Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
macbrz
Jestem Elektrykiem
Jestem Elektrykiem
Posty: 32
Rejestracja: sob kwie 25, 2015 10:48
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Post autor: macbrz » pt paź 25, 2019 20:12

Chciałbym tylko zwrócic uwagę że jak mierzymy rezystancje w stanie zimnym, czyli podczas remontu to eksploatacyjnie temperatura instalacji może różnić się o 50 stopni.
I składowa rezystancyjna impedancji zmieni się o ok. 20%.
Szynoprzewody i wlzty są podczas pracy na ogól ciepłe i to nie tylko od prądów eksplatacyjnych tylko latem pod dachem hal przemyslowych jest na ogół bardzo ciepło.
Do tego człony zwarciowe magnetyczne w wyłącznikach też mają swoją tolerancję rzedu 20% i tolerancja miernika dla SWZ to też 30% i dla dużych prądów warto sie zastanowić jaka wartość zapewni skuteczne wyłączenie.

Dla dużych odbiorów nie jest problemem sprawdzenie impedancji, tam gdzie nie ma elektroniki.
To kwestia posiadania odpowiedniego miernika silnopradowego. Nawet nasze MZC-310/320/330 zapewniają pomiar od 7 miliomów.

Ale jak zgodnie z wymogami sprawdzić rezystancję izolacji zasilania pompy ppoż
3x(4x NHXH 1x300)+2xNHXH 1x300?
Obwód ppoż to pomiar dokładny, każdy z każdym.
Nie można odpiąć takiej wiązki od silnika bo jej się nie da ponownie złożyć.
Od stony rozdzielni to nawet nie ma gdzie rąk włożyć.
Tak jest np. na każdej galerii handlowej.
Albo agregatu 200-500 kW gdzie jest jeszcze tor N.
Po prostu jest to niewykonalne.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Solidne mierniki w najlepszej cenie
 

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1678
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Post autor: elmontjs » pt paź 25, 2019 21:10

macbrz pisze:
pt paź 25, 2019 20:12
Chciałbym tylko zwrócic uwagę że jak mierzymy rezystancje w stanie zimnym ...
Masz racje , ale to już teoria pomiarów , poza tym w pewnym zakresie temperatur są współczynniki korekcyjne dla silników i kabli.
macbrz pisze:
pt paź 25, 2019 20:12
i tolerancja miernika dla SWZ to też 30%
... to toleancja wyniku pomiaru wg normy , mierniki są wiele dokładniejsze ;)
macbrz pisze:
pt paź 25, 2019 20:12
Obwód ppoż to pomiar dokładny, każdy z każdym.
Chyba niekoniecznie
Człowiek uczy się całe życie i ...

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 777
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Post autor: electrics » wt gru 03, 2019 16:45

Kolego elmontjs, z całym szacunkiem, ale zdradź swój sekret wykonania pomiarów w stylu ,,laboratoryjnym", który tutaj prezentujesz, na czynnym obiekcie?

Jako dosyć doświadczony elektryk i czynny pomiarowiec, stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że wykonanie pomiarów na czynnym obiekcie jest praktycznie niemożliwe i nikt nie robi tego zgodnie ze sztuką.

Kto się odważy zaprzeczyć?

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1678
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Post autor: elmontjs » wt gru 03, 2019 20:26

electrics pisze:
wt gru 03, 2019 16:45
Kolego elmontjs, z całym szacunkiem, ale zdradź swój sekret wykonania pomiarów w stylu ,,laboratoryjnym", który tutaj prezentujesz, na czynnym obiekcie?
Co rozumiesz kolego pod hasłem "styl laboratoryjny"? - nie bardzo rozumiem.
electrics pisze:
wt gru 03, 2019 16:45
stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że wykonanie pomiarów na czynnym obiekcie jest praktycznie niemożliwe
Pomiarów kompletnych na czynnym obiekcie (maszynie) wykonać się oczywiście nie da, nikt tego nie robi, to nawet niebezpieczne. Skoro wykonujesz pomiary, wiesz, że maszyne należy "odstawić" do przeglądu i pomiarów.
electrics pisze:
wt gru 03, 2019 16:45
... i nikt nie robi tego zgodnie ze sztuką.

Kto się odważy zaprzeczyć?
.. to po co to w ogóle robić ? Ja zaprzeczam , ... albo robię kompletne pomiary , albo piszę tylko tyle co zmierzyłem , bo reszty np się nie da.
Człowiek uczy się całe życie i ...

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Post autor: witek17 » wt gru 03, 2019 21:33

macbrz pisze:
pt paź 25, 2019 20:12
Ale jak zgodnie z wymogami sprawdzić rezystancję izolacji zasilania pompy ppoż
3x(4x NHXH 1x300)+2xNHXH 1x300?
Obwód ppoż to pomiar dokładny, każdy z każdym.
Nie można odpiąć takiej wiązki od silnika bo jej się nie da ponownie złożyć.
Od stony rozdzielni to nawet nie ma gdzie rąk włożyć.
Tak jest np. na każdej galerii handlowej.
Albo agregatu 200-500 kW gdzie jest jeszcze tor N.
Po prostu jest to niewykonalne.
To znowu ja "token witek17" :D Zanim odpowiem rzeczowo, to tych, którzy nie lubią mojego stylu pisania przepraszam. Ja po prostu "tak mam", taki częściowo pompatyczny, częściowo błazeński styl :D Część to uwielbia, część nienawidzi, raczej mało jest tych, co mają stosunek obojętny. Nawet poważną wiedzę można przekazać nie tylko w suchy, sformalizowany sposób.

Teraz do rzeczy. Niech sobie Kolega wyobrazi, że kiedyś, jakiś rozsądny inżynier "zamontował" w silniku łącznik pomiarowy. Właśnie na taką okazję, czyli w celu wykonanie "niemożliwych do wykonania" pomiarów, lub do diagnostyki układu, dlaczego pompa nie chce startować na przykład. Może spełniać także funkcję rozłącznika awaryjnego, o ile ma "rączkę", lub ustrojstwo spełniające tą samą funkcję. Wyobraźni czytelnika pozostawiam powody wyłączenia awaryjnego.

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 777
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Post autor: electrics » śr gru 04, 2019 21:19

Kolego elmontjs, pisząc o ,,pomiarach laboratoryjnych" mam na myśli dokładność tych pomiarów. Badając maszynę lub instalację, mamy ocenić jej stan i dopuścić do użytkowania lub nie dopuścić. Mamy przy tym dość duży zakres tolerancji, jeśli chodzi o sam wynik.
Jeśli nie wykonasz pełnego pomiaru, tylko częściowy, to dla maszyny lub instalacji jest to równoznaczne z tym, jak byś go nie wykonał wcale, ponieważ każde urządzenie lub instalacja, jest na tyle sprawna, na ile jest sprawny jej najsłabszy punkt. Skąd wiesz, że nie znajduje się on tam, gdzie nie mierzyłeś, bo się nie da? Dobrze, że mierzysz i piszesz to, co zmierzyłeś, ale to jest robota bez sensu z punktu widzenia sztuki.
Dalej twierdzę, że na czynnym obiekcie nikt pomiarów w sposób właściwy nie wykonuje i niech ktoś mnie przekona, że jest inaczej.
Niech mi ktoś powie, jak to zrobić np w czynnym biurowcu?

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1678
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Post autor: elmontjs » śr gru 04, 2019 22:28

electrics pisze:
śr gru 04, 2019 21:19
Kolego elmontjs, pisząc o ,,pomiarach laboratoryjnych" mam na myśli dokładność tych pomiarów.
Chyba mnie kolego źle zrozumiałeś, pisząc o dokładności 30% , pisałem o wymaganej normą dokładności miernika rezystancji izolacji (przeczytaj wyżej) Pomiar ma być pomiarem wykonanym rzetelnie i z możliwe dokładnym wynikiem , na co pozwala przyrząd z odpowiednią dokładnością (tolerancją).
electrics pisze:
śr gru 04, 2019 21:19
Jeśli nie wykonasz pełnego pomiaru, tylko częściowy, to dla maszyny lub instalacji jest to równoznaczne z tym, jak byś go nie wykonał wcale
... dlatego nie widzę problemu z wykonaniem kompletnych pomiarów, oczywiście zdarzą się czasem pewne wyjątki, ale to wie lka rzadkość.
electrics pisze:
śr gru 04, 2019 21:19
Dobrze, że mierzysz i piszesz to, co zmierzyłeś, ale to jest robota bez sensu z punktu widzenia sztuki.
Nie zgodzę się . To właśnie zgodnie ze sztuką jest zaprotokołować to co zmierzymy. Wiadomo, że nie można zrezygnować z kluczowych pomiarów bo byłoby to bez sensu. Najczęstszą przyczyną odstąpienia od jakiegoś pomiaru, bądź zastąpienia go inną metodą, wg mnie, jest czuła elektronika w układach sterowania- należy to uzasadnić w protokole. Te układy do niskonapieciowe obwody z regóły zasilane z separowanego źródła, więc bardzo bezpieczne. Pomiar Riso (też wymagany normą) takiego obwodu może uszkodzić zasilane sterowniki, programatory itp , więc nie znając szegółowego schematu wielkim ryzykiem jest podanie napięcia probierczego choćby 50V. Najlepiej oczywiście zastąpić wtedy tradycyjny induktor inną metodą. I zgadzam się z tobą, tam może być najsłabszy punkt , jednak nie mówię o zaniechaniu sprawdzenia ochrony przeciwporażeniowej , to niedopuszczalne.
electrics pisze:
śr gru 04, 2019 21:19
Dalej twierdzę, że na czynnym obiekcie nikt pomiarów w sposób właściwy nie wykonuje
Kolego electrics , nikt nie mówi że pomiary wykonuje się w pracującej maszynie , pisałem o tym wyżej , to jasne że trzeba ją "odstawić" do przeglądu.
electrics pisze:
śr gru 04, 2019 21:19
Piszemy o maszynach , nie budynkach (choć sytuacja jest podobna)
Niech mi ktoś powie, jak to zrobić np w czynnym biurowcu?
Człowiek uczy się całe życie i ...

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Post autor: witek17 » wt gru 10, 2019 9:35

electrics pisze:
śr gru 04, 2019 21:19
Piszemy o maszynach , nie budynkach (choć sytuacja jest podobna)
Niech mi ktoś powie, jak to zrobić np w czynnym biurowcu?
Stosując w zasilanych urządzeniach i źródłach światła łączniki pomiarowe i piętnastokrotnie skracając czas potrzebny na wykonanie pomiarów :cool:

abmeiz
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 33
Rejestracja: śr sie 20, 2003 19:40
Lokalizacja: Opole

Jak w praktyce zrobić pomiary ochronne dużej maszyny?

Post autor: abmeiz » wt gru 10, 2019 17:26

Witam - ten pospiech jest nie potrzebny , produkcja się liczy . Ja już jestem emerytem i nie jedno widziałem . Jaki masz problem - z jaką maszyną , to że elektronika jest - ale masz internet i mierniki . Kiedy ja zaczynałem pracę elektrycy mieli tylko próbówki z żarówek ,a mierniki były u brygadzisty w szafie , czy poradziłbyś sobie na zmianie mając 1000 silników w ruchu ciągłym mając próbówkę z żarówki . Ale był postój zakładu to się mierzyło MZK-2 , induktorami radzieckimi , jednocześnie usuwając złe punkty pomiarowe. Jeżeli znasz podstawy pomiarów ,dasz sobie rade . W zakładzie w ruchu ciągłym nie filozofuj za dużo .

ODPOWIEDZ