See Electrical Expert

Oprogramowanie CAD oraz obliczeniowe dla elektryki. Programowanie sterowników oraz systemy SCADA.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
baranki
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 115
Rejestracja: śr lip 30, 2003 14:21
Lokalizacja: Lubin

Re: See Electrical Expert

Post autor: baranki » pt mar 22, 2013 21:22

Witam
Jestem z niego zadowolony, ma pewne mankamenty, które będę prostował z saportem, czekam na szkolenie zaawansowane, które powinno mi rozwiać większość pytań. Pracowałem na See3000 przesiadka z jednego na drugi program była bezbolesna. Wróciłem z targów Automaticon zobaczyłem dla przykładu WScada, za dużo okienek. Natomiast znam projektantów na północy, którzy mają See oraz Eplan, wolą pracować w tym drugim.
Kolego Ekspert dlaczego sądzisz, że jest to "badziewie".

pozdrawiam



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

klon200
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 29
Rejestracja: wt maja 29, 2007 18:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: See Electrical Expert

Post autor: klon200 » wt kwie 02, 2013 21:21

Bez szkolenia nie da się ruszyć tzn bardzo ciężko.
Ostatnio zmieniony śr kwie 03, 2013 9:16 przez EnergoTools, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Reklama

kukoczka
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: pt lut 13, 2004 21:58
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

Re: See Electrical Expert

Post autor: kukoczka » śr kwie 03, 2013 11:34

freebaby pisze:Niedawno przesiadłem się na ten program (z Eplana) i jestem pozytywnie zaskoczony. Przy obecnej trzykrotnej różnicy w cenie zakupu powiedziałbym, że jest bezkonkurencyjny. Może i brakuje części bardzo przydatnych funkcji automatyzujących powstawanie schematów, ale coś za coś.

Bardzo chętnie wymienię się spostrzeżeniami oraz uwagami.
użytkowałęm go od 2005 roku 2 lata temu przesiadłem się na E-plana
posiadałem prawie wszystkie moduły, lecz wkużala mnie dostępność kodów aparatowych wraz z ich poprawnością. Całkiem inna sprawą był bardzo niewielki zakres PLC. O ile aparaty w bazie i symbole można dodać samemu to ze sterownikami sprawa już nie jest możliwa.
W dalszym ciągu trzeba zachowywać kolejność naprzykład zmiana połączenia (zawierającego żyłę kabla ) przy większych (>20 stron) projektach zawieszała projekt . Inna sprawa ze przeszedłem przez 4 aktualizacje i za każdym razem usunięto tylko część zgłaszanych problemów (z którymi najczęściej sami sobie radziliśmy na okrętkę). niestety po każdej aktualizacji okazywało się ze popełniono nowe błędy lub przez pomyłkę usunięto jakiś przydatny składnik.
Na koniec dodam ze dokupienie jeszcze jednej licencji okazało się droższe od zakupu częściowo okrojonej jednej E-plana + 2 podstawowe (chyba 4 moduły).
Poza tym E-plan wprowadza mniejsze obciążenie sieci (wspólna baza aparatów i projektów dla 5 stanowisk).
Jednocześnie odczuwalne jest przyspieszenie pracy przy niezbyt wyśrubowanych mocach używanych komputerów.
Dodatkowo możliwa praca wielomonitorowa co z SEE było prawie niewykonalne i mijało się z celem.

PS
Czas to pieniądz a wygoda to brak zmęczenia.
Pozdrawiam
Robert.

ODPOWIEDZ