a-w pisze: ↑wt sie 20, 2019 8:03
Jeśli idzie o uszkodzenie w falowniku, a tym bardziej w obwodach po stronie DC,
Jeżeli chodzi o uszkodzenia izolacji po stronie DC , to jest już w ogóle dżungla bezprawia - tam jest kilkaset volt (w zależności od ilości i sposobu połączenia paneli PV) i z tego co wiem, tego nic nie wyłączy, chyba że w tych nowszych instalacjach zastosowano jakiś bezpiecznik przy samych panelach (niech wypowiedzą się mądrzejsi i bardziej doświadczeni).
a-w pisze: ↑wt sie 20, 2019 8:03
Jeśli jednak rozpatrujemy uszkodzenie w obwodach odbiorczych, to w mojej ocenie IPZ jest zupełnie wystarczająca, o ile przyjmujemy, ze niemożliwa jest praca inwertera bez połączenia z siecią.
... tu jednak nie zgodziłbym się z kolegą. My pomiarowcy musimy przyjmować najczarniejszy ze scenariuszy uszkodzeń , w tym taki jaki też opisałeś.
Ale nie to jest przyczyną odrzucenia wg mnie pomiaru IPZ w obwodach odbiorczych ; powiedzmy że mierzymy IPZ równolegle połączonego inwertera i sieci 400/230V - nigdy nie wiemy jaki udział w wyniku ma sieć a jaki inwerter! O ile wynik IPZ sieci coś mówi o spełnieniu warunku SWZ, to wynik pomiaru przy udziale inwertera tylko go zakłamuje. Wniosek? ... wynik IPZ nigdy nie będzie na tyle miarodajny i rzetelny, żeby użyć go do oceny skuteczności ochrony przeciwporażeniowej.
Tu potrzebne jest udowodnienie środków ochrony pp innych niż SWZ obliczone z IPZ : skuteczne obniżenie napięcia do wartości bezpiecznej przy uszkodzeniu za pomocą połączeń wyrównawczych, wyłączniki RCD, izolacja stanowiska, separacja- to wszystko jest w normach, ale nikt o tym nie myśli zakładając fotowoltaikę.
Człowiek uczy się całe życie i ...