Napięcie na N i PE

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 771
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: electrics » ndz lis 06, 2016 22:07

Alberciczek pisze:Pomiary napięć były robione najpierw tym wskaźnikiem śrubokrętowym ( jak to ja nazywam ), a potem robione miernikiem. Pomiarów nie robiłem ja, tylko ten, który tam mieszka. Prowadziłem go telefonicznie, mówiąc mu, co ma mierzyć, żebym mógł w jakikolwiek sposób pomóc. Ale już chyba wiem, dlaczego jest taki stan rzeczy. Rok temy robiłem mu instalację na poddaszu. Układ sieci zasilajacej dom to TNC. Dwa lata temu zaczął rozbudowę domu robiąc poddasze. Na dole jest rozdzielnica z bezpiecznikami, która zasila cały dół ( bez RCD, bezpieczniki jeszcze automaty. A poddasze ma swoją rozdzielnicę z RCD a nawet ochronnikiem przepięć ( instalacja jednofazowa ). Ja, robiąc instalację na poddaszu, zrobiłem podział PEN w rozdzielnicy na poddaszu. W ciągu roku, jak instalacja była już zrobiona, robiono ocieplenie bydynku. Jak się okazało, trzeba było przerobić skrzynkę z zabezpieczeniem głównym, które jest na ścianie budynku. Elektryk, który to robił, stwierdził, że jak już tam grzebie, to zrobi od razu w tej skrzynce podział PEN na PE i N. I tak też zrobił. Podział PEN w rozdzielnicy na poddaszu zlikwidował. I obecnie sytuacja wygląda tak, że podział PEN jest zrobiony w skrzynce zabezpiecvzenia gółównego na zewnątrz budynku, potem kabel zasilający od zabezpieczenia głównego ( 3x10 ) leci do licznika w rozdzielnicy na parterze. Z licznika instalacja rozchodzi się po parterze ( zabezpieczona jest automatami oraz z tego samego licznika leci kabel 3x10 do rozdzielnicy na poddaszu. A tam są juz RCD, ochronnik przepięć i bezpieczniki zasilajace całe poddasze. Przewód PE, który leci od skrzynki z zabezpieczniem głównym do rozdzielnicy na parterze jest w niej połączony listwą lz i leci do rozdzielnicy na poddaszu. Na parterze jest tylko wykorzystany przewód N. I oczywiście L.
Tak więc reasumując, na parterze wcześniej był PEN. Jak ja zrobiłem rodział w rozdzielnicy na poddaszu, to na dole był nadal PEN, a na poddaszu był N i PE. Obecnie jest tak, że na dole jest N, a na poddaszu N i PE. No i oczywiście L, bo instalacja jest jednofazowa.
I co wy na to?
Koledzy, niech mi ktoś wytłumaczy, a bardziej naszemu Koledze Alberciczek, co on zrobił z tymi PEN-ami i N-ami :lol: :lol: :lol: bo człowiek wogóle z innej bajki jest. Ja Cię proszę Alberciczku, nie dotykaj tego, tylko wezwij elektryka. Z tego, co opisałeś, to wnioskuję, że nie masz bladego pojęcia co tam zrobiłeś, i gdzie jest problem. Twoja droga dedukcji jest godna Scherlocka Holmesa :) :) :)



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: Alberciczek » pn lis 07, 2016 11:47

Poprostu ręce mi opadają jak czytam wasze odpowiedzi. A wiecie w czym największy problem? Próbujecie pokazać, że jesteście doświadczonymi elektrykami, poniżacie innych itd, a sami nie wiecie co jest powodem tego stanu rzeczy. Nie czytacie tematu od początku dokładnie, tylko pobieznie przelecicie sprawę i próbujecie coś napisac. Ale chociaż żeby to było z sensem.
Żeby facet zmierzył napięcie na 10m przewodzie, to ma kupić sobie miernik za 4 tysiaki? Jak miwernik podejrzewam za 20 czy 30 zł pokazuje napięcie 0,9V to miernik za 4 tysiące pokaze 0V? Kolego - nie przeszukuj internetu żeby wpisać jakąś nazwę miernika, bo to naprawdę nie ma sensu. Indukcyjność z pola elektromagnetycznego na kablu o długości 7 czy 10m? Delikatny upływ z żyły N do PE? Zależność dokładności pomiaru napięcia uzależniasz od stanu baterii w mierniku? Albo od szybkości pomiaru? Dobra rada - w tematach o których nie masz pojęcia, nie wypowiadaj się. Nie trać też czasu na czytanie w necie o miernikach, szukaniu który miernik jest dobry i drogi itd. Daj sobie spokój. Obejrzyj wiadomosci w TV, albo jakiś serial. Naprawdę lepiej spożytkujesz swój czas. A jak interesujesz się elektryką to idż do szkoły, poucz się, zrób uprawnienia i dopiero potem bierz udział w dyskusjach z elektrykami. Bo to co wypisałeś, to jak dla mnie żenada. Sorry. Gdybym nie był elektrykiem, to pewnie zadałbym ci pytanie - dlaczego na tym kablu ów miernik pokazuje coś takiego, a na innych kablach już nie? I to dłuższych niż te 7 czy 10 metrów? Oczywiście nie odpowidaj, bo mnie nie intweresuje co piszą w internecie. Zresztą szkoda twojego czasu na szukanie odpowiedzi, bo nie znajdziesz.
Panwie - bo sie za bardzo rozpisałem - jak pojadę na miejsce, pomierzę to swoim miernikiem ( nie napiszę jakie mam, bo kolega od mierników mógłby popaść w kompleksy ) i napiszę co z tym było. Samego mnie to ciekawi.

Torkam
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 162
Rejestracja: pt gru 11, 2015 22:43
Lokalizacja: Malbork

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: Torkam » pn lis 07, 2016 12:20

Nie muszę szukać w internecie mierników ... bo mam na stanie takie :)
A skąd mam zdjecie ?? Pewnie znalazłem w necie :p
U mnie każda skrzynka, walizka ma numer/zdjęcie/opis - bo jest to wymagane do ubezpieczenia i do np. wjazdu na teren zakładów pracy.
Alberciczek pisze:Jak miwernik podejrzewam za 20 czy 30 zł pokazuje napięcie 0,9V to miernik za 4 tysiące pokaze 0V?
Nie trzeba kupować miernik za 4k, może być za 100zł ale trzeba umieć nim mierzyć. Nawet nie komentuje twojej ignorancji do układów pomiarowych ... ale widać, nawet nie masz pojęcia o rezystancji wewnętrznej miernika!!
Jak obciążysz obwód to napięcie szczątkowe zniknie ... np. żaróweczką to miernik pokaże 0.00V. Tak samo jak ledy z rezystorem lekko świecą w nocy .... pewnie duchy.

W sumie to nawet nie chce mi się odpisywać na resztę, bo szkoda tlenu.
Na marginesie ... zaczynałem od czarnego mierniczka z rynku za 15zł :) ... ale to Ty masz jakiś kompleks :)
Załączniki
case 4_06.jpg
case 4_06.jpg (149 KiB) Przejrzano 2808 razy
Ostatnio zmieniony pn lis 07, 2016 16:09 przez Torkam, łącznie zmieniany 1 raz.
Kłótnia z debilem jest jak zapasy ze świnią w błocie!
Po jakimś czasie dostrzegasz, że świni się to podoba ....

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 771
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: electrics » pn lis 07, 2016 12:40

Kolego Torkam, Jak czytam posty Alberciczka, to jestem pod wrażeniem, jak ktoś, kto zupełnie nie rozumie zasad fizyki i podstaw elektrotechniki, probuje udzielać porad fachowcom, którzy używają języka technicznego, którego on też nie rozumie. Tu nie ma co komentować. Problem przez niego przedstawiony, jest oczywisty i banalny, ale jeśli się nie ma pojęcia o elektryczności, urasta do cudu. Ja już tego nie komentuję, ponieważ nie mamy żadnej wspólnej płaszczyzny do rozmów.

Torkam
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 162
Rejestracja: pt gru 11, 2015 22:43
Lokalizacja: Malbork

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: Torkam » pn lis 07, 2016 12:51

Dokładnie Kolego ... niestety.

Może ja też nie jestem święty, ale czytając ostatnie wpisy, odniosłem wrażenie że pisze to młody człowiek który grzebie u kolegi na poddaszu. Stąd wpisałem "że jak zajmie się zawodowo...." co go mogło troszkę trafić.

Jednak kolega Alberciczek odkrył przed nami że jednak jest elektrykiem, a my się nie znamy.
Wybacz, ale nie mam czasu czytania wszystkiego o wszystkich. Na pewno nie mam na celu upokarzania czy robienia z siebie lepszego, bo wymienię tu co najmniej 4-5 aktywnych praktyków którzy mają większą wiedzę niż ja.

Ale szkoda sił na pisanie, a życie toczy się dalej.
Kłótnia z debilem jest jak zapasy ze świnią w błocie!
Po jakimś czasie dostrzegasz, że świni się to podoba ....

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3133
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: opornik » wt lis 08, 2016 0:12

Hmmm, widzę, że ze trzy dni potrzebne dla ochłody bo łyk zimnej wody nie pomoże :)
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

JacekH07
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 310
Rejestracja: ndz cze 28, 2015 17:16

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: JacekH07 » ndz sty 01, 2017 21:04

Przyczyną może być poluzowany styk na N lub PE albo prądy pojemnościowe. Warto dokonać pomiaru pomiędzy pewnym uziemieniem a podejrzanymi przewodami. Przyczyną może być też słabe uziemienie. Nie jest to rzecz którą da się załatwić przez telefon w najlepszym wypadku Skype i wideorozmowa z pokazywaniem na żywo co się robi ale najlepiej na miejscu być i przeglądnąć instalację i wykonać odpowiednie pomiary oraz podejmować dalsze kroki postępowania. Najlepiej jakby jeden elektryk decydował co i jak bo inaczej tylko większy bajzel będzie.
Z głupcem nigdy nie dyskutuj bo najpierw zrówna Cię do swojego poziomu a potem pokona praktyką

Awatar użytkownika
Rosol44
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 406
Rejestracja: śr sie 27, 2014 15:40

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: Rosol44 » ndz sty 01, 2017 22:34

A co by miało by ładować tą pojemność ? i skąd miałaby mieć taką wartość na przewodach instalacyjnych ? Słabe uziemienie czego ? Pojemność przewodu instalacyjnego jest rzędu 70nF/km co oznacz, że w ścianie musi być położone 21 km przewodu żeby zgromadzić ładunek elektryczny mogący wytworzyć potencjał rzędu 0,8V. Czy kolega zastanawia się nad tym co pisze ? Dzwon jest głośny i wszędzie go słychać z powodu istotnej cechy.

JacekH07
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 310
Rejestracja: ndz cze 28, 2015 17:16

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: JacekH07 » ndz sty 01, 2017 22:39

Mowa o swieceniu neonowki przy dotknięciu przewodu. A 0, 8V to wartość bardzo mała i błąd może być większy niż 0, 8V ale nie wiadomo czym było mierzone. Fakt faktem powinno być zero.
Ostatnio zmieniony ndz sty 01, 2017 23:05 przez JacekH07, łącznie zmieniany 1 raz.
Z głupcem nigdy nie dyskutuj bo najpierw zrówna Cię do swojego poziomu a potem pokona praktyką

JacekH07
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 310
Rejestracja: ndz cze 28, 2015 17:16

Re: Napięcie na N i PE

Post autor: JacekH07 » ndz sty 01, 2017 23:00

To że przyłożona neonowka swieci na wszystkich trzech żyłach o czymś swiadczy. Skoro taka anomalia jest tylko w tym pomieszczeniu warto zobaczyć czy nie ma potencjału np. na podłodze. I zmierzyć napięcie podłoga- przewody.
Słabe uziemienie był to skrót myślowy. Przez to miałem na myśli porównanie potencjału przewodów w pomieszczeniu gdzie nie ma zjawiska świecenia neonówki z potencjałem przewodów w pomieszczeniu gdzie neonowka świeci. Może to mieć związek ze słabym stykiem dla tego odcinka przewodu a ten pomiar mógłby to wykazać
Z głupcem nigdy nie dyskutuj bo najpierw zrówna Cię do swojego poziomu a potem pokona praktyką

ODPOWIEDZ