z UPS - czasem nie chce tego "dźwignąć" z powodu obciążenia - kamery, grzałki w kamerach zewnętrznych, urządzenia dodatkowe. O stratach energii nie wspomnę.
Marek.
Pozdrawiam.

mchrapczynski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 417
Rejestracja: pn sty 23, 2006 11:49
Lokalizacja: Oświęcim
Kontakt:

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: mchrapczynski » pt lip 07, 2006 18:39

STANCA pisze: Najgłębiej położona morska linia przesyłowa 400kV
Publikacja w ISE.pl: 2002-11-13 17:31:32, Wyświetleń: 3838
Źródło: Na podstawie Power Engineering International, Energia Gigawat
W lipcu oddano do użytkowania podmorską linię kablową prądu stałego łączącą Grecję z Włochami.
STANCA

Coś takiego łączyło Polskę i chyba Szwecję. Kabel zaczynał się w okolicach Koszalina. Nie jestem pewien czy to jeszcze jest czynne. Uczyłem się o tym na studiach ;) Jak znajde trochę czasu poszukam tego.
Pozdrawiam Mariusz

ODPOWIEDZ