Problem z uziomem

Instalacje odgromowe, przeciwprzepięciowe, uziomy, połączenia wyrównawcze
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum Nie jestem elektrykiem
marcinwd
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: czw lis 05, 2020 20:05

Problem z uziomem

Post autor: marcinwd » sob lis 07, 2020 0:27

Powiem tak - miałem zamiar użyć innego miernika, choć ten którym mierzyłem był zapewniany przez właściciela o jego niedawnej kalibracji.
Zabezpieczenie chyba nie jest za duże, bo dom jednorodzinny i w sumie na jednym poziomie domu do wszystkich obwodów (w sumie można powiedzieć, że jest to jeden wielki obwód: gniazdka, oświetlenie) jest jedna wkładka topikowa a do drugiego poziomu domu (drugi jeden wielki obwód) druga wkładka topikowa. Jeśli policzyć urządzenia, mogące pracować jednocześnie to 20 jest właściwa. Taki dom kupiłem i takie były zabezpieczenia. Teraz chcę to zrobić od nowa i właściwie z podziałem na obwody, zabezpieczenia, itp i dlatego mi ten cholerny uziom potrzebny.
Mógłbym rozdzielić PEN w rozdzielnicy, jednak osobny PE wydaje się lepszym rozwiązaniem



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1974
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Problem z uziomem

Post autor: elmontjs » sob lis 07, 2020 11:11

Kolego marcinwd, bezpiecznikami 20A świadomie dopuszczasz do powstania negatywnych skutków cieplnych w swojej instalacji (przeczytaj jaki jest prąd znamionowy gniazd 230V - pisze na każdym).
marcinwd pisze:
sob lis 07, 2020 0:27
Mógłbym rozdzielić PEN w rozdzielnicy, jednak osobny PE wydaje się lepszym rozwiązaniem
Mógłbyś rozwinąć swój pomysł, bo mam wrażenie, że nieświadomie chcesz sobie pogorszyć parametry instalacji.
No i pytanie zasadnicze : taka praca wymaga znajomości podstaw elektrotechniki i znajomości elementarnych przepisów w tym zakresie, czy jesteś wykwalifikowanym elektrykiem ?
Człowiek uczy się całe życie i ...

marcinwd
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: czw lis 05, 2020 20:05

Problem z uziomem

Post autor: marcinwd » sob lis 07, 2020 16:20

Owszem mogę rozwinąć pomysł: mam układ TNC, wprowadzając dodatkowy PE miałbym układ TNC-S i to wszystko. Nie wydaje mi się abym pogorszył parametry instalacji a przynajmniej tak uczyli mnie w szkole. Co do szkoły, to w zakresie przepisów jestem prawnikiem z wykształcenia i zawodu. Ukończyłem także kwalifikację EE05 obecnie w trakcie EE26, tylko że z racji wykonywanego zawodu elektrykę traktuję jako dodatkową wiedzę. Doświadczenie praktyczne tyle, co w szkole

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1974
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Problem z uziomem

Post autor: elmontjs » sob lis 07, 2020 23:58

marcinwd pisze:
sob lis 07, 2020 16:20
Owszem mogę rozwinąć pomysł: mam układ TNC, wprowadzając dodatkowy PE miałbym układ TNC-S i to wszystko
marcinwd pisze:
sob lis 07, 2020 0:27
Mógłbym rozdzielić PEN w rozdzielnicy, jednak osobny PE wydaje się lepszym rozwiązaniem
Nie podoba mi się zestawienie tych dwóch zdań Twojego pomysłu i może się mylę, ale chyba chcesz kolego popełnić gafę w swojej instalacji. Na domiar wszystkiego dążysz, nie wiedzieć czemu, do jakiejś wyssanej z palca wartości spadku napięcia na uziemieniu lokalnym budynku.
Może się mylę, ale marzy ci się chyba wyspa ... TT, stąd moje stwierdzenie :
elmontjs pisze:
sob lis 07, 2020 11:11
mam wrażenie, że nieświadomie chcesz sobie pogorszyć parametry instalacji.
Może spróbuj narysować jak chcesz zrealizować:
marcinwd pisze:
sob lis 07, 2020 16:20
mam układ TNC, wprowadzając dodatkowy PE miałbym układ TNC-S
Człowiek uczy się całe życie i ...

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 232
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Problem z uziomem

Post autor: dawidgta » ndz lis 08, 2020 17:54

Kolego elmontjs nie mylisz się autor postu chcę nieumyślnie zrobić wyspę TN-TT na siłę w instalacji tylko po co. A do autora jeśli kolega myśli że zabezpieczenia 20A do gniazdka 230v są odpowiednie to słabo kolega z szkoły pamieta. A dlaczego pisał już wyżej kolega elmontjs.

ODPOWIEDZ