Prad staly w nn - dlaczego nie?

Tytuł mówi wszystko za siebie. Prosimy jednak zachować umiar :)
Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1139
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: Darom » sob lip 29, 2006 11:57

marekb pisze: Ale tak na marginesie opiszę jak wykonano instalację zasilania kamer TV przemysłowej w pewnym obiekcie.
Zasilanie kamer 230VAC. W każdej kamerze (ok. 16 szt.) zasilacz 230VAC/12VDC.
Po jakimś czasie dołożono UPS. Jeśli zabraknie napięcia to napięcie DC akumulatorów jest przetwarzane na 230VAC i następnie na 12VDC. Gdyby ktoś pomyślał od razu to mozna byłoby zastosować aku 12V z zasilaczem buforowym i kamery bez zasilaczy - brak byłoby dwukrotnego przetwarzania DC na AC i na odwrót.


Witam kolegę Marka.
Tak na marginesie tematu, chciałem powiedzieć, że uważam iż przykład z kamerami nie jest zbyt fortunny. Owszem w przypadku zasilania kamer napięciem 230VAC rzeczywiście następuje dwukrotne przetwarzanie napięcia (w przypadku pracy buforowej) - lecz w wielu wypadkach jest to najlepsze rozwiązanie.

Ja jesli w systemie CCTV mam znaczny procent kamer zewnętrznych (z grzałkami) i do tego znaczne odległości to niemalże samobójstwem byłoby zastosowanie zasilenia 12VDC.
Grzalki pracują cyklicznie przy prądzie pobieranym rzędu 0,8A, natomiast przeciętna kamera to prąd 200-400mA. Czyli należało by dodatkowo doprowadzić oddzielny obwód grzałek -gdyż nawet znaczne zwiekszenie średnicy żył Cu przewodu zasilającego niewiele pomaga (zakłócanie obrazu kamery przy załączeniu/wyłączeniu grzałki). A zakłócenia te mogą być bardzo denerwujące przy rejestracji w trybie wykrytego ruchu.

Przy zasilaniu kamer 230VAC bez problemu tym samym obwodem zasilam kamerę i grzałeczkę.

pozdrawiam
DAREK



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

mareqm
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 132
Rejestracja: śr kwie 13, 2005 18:44
Lokalizacja: Zbędne

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: mareqm » sob sie 19, 2006 23:34

Linia Polska - Dania 400kVDC, taniej niż AC bo jest jedna żyła - drogą powroną jest woda morska.

lukiiiii
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 121
Rejestracja: pn kwie 03, 2006 23:44
Lokalizacja: Bydgoszcz

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: lukiiiii » ndz maja 17, 2020 20:22

Panowie, nie odpuszczam tematu po 14 latach, jak teraz widzicie instalację DC w kontekście instalacji fotowoltaicznych, power banków montowanych w gospodarstwach domowych, samochodów elektrycznych, w szczególności interfejsu Pojazd-Sieć - Vehicle-to-Grid (V2G), wszechobecnych przetwornic DC-DC (mam na myśli te wysoko napięciowe, prądowe )?

PS. Linia SE HVDC ma się dobrze.

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 123
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: witek17 » wt maja 19, 2020 7:08

"Linia Polska - Dania 400kVDC, taniej niż AC bo jest jedna żyła - drogą powroną jest woda morska."
Czasami cytowanie działa, czasami nie.
Więc ryby w Polsce rozpuszczają się od chloru, a ryby duńskie puchną od nadmiaru sodu :D To żart oczywiście. Być może żart? :-( A co jeśli prawda? :???:
Równowaga pomiędzy oszczędnością, która często powoduje szkody dużo większe od oszczędności, a dobrze przemyślanym produktem. Oszczędzano na dobrych materiałach w produkcji polskich samochodów, nie mówiąc o jakości wykonania, więc ludzie śmiali się z własnych wyrobów :D To jest dopiero paranoja :D Kiedyś dla zabawy liczyłem, ile Polacy zapłacili Niemcom, Francuzom, Włochom, itd., za sprowadzone samochody. Wiele lat temu liczyłem. Wyszły kwoty idące w setki miliardów dolarów, skromnie licząc :-( Po wykupieniu polskich firm z branży elektrycznej i wygaszeniu ich działalności (Niemcom się to opłacało :???: :D ), następne dziesiątki i setki miliardów dolarów (euro) wypływają z Polski. Coś co śmiało można robić w Polsce, sprowadza się z zagranicy. Elektrycy cmoktają z zachwytu nad Hagerami i Legrandami :???: Może i ten wpis mało ma wspólnego z tematem topiku, ale przemyślcie to.

luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 609
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: luka2nd » wt maja 19, 2020 15:32

To istnieje linia HVDC pomiędzy Polską a Danią? Ze Szwecją połączenie mamy, o Danii nie słyszałem. Przy czym linia SwePol ma kabel powrotny - i dobrze, bo prądy błądzące to straszne dziadostwo.

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1900
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Prad staly w nn - dlaczego nie?

Post autor: elmontjs » wt maja 19, 2020 16:23

Jest też już LitPol.
Człowiek uczy się całe życie i ...

ODPOWIEDZ