GSTAR i CADise

Oprogramowanie CAD oraz obliczeniowe dla elektryki. Programowanie sterowników oraz systemy SCADA.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
janbrz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 227
Rejestracja: śr lip 19, 2006 16:43
Lokalizacja: Płock

GSTAR i CADise

Post autor: janbrz » czw mar 09, 2017 12:56

Witam
Czysta reklama, ale zasłużona.
Jak ktoś numeruje siatki pod oświetlenia na podkładach z dwg to polecam ściągnąć wersje demonstracyjne GSTARA i CADise.( ise.pl)
GSTAR otwiera bez problemu duże, wielowarstwowe rysunki, a CADise wypełnia wskazane obszary siatkami ponumerowanych punktów.
Obiekty duże handlowe, hale nie stwarzają żadnych problemów z rozwarstwianiem i numerowaniem.
Najbardziej podoba mi się numerowanie pomieszczeń nieregularnych.
Proste, szybkie, narzędzie dla "oświetleniowców". Dla mnie duża oszczędność czasu.
Mam legalnego Cada i potrzebne narzędzie.
Kupiłem komplet i nie wiem czemu nie zrobiłem tego w tamtym roku, a miałem dema pościągane.
Dziękuję Panu Jackowi za pomoc.

JB



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Solidne mierniki w najlepszej cenie
 

janbrz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 227
Rejestracja: śr lip 19, 2006 16:43
Lokalizacja: Płock

Re: GSTAR i CADise

Post autor: janbrz » czw mar 09, 2017 17:05

Numeruje bloki, nie tylko z CADise.
Ma ustawiany offset między symbolem i opisem, tak że można mieć krzyżyki z symbolem na styk.
Podpowiada niezbędną ilość punktów, możliwa jest ich liczbowa korekcja.
Ma edycję opisu i sposobu narastania numeracji punktów pomiarowych.
Można na nieregularny obszar zaciągnąć większą ilość punktów, wyciąć zbędne i jednym ruchem przenumerować.
Można klatkę schodową dzielić na biegi i podesty obszarami, numerować w ramach oddzielnych obszarów, a można puścić numerację jednym ciągiem mając różne układy punktów na podestach i biegach.
Może to trochę i reklama, ale jak pomyśle ile czasu mi to zajmowało to może i komuś ta wiedza się przyda.
JB

janbrz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 227
Rejestracja: śr lip 19, 2006 16:43
Lokalizacja: Płock

Re: GSTAR i CADise

Post autor: janbrz » czw mar 16, 2017 21:48

Dalszy ciąg radości.
CADise aktualnie pozwala na numerowanie w lewo/prawo, góra/dół.
Świetnie się to sprawdza przy numerowaniu siatek pomiarowych oświetlenia pomieszczeń.
Ja osobiście uważam, że najbardziej czytelnie wyglądają siatki numerowane od strony wejścia w stronę bardziej odległej bocznej ściany i w głąb pomieszczenia.
Ale czasami wejście jest na rysunku z góry pomieszczenia i trzeba numerki rozwijać wierszami w dół.
Albo dla odmiany kolumnami w lewo lub prawo.

Drugą ciekawostką zaimplementowaną w CADise jest numerowanie obiektów według kolejności przecięcia polilinią. Czyli funkcja dla niskoprądowców z DSO, PPOŻ, czujek, opraw awaryjnych.

Można włączyć numerowanie kolejno wstawianych obiektów.

Przyznaję się bez bicia że najbardziej mnie interesują w CADise aspekty generowania siatek pomiarowych oświetlenia na podkładach z Acada, bo to do tej pory był to najwiekszy złodziej mojego czasu.
pozdrawiam oświetleniowców

Awatar użytkownika
EnergoTools
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 906
Rejestracja: sob kwie 03, 1999 14:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: GSTAR i CADise

Post autor: EnergoTools » pt mar 17, 2017 12:19

Witam,

Bardzo dziękuję za opinie na temat nakładki CADise.
Program powstał w celu wspomagania rysowania dokumentacji elektrycznej w oparciu o podkłady budowlane, nadal go rozwijamy i chętnie poznam inne propozycje rozwijania funkcji.

Aby pokazać zarys pracy z programem proponuję zobaczyć filmik
Film prezentujący działanie CADise

Więcej o programie oraz link do skopiowania wersji instalacyjnej...

Z poważaniem,
Jacek.
Jacek Gońka (Admin)
EnergoTools jest operatorem ISE.pl - aby być Elektrykiem oraz Eltarg.PL - rynek elektrotechniki
Więcej informacji o mnie...

ODPOWIEDZ