Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Instalacje odgromowe, przeciwprzepięciowe, uziomy, połączenia wyrównawcze
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: Alberciczek » śr kwie 29, 2015 9:04

Witajcie. Sąsiad poprosił mnie, żebym zrobił mu instalację lektryczną na nowo wybudowanym poddaszu. Mam kłopot z ochronnikiem przepięć, jaki i gdzie zamontować. Sytuacja wygląda tak - zasilanie TNC,jednofazowe, odległość od trafo jakieś 500 metrów, linia napowietrzna. Na zewnątrz budynku jest zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, potem 15 metrów kabla 2x10, licznik i bezpieczniki. Nie ma zrobionego rozdziału PEN. Od licznika będzie pociągnięty drugi przewód na poddasze. Też 2x10 ( nie będzie drugiego licznika na poddaszu ). Gdzie i jaki wstawić ochronnik napięć i gdzie najlepiej zrobić rozdział PEN? Dla mnie, najlepiej byłoby zrobić rozdział PEN w skrzynce z zabezpieczeniem przedlicznikowym - jest tam osobna listwa idealnie pasująca, żeby zrobić rozdział PEN. No i ze skrzynki linka 10mm i bednarka do ziemi. Najmniej roboty i najłatwiej. Ale trzebaby wymienić kabel między zabezpieczeniem przedlicznikowym a licznikiem z 2x10 na 3x10. I na poddasze z licznika tak samo 3x10 ciągnąć. W skrzynce z licznikiem przewód PE trzebaby połączyć przez listwę Lz z przewodem PE w kablu idącym na poddasze. Może tak być, czy są jakieś przeciwskazania? Dodam, że póki co instalacja na parterze nie będzie ruszana ( nadal będzie dwużyłowa ), ale w przyszłości będzie modernizowana. Nie wiem, czy to będzie za 5 czy 10 lat. Ale byłaby już "przygotówka" zrobiona i później tylko byłaby kwestia wymiany instalacji na parterze z dwużyłowej na trzyżyłową.
Planuję dać ochronnik B+C w rozdzielnicy na poddaszu, ale jak teraz go uziemić? Podłączyć poprostu pod PEN w rozdzielnicy? Najprościej byłoby założyć B+C w skrzynce z zabezpieczeniem przedlicznikowym - byłoby eleganckie uzieminie bez kombinacji, ale ZE raczej nie lubi takich rzeczy przed licznikiem. W rozdzielce na parterze nie ma możliwości założyć ochronnika, ponieważ są tam stare bezpieczniki topikowe, a rozdzielka wygląda tak, że na ścianie wisi licznik i trzy bezpieczniki topikowe.
I od razu kolejne pytanie - do czego podłączyć na poddaszu uziemienie rur z wodą i rur z Co? Też do PE w rozdzielnicy? Czy w rozdzielnicy trzeba zrobić GSW, do niej przyłączyć uziemienie ochronnika i rur i pociągnąc przewód do drugiej listwy PE, do której będzie podłączona trzecia żyła ( PE ) z gniazdek?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1835
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: Simcode » śr kwie 29, 2015 21:42

Należy przede wszystkim pamiętać o zagrożeniu jakie niesie długość przewodów W celu zmniejszenia pojawiającego się zagrożenia układy SPD należy umieszczać w miejscach, w których do ich połączenia można zastosować możliwie najkrótsze przewody. Jeśli jest to możliwe długości przewodów powinny być poniżej 0,5 m, ale nie mogą przekraczać 1 m.
A także do połączeń SPD typu 1 zalecano początkowo stosowanie przewodów o przekroju wynoszącym, co najmniej 10 mm2 Cu. Obecnie pojawiają się wymagania zwiększenia przekroju do 16 mm2 Cu.
Połączenie układu SPD typu 1 z szyną wyrównawczą można wykonywać przewodem o przekroju min.16 mm2 Cu, lub nawet przewodem o przekroju 25 mm2.

Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Re: Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: Alberciczek » czw kwie 30, 2015 12:09

Dlatego właśnie piszę, bo nie wiem, jak będzie lepiej - dzwoniłem do Energa Operator i dowiedziałem się, że "moja" instalacja zaczyna się od zabezpieczenia głównego, a instalacja energetyki kończy się na zaciskach zabezpieczenia głównego. Tak więc skrzynka z zabezpieczeniem przedlicznikowym jest "moja", więc mogę w niej robić co chcę. Tak więc w tej skrzynce zrobię rozdział PEN i założę ochronnik klasy B. Natomiast w rozdzielnicy w domu na poddaszu założę ochronnik C. Tyle tylko, że między B a C będzie około 20 metrów kabla 3x10mm. Czy może tak być, bo nie znam tych ograniczeń długości przewodów między ochronnikami.
No i jak rozwiązac sprawę z uziemieniem rur c.o., wody i ochronnika na poddaszu? Przewód PE od licznika będzie miał 10mm. W rozdzielnicy na parterze będzie połączony listwą Lz z przewodem również 10mm i stamtąd do miejsca rozdziału. Przewody oczywiście w Cu.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1835
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: Simcode » czw kwie 30, 2015 21:43

Alberciczek pisze:Tak więc w tej skrzynce zrobię rozdział PEN i założę ochronnik klasy B
Dlaczego nie B+C od razu przecież to jeden aparat .
Rozwiąże to problem odległości (tak myślę) pomiędzy przewodami .
Alberciczek pisze: Natomiast w rozdzielnicy w domu na poddaszu założę ochronnik C
Dodatkowo czemu nie .

jacsosna
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 22
Rejestracja: pt lut 13, 2015 19:06
Lokalizacja: Belgia

Re: Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: jacsosna » pn maja 04, 2015 16:25

witam,
sugerowałbym wykonanie własnego uziomu w okolicy twojej domowej rozdzielnicy z dobrymi parametrami. nastepnie ochronniki B i C mozesz zainstalowac w twojej domowej rozdzielnicy na wejsciu i podłączyc do twojego uziomu jak równiez obwody PE domowe. nie wiesz co dostaniesz ze słupa parametry nieznane i niech takie pozostaną. To nie jest prawda że twoja instalacja zaczyna sie na zaciskach zabezpieczenia głównego. zerknij zreszta do tematu wczesniejszego o kłopotach z instalacja w domu jednorodzinnym. twoja instalacja rozpoczyna sie za licznikiem na zaciskach/kostce etc. licznik nie nalezy do ciebie jak również wszystko co jest przed licznikiem!! ktos postanowił wykorzystać twoja niewiedze i za twoja kase zmodernizować własne zaniedbania itp. Jeżeli do poddasza chcesz poprowadzic oddzielna instalcje od licznika to równiez sugeruję abyzainstalować ochronniki B i C w rozdzielce poddasza. od listwy zaciskowej twojego uziomu poprowadź oddzielny obwód PE przekrojem minimum 16 mm2 ale tak jak pisze Kolega powyżej zalecenie jest dla ochronników 25 więc jeśli to nie problem położ 25mm2. uziemienie rur na poddaszu - najlepiej oddzielnym przewodem nie mniej niż 10mm2 sprowadzić prosto do listwy zaciskowej na parterze. nie zapomnij o założeniu rozłącznika uziemienia aby mozna było robic okresowe pomiary. podsumowując. wszystko co potrzebujesz ochronic/uziemic w domu doprowadz do punktu styku z twoim własnym uziemieniem. Ochronniki mają chronic to co jest w mieszkaniu a nie kabel wiszący na powietrzu w którym i tak bedzie sie cos zawsze indukowało z uwagi na jego długość. wykonując własne uziemienie nie żałuj sobie albo dużo bednarki albo głęboko w ziemie szpilki aby uzyskac jednocyfrowa wartośc rezystancji uziemienia. jesli masz wiedze jak głęboko wystepuja wody gruntowe w porze suchej to bij szpilki poniżej tej wartości. na pewno nie bedziesz żałował. poniewaz instalacji nie poprawia się co roku, więc to co zrobisz teraz i jak sie mocno do tego przyłozysz będzie owocowało w przyszłości.
powodzenia.
jacek z belgii
Ostatnio zmieniony pn maja 04, 2015 18:44 przez opornik, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jacek z Tarnowa prosi jacka z belgii o poprawienie błędów w swoim poście ;)

st
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 26
Rejestracja: pt mar 29, 2013 12:04

Re: Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: st » pn maja 04, 2015 20:37

Simcode pisze:Dlaczego nie B+C od razu przecież to jeden aparat .
Rozwiąże to problem odległości (tak myślę) pomiędzy przewodami .
Problem odległości jest "odwrotny" im dalej między B i C tym lepiej, bo indukcyjność przewodu powoduje opóźnienie w dotarciu impulsu do ochronnika C, nazywa się to koordynacją ochronników. Wtedy B ma szanse przejąć część energii a resztę przejmie C. Jeśli B i C będą zbyt blisko sobie to za każdym razem najpierw zadziała C, może ulec zniszczeniu, później zadziała B, a reszta impulsu którą przepuści B pójdzie do instalacji i dokona dalszych zniszczeń. Co innego ochronniki B+C które mają koordynację wbudowaną, ew można posiłkować się oddzielnymi ochronnikami i stosować dedykowane dławiki lub specjalnie zostawiony kawałek druta w ścianie. Generalnie ciągnięcie linii PE od uziomu na strych nie jest też dobrym rozwiązaniem, bo w przypadku przepięcia mamy elegancką antenę która wyemituje impuls elektromagnetyczny przez środek domu. Jakie to będzie miało konsekwencje, trudno przewidzieć, nikt nie montuje piorunochronu w środku domu. Ciekawi mnie ta swoboda w dokładaniu czegokolwiek w skrzynce przedlicznikowej, swego czasu dostawcy nawet nie chcieli montować ochronników z kontrolkami które miały sygnalizować sprawność ochronnika, bo podobno to im prąd zużywa, DEHN produkował takie "niekatalogowe" wersje bez kontrolek.

Z tego opisu tych kombinacji z rozgałęzieniem zasilania wygląda jakby sąsiad był kolejnym "oszczędnym" inwestorem który chciałby wszystko szybko i tanio ze 100% gwarancją bezpieczeństwa. Nie wiem jakie tam są możliwości, ale dla mnie ochronniki B i C powinny się znajdować gdzieś w okolicy licznika na parterze, a jak sąsiad bardzo chce można mu zainstalować ochronnik klasy D na poddaszu.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1835
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: Simcode » pn maja 04, 2015 21:15

st pisze:Problem odległości jest "odwrotny" im dalej między B i C tym lepiej
Tu nie chodziło o odległości aparatów tylko o długość przewodów .
W celu zmniejszenia pojawiającego się zagrożenia układy SPD należy umieszczać w miejscach, w których do ich połączenia można zastosować możliwie najkrótsze przewody. Jeśli jest to możliwe długości przewodów powinny być poniżej 0,5 m, ale nie mogą przekraczać 1 m.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Re: Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: Alberciczek » wt maja 05, 2015 8:05

A więc - w skrzynce z zabezpieczeniem przedlicznikowym założę B+C ( skoro ZE na to pozwala, a dla mnie jest to wygodniejsze to czemu nie?
Zastanawiam się nad C w rozdzielnicy na poddaszu - czy ma to sens i czy nie będzie to jakieś "przedobrzenie"?
No i mam mieszane uczucia co do uziemienia metalowych rur na poddaszu - gdzie pociągnąć przewód PE - ciągnąć na dół, czy podłączyć się poprostu do rozdzielnicy?
Ewentualnie pod rozdzielnicą mogę założyć skrzynkę z szyną PE i do niej powpinac wszystkie uziemienia rur. Pytanie - gdzie pociągnąć wtedy przewód PE z tej skrzynki - do rozdzielnicy czy ciągnąć osobny przewód do miejsca rozdziału na dole?

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1139
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Re: Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: Darom » wt maja 05, 2015 9:40

Witam
Alberciczek pisze:A więc - w skrzynce z zabezpieczeniem przedlicznikowym założę B+C ( skoro ZE na to pozwala, a dla mnie jest to wygodniejsze to czemu nie?
Wiem, że w niektórych krajach pozwalają na montaż ograniczników przepięć typu B (iskiernikowych) przed licznikiem. Raczej nie ma pozwolenia na montaż ogranicznków warystorowych (typu C). Więc była by to ciekawostka.
Simcode pisze: W celu zmniejszenia pojawiającego się zagrożenia układy SPD należy umieszczać w miejscach, w których do ich połączenia można zastosować możliwie najkrótsze przewody. Jeśli jest to możliwe długości przewodów powinny być poniżej 0,5 m, ale nie mogą przekraczać 1 m.
Z tą długością połączeń (<0,5m) to chyba kolega trochę zamieszał. Na pewno nie wpływa to na miejsca lokalizacji ograniczników. Tym nie mniej ograniczniki powinny być montowane na granicy włąściwych stref LPZ.

pzdr
-DAREK-
谦虚 使 人 进步

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1835
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Gdzie zamontować ochronnik i jaki?

Post autor: Simcode » wt maja 05, 2015 15:41

Darom pisze:Z tą długością połączeń (<0,5m) to chyba kolega trochę zamieszał.
Nic nie na mieszałem kolego , li tylko wskazałem tekstem na korelacje szyny głównej i SPD . Nie wchodząc w zagadnienie umiejscowienia . Kolega Alberciczek mając to na względzie sam te miejsce wybierze .

ODPOWIEDZ