Dialux i klatki schodowe

Oprogramowanie CAD oraz obliczeniowe dla elektryki. Programowanie sterowników oraz systemy SCADA.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
JohnySpZOO
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 33
Rejestracja: pt lut 18, 2011 9:37

Dialux i klatki schodowe

Post autor: JohnySpZOO » wt wrz 13, 2011 20:19

Witam.
Z racji tego iż do tej pory nie miałem potrzeby wykonywać symulacji natężenia oświetlenia na terenie klatek schodowych, chciał bym się Państwa zapytać o wytyczne pozwalające na prawidłowe wyznaczenie natężenia oświetlenia.
Jak w praktyce takową klatkę schodową (w której skład wchodzi poręcz i półpiętro) tworzycie?
W sieci czytałem coś o przyjmowaniu uproszczeń typu iż poszczególne stopnie znajdują się na jednym poziomie a wysokość zawieszenia opraw jest zależna od odległości pomiędzy oprawą a stopniem.

Poniżej załączam screen przykładowej klatki schodowej.

Jeśli by ktoś posiadał film instruktażowy bądź znał jakiś opis to prosił bym o namiary.

Pozdrawiam: JohnySpZOO :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
z-projekt
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 21
Rejestracja: sob paź 08, 2011 18:56
Kontakt:

Re: Dialux i klatki schodowe

Post autor: z-projekt » ndz paź 16, 2011 21:39

W Obiekatch masz Schody, a tam sa m.in. schody dwubiegowe przeciwbieżne, więc problemu ze zbudowaniem makiety nie ma żadnego.
Powierzchnię obliczeniową rozciagasz po "wierzchołkach" schodów, oprawy wstawiasz tam gdzie rzeczywiście mają być zamontowane i gotowe.

precelek_2004
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 16
Rejestracja: pt wrz 26, 2008 21:06
Lokalizacja: Wałbrzych

Re: Dialux i klatki schodowe

Post autor: precelek_2004 » pt kwie 26, 2013 9:42

Witam,
czy możliwe jest wstawienie płaszczyzny obliczeniowej umieszczonej pod kątem? Pytam gdyż ostatnio miałem problem z wyliczeniem natężenia oświetlenia na tzw rampie najazdowej i przyjąłem siatkę na poziomie minimalnym. Ale np przy wyliczaniu parametrów dla drogi która ma wierzchołek to zaczynają się bzdury pojawiać.

Pozdrawiam
Sam jeszcze wielu rzeczy nie wiesz i też kiedyś się będziesz musiał zapytać.

JohnySpZOO
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 33
Rejestracja: pt lut 18, 2011 9:37

Re: Dialux i klatki schodowe

Post autor: JohnySpZOO » pt kwie 26, 2013 9:48

Tak. Jest taka możliwość.

zbynu
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 93
Rejestracja: czw lut 17, 2005 16:32
Lokalizacja: Kielce

Re: Dialux i klatki schodowe

Post autor: zbynu » pt kwie 26, 2013 19:13

klikasz na powierzchnię obliczeniową i tam w lewym oknie zmieniasz jego kąt nachylenia i po kłopocie później tylko sobie obniżasz bądź podwyższasz daną powierzchnię patrząc w przekroju.

Wojtek81
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 22, 2016 9:31

Re: Dialux i klatki schodowe

Post autor: Wojtek81 » wt maja 17, 2016 11:00

Powierzchnię obliczeniową trzeba rozłożyć po krańcach schodów, a oprawy wstawić tam gdzie mają być

ODPOWIEDZ