Schemat to podstawowe narzędzie Elektryka
- EnergoTools
- Administrator forum
- Kontakt:
Schemat to podstawowa forma prezentacji zagadnień, którymi się zajmujemy. Dlatego "działający" schemat symulujący działanie rzeczywistego układu może być przydatny w naszych dyskusjach.
Poniżej interaktywny schemat, proszę o opinie na temat tego narzędzia.
Otwórz pełny ekran
Pozdrawiam,
Jacek.
EnergoTools jest operatorem ISE.pl - aby być Elektrykiem oraz Eltarg.PL - rynek elektrotechniki
Więcej informacji o mnie...

- EnergoTools
- Administrator forum
- Kontakt:

Ponieżej RCL i rezonans napięć z przykładów. Częstotliwość rezonansowa dla L i C ze schematu to 41Hz. fo = 1/(2*pi √(LC))
Otwórz pełny ekran
EnergoTools jest operatorem ISE.pl - aby być Elektrykiem oraz Eltarg.PL - rynek elektrotechniki
- EnergoTools
- Administrator forum
- Kontakt:
Otwórz pełny ekran
Witam,
Narzędzie nie jest nasze, ale myślę, że ma potencjał. Proponuję kliknąć link "Otwórz pełny ekran" poniżej schematu.
Jako ćwiczenie utworzyłem źródło 3 fazowe z napięć sinusoidalnych z przesunięciem o 120 stopni (napięcia podaje się jako amplitudę), obciążyłem symetrycznie układem czysto rezystancyjnym.
Na oscyloskopie widać napięcia na rezystorach.
W połączeniu punktów gwiazdowych źródła i odbiornika umieszczony jest amperomierz, wskazujący wartość skuteczną prądu. Przy otwartym łączniku W1 prąd ten wynosi zero.
Po załączeniu dodatkowego odbiornika jednofazowego poprzez załączenie W1 widać jak zamyka się prąd obciążenia

Może ktoś podejmie się opracować przykładowych schematów układów sieci (TT, IT, TN-S/TN-C).
Pozdrawiam,
Jacek.