PE4 czy PROTON+

Oprogramowanie CAD oraz obliczeniowe dla elektryki. Programowanie sterowników oraz systemy SCADA.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
nottin
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 40
Rejestracja: pt wrz 18, 2009 19:03
Lokalizacja: Bliżyn

PE4 czy PROTON+

Post autor: nottin » śr lis 17, 2010 22:48

Pytanie jak w tytule, który program by Panowie polecili? Pozdrawiam.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
EnergoTools
Administrator forum
Administrator forum
Posty: 900
Rejestracja: sob kwie 03, 1999 14:00
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: PE4 czy PROTON+

Post autor: EnergoTools » pt lis 19, 2010 19:03

Witam,

Na tak postawione pytanie odpowiem: oczywiście PROTON+ ze względu np. na większą funkcjonalność.

Pozdrawiam,
Jacek.
Jacek Gońka (Admin)
EnergoTools jest operatorem ISE.pl - aby być Elektrykiem oraz Eltarg.PL - rynek elektrotechniki
Więcej informacji o mnie...

nottin
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 40
Rejestracja: pt wrz 18, 2009 19:03
Lokalizacja: Bliżyn

Re: PE4 czy PROTON+

Post autor: nottin » sob lis 20, 2010 23:17

Zdziwiłbym się gdyby kolega polecił produkt konkurencji, tj. PE4. Pozdrawiam.

breniek
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: pt wrz 02, 2005 7:03
Lokalizacja: Bliżyn

Re: PE4 czy PROTON+

Post autor: breniek » pn lip 18, 2011 11:44

życzę szczęścia z Protonem mam go od jakiegoś czasu i już kilka razy próbowałem go podejść na spokojnie niestety nie daję rady kiedy w Krystynie wklepywałem całe piętra po kilkaset pozycji w ciągu godziny
teraz kombinuję jak podejść szefa na PE4 nie jest tak wszechstronny jak Proton ale to i tak mniejsze zło - próbowałem wersję demo

maras
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 18
Rejestracja: wt lis 13, 2007 12:55
Lokalizacja: Olsztyn

Re: PE4 czy PROTON+

Post autor: maras » pt lip 22, 2011 10:54

breniek pisze:życzę szczęścia z Protonem mam go od jakiegoś czasu i już kilka razy próbowałem go podejść na spokojnie niestety nie daję rady kiedy w Krystynie wklepywałem całe piętra po kilkaset pozycji w ciągu godziny
teraz kombinuję jak podejść szefa na PE4 nie jest tak wszechstronny jak Proton ale to i tak mniejsze zło - próbowałem wersję demo
Zanim zaczniesz na poważnie korzystać z PE4 zaopatrz się w duże pudło pigułek na uspokojenie. Używam PE od kilku lat, najpierw PE3 potem PE4. Nie istnieją gorsze programy na rynku. Edycja czegokolwiek to totalna porażka, program jest tak powolny, że lepiej nie mówić, po edycji jakiegokolwiek pola czy wywołaniu okna, widać jak linia po linii przerysowuje ekran, jakakolwiek operacja na większej ilości wierszy trwa długo i nie dość tego, nie wiadomo czy nie zakończy się zwiechą i utratą wszystkiego co się do tej pory zrobiło. Nigdy nie wiesz gdzie i ile razy trzeba kliknąć w pole żeby zadziałało i pole weszło w tryb edycji. Po prostu totalna porażka.

Najpierw miałem wersję PE3, jakoś przebolałem początki, przyzwyczaiłem się i wtedy wypuścili PE4, kupiłem i niestety już chyba 2 lata się męczę z tym "programem". Gdy teraz zauważyłem na stronie SASL, że mają już PE5 stwierdziłem, że dość tego. Po pierwsze co wersja to gorzej, a jeśli nawet nie kupię kolejnej, to przecież jak wypuścili wersję 5 to już wersji 4 poprawiać nie będą.

Wczoraj ściągnąłem Protona demo, spróbowałem i od razu dogadałem się z szefem żeby spalić PE 3 i 4 i wszystkie ślady po tym badziewiu. Może Proton ideałem nie jest, ale przynajmniej reaguje na klikanie myszą, a poza tym nie ma fizycznej możliwości żeby istniał gorszy program niż PE4, no może jeszcze Norma Expert mu dorównuje, ale Athenasoft przynajmniej stara się coś z tym zrobić, a SASL nie robi nic. Gdy rozmawiałem z nimi, że program się ślimaczy i ogólnie o problemach, to mi powiedzieli żebym sobie zrobił porządek z komputerem bo u nich jest wszystko OK. Tymczasem przez ten okres gdy użytkowałem PE, czyli kilka lat, komputer jest co prawda ten sam, ale kupiony był raczej z górnej półki i do dzisiaj wszystko na nim działa idealnie, szybko i sprawnie, a porządki z systemem reinstalując go od zera, robię sobie profilaktycznie co najmniej raz w roku. Co to za wymagający program, którego jedyne zadanie to obliczenia na poziomie kalkulatora, rysowanie i drukowanie tabelek, żeby nie potrafił sprawnie chodzić na kompie, na którym Windows 7, AutoCad 2009 czy Office 2010 śmiga aż miło.

To tyle, a co kupić zdecydujcie sami :-) w każdym razie poczułem obywatelski obowiązek ostrzec przed "produktem" firmy SASL.

Pozdrawiam
MS

Awatar użytkownika
cezar100
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 240
Rejestracja: śr sie 13, 2003 20:05
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Re: PE4 czy PROTON+

Post autor: cezar100 » śr sty 11, 2012 11:46

breniek pisze:życzę szczęścia z Protonem mam go od jakiegoś czasu i już kilka razy próbowałem go podejść na spokojnie niestety nie daję rady kiedy w Krystynie wklepywałem całe piętra po kilkaset pozycji w ciągu godziny
teraz kombinuję jak podejść szefa na PE4 nie jest tak wszechstronny jak Proton ale to i tak mniejsze zło - próbowałem wersję demo

Witaj,
Temat dość stary ale może się przyda:

na stronie Protona jest nowa wersja programu, zassij i sprawdź. Nie ma idealnych programów jednak na swoim przykładzie Ci napiszę, że praca z Protonem jest coraz bardziej intuicyjna i zbliżona bardzo (obsługa) do Krystyna. Napiszę obiektywnie, że z każdą kolejną poprawką(wersją) jest lepiej i tak trzymać.

P.s. posiadam wszystkie te programy i piszę na podstawie własnych doświadczeń a nie zasłyszanych z sieci

muchap
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: wt cze 28, 2005 9:35
Lokalizacja: Katowice

Re: PE4 czy PROTON+

Post autor: muchap » czw lut 09, 2012 21:31

Polecam Protona, testowałem kilka przed zakupem dla Firmy. Proton pracował poprawnie natomiast PE tylko raz wystartował, udało się tylko jakieś wydruki demo dla Klienta.Niestety nie wiem co zakupili ale osobiście proponowałem Protona.

ODPOWIEDZ