Napięcie na N i PE

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Napięcie na N i PE

Post autor: Alberciczek » sob paź 29, 2016 16:35

Witajcie. Dzisiaj zadzwonił do mnie kolega, u którego dzieje się coś takiego:
Z rozdzielnicy, z bezpiecznika B10A leci przewód do pokoju do puszki od włącznika światła. Przewód 1,5mmYDYp. Na żyle brązowej jest napięcie. Na N i PE nie ma nic. Czyli ok. Drugi kabel, też YDYp 1,5mm leci od tej puszki do lampy na suficie. Po podłączeniu przełącznika oraz połączeniu w puszce przewodów N i PE zaobserwowano takie napięcia na końcu kabla przy lampie ( żarówka ani oprawka nie podłączone, żyły luźno zwisające ) - między brązowym a niebieski 231V, między brązowym a żółto-zielonym 0,02V, a między niebieskim a żółto-zielonym 0,88V. Obwód jak pisałem nie obciążony. Po zwarciu przewodów N i PE leci RCD. Kolega twierdzi, że po przyłożeniu próbnika, wszystkie trzy żyły świecą. Próbnik ma taki zwykły,śrubokrętowy. Kable nowe, instalacja położona ponad rok temu, jeszcze nie używana. Co ciekawe, raz leci RCD z kuchni, a raz RCD z pokojów...
To w kuchni.
Natomiast w łazience, obwód oświetlenia ma wogóle przerwę. Z bezpiecznika napięcie wychodzi, na końcu kabla napięcia nie ma. Po rozłaczeniu tego kabla w rozdzielnicy i zwieraniu przewodów niebieskiego z brązowym, żółto-zielonego z brązowym i żółto-zielonego z niebieskim brak przejścia na mierniku. Rok temu, wszystko było ok...Napięcie było. Dzisiaj kolega chciał podłączyć lampę i się okazało, że kabel ma gdzies przerwę...Na wszystkich trzech żyłach. Kabel również do dzisiaj ani razu nie był pod obciążeniem. Dziwne...
Co wy na to?
Układ sieci TNC-S.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 493
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: luka2nd » sob paź 29, 2016 16:59

Alberciczek pisze:między brązowym a niebieski 231V, między brązowym a żółto-zielonym 0,02V, a między niebieskim a żółto-zielonym 0,88V.
Nie wiem, czy jest możliwe aby żyła znajdowała się jednocześnie na dwóch różnych potencjałach - tak to wygląda w tym przypadku. Czy na pewno dobrze zmierzono to napięcie?

JacekH07
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 310
Rejestracja: ndz cze 28, 2015 17:16

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: JacekH07 » sob paź 29, 2016 18:47

Neonówka jest tylko wskaźnikiem. Neonówka może świecić z powodu prądu pojemnościowego np. Ciężko cokolwiek powiedzieć trzeba w całej instalacji dokładnie sprawdzić ciągłość przewodów i poprawność połączeń. A te RCD to tak wyzwala na zmianę? BO jak wyzwalają jednocześnie to są zamienione przewody N pomiędzy RCD.
Z głupcem nigdy nie dyskutuj bo najpierw zrówna Cię do swojego poziomu a potem pokona praktyką

Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: Alberciczek » pn paź 31, 2016 11:24

Pomiary napięć były robione najpierw tym wskaźnikiem śrubokrętowym ( jak to ja nazywam ), a potem robione miernikiem. Pomiarów nie robiłem ja, tylko ten, który tam mieszka. Prowadziłem go telefonicznie, mówiąc mu, co ma mierzyć, żebym mógł w jakikolwiek sposób pomóc. Ale już chyba wiem, dlaczego jest taki stan rzeczy. Rok temy robiłem mu instalację na poddaszu. Układ sieci zasilajacej dom to TNC. Dwa lata temu zaczął rozbudowę domu robiąc poddasze. Na dole jest rozdzielnica z bezpiecznikami, która zasila cały dół ( bez RCD, bezpieczniki jeszcze automaty. A poddasze ma swoją rozdzielnicę z RCD a nawet ochronnikiem przepięć ( instalacja jednofazowa ). Ja, robiąc instalację na poddaszu, zrobiłem podział PEN w rozdzielnicy na poddaszu. W ciągu roku, jak instalacja była już zrobiona, robiono ocieplenie bydynku. Jak się okazało, trzeba było przerobić skrzynkę z zabezpieczeniem głównym, które jest na ścianie budynku. Elektryk, który to robił, stwierdził, że jak już tam grzebie, to zrobi od razu w tej skrzynce podział PEN na PE i N. I tak też zrobił. Podział PEN w rozdzielnicy na poddaszu zlikwidował. I obecnie sytuacja wygląda tak, że podział PEN jest zrobiony w skrzynce zabezpiecvzenia gółównego na zewnątrz budynku, potem kabel zasilający od zabezpieczenia głównego ( 3x10 ) leci do licznika w rozdzielnicy na parterze. Z licznika instalacja rozchodzi się po parterze ( zabezpieczona jest automatami oraz z tego samego licznika leci kabel 3x10 do rozdzielnicy na poddaszu. A tam są juz RCD, ochronnik przepięć i bezpieczniki zasilajace całe poddasze. Przewód PE, który leci od skrzynki z zabezpieczniem głównym do rozdzielnicy na parterze jest w niej połączony listwą lz i leci do rozdzielnicy na poddaszu. Na parterze jest tylko wykorzystany przewód N. I oczywiście L.
Tak więc reasumując, na parterze wcześniej był PEN. Jak ja zrobiłem rodział w rozdzielnicy na poddaszu, to na dole był nadal PEN, a na poddaszu był N i PE. Obecnie jest tak, że na dole jest N, a na poddaszu N i PE. No i oczywiście L, bo instalacja jest jednofazowa.
I co wy na to?

JacekH07
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 310
Rejestracja: ndz cze 28, 2015 17:16

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: JacekH07 » wt lis 01, 2016 0:00

A ogranicznik przepięć jaki jest na górze? Warto pomyśleć o ochronie przeciwporażeniowej na parterze i uzupełnić ochronę przeciwprzepięciową. Na poddaszu tylko jedna faza - a jak przyjdzie rozbudować to może być problem. A układ sieci że TN-C to skąd ta pewność? (sprawdzane było w ZE czy tylko na podstawie oględzin, bo przypadek "PEN" w sieci TT już spotkałem)
Z głupcem nigdy nie dyskutuj bo najpierw zrówna Cię do swojego poziomu a potem pokona praktyką

Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: Alberciczek » wt lis 01, 2016 12:12

Nie noooo, weźże się i ogarnij....

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1825
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: Simcode » wt lis 01, 2016 21:23

JacekH07 pisze:bo przypadek "PEN" w sieci TT już spotkałem)
To będziesz pierwszym w świecie jak " Gagarin" co udowodni że sieć TT ma PEN.

Torkam
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 162
Rejestracja: pt gru 11, 2015 22:43
Lokalizacja: Malbork

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: Torkam » wt lis 01, 2016 22:23

Simcode pisze:
JacekH07 pisze:bo przypadek "PEN" w sieci TT już spotkałem)
To będziesz pierwszym w świecie jak " Gagarin" co udowodni że sieć TT ma PEN.
Zapewne wynika to z układu sieci TT-C z możliwością rozdziału na TT-C-S.
Ostatnio na odbiorach miałem protokoły z rezystancją ujemną, a ich wartość była popierana nieliniowością, dynamiką, zagadnieniami kwantowymi ... finalnie "czerwona kartka" i zakaz wejścia na teren zakładu.
Kłótnia z debilem jest jak zapasy ze świnią w błocie!
Po jakimś czasie dostrzegasz, że świni się to podoba ....

JacekH07
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 310
Rejestracja: ndz cze 28, 2015 17:16

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: JacekH07 » śr lis 02, 2016 2:00

Witam. Koledzy mnie chyba źle zrozumieli. "PEN" dałem w cudzysłów bo chodziło mi o błędne wykonanie gdzie w sieci TT (sprawdzałem w ZE jaki typ sieci) były połączone przewody N i PE. Sieć TT wiadomo przewód neutralny N.
Z głupcem nigdy nie dyskutuj bo najpierw zrówna Cię do swojego poziomu a potem pokona praktyką

luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 493
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: luka2nd » śr lis 02, 2016 5:57

JacekH07 pisze:Witam. Koledzy mnie chyba źle zrozumieli. "PEN" dałem w cudzysłów bo chodziło mi o błędne wykonanie gdzie w sieci TT (sprawdzałem w ZE jaki typ sieci) były połączone przewody N i PE. Sieć TT wiadomo przewód neutralny N.
Ja się kiedyś na szkoleniu w sepie dowiedziałem, że w układzie TT przy instalacji dwuprzewodowej też należy wykonywać mostki w gniazdach. Kiedy zapytałem prowadzącego, czy na pewno, bo w układzie TT nie wolno tak robić, odpowiedział "a co innego pan zrobi"?

ODPOWIEDZ