Protokół prac elektrycznych

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1950
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Protokół prac elektrycznych

Post autor: elmontjs » pn wrz 28, 2020 21:34

electrics pisze:
pn wrz 28, 2020 15:09
Inwestor może sobie uważać, co tylko chce. Przepisy mówią jasno ...
Niestety kolego , inwestor może sobie żądać czego tylko chce a co nie jest zabronione prawem, bo on za to płaci a wykonawca biorąc usługę przyjmuje warunki inwestora albo szuka innej roboty. Nie jeden SIWZ miałem w rękach z "koncertem życzeń" i albo je spełniasz albo trzeba taką robotę odpuścić. Inna sprawa, to fakt że oświadczenie kolegi Michała nie wiele wnosi do procesu włączenia instalacji do eksploatacji, ale inwestor chce i już.
Człowiek uczy się całe życie i ...



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

Awatar użytkownika
Michał.Dziedzic
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 21
Rejestracja: czw wrz 17, 2020 14:08
Lokalizacja: Bydgoszcz

Protokół prac elektrycznych

Post autor: Michał.Dziedzic » wt wrz 29, 2020 7:01

elmontjs pisze:
pn wrz 28, 2020 21:34
Nie jeden SIWZ miałem w rękach z "koncertem życzeń" i albo je spełniasz albo trzeba taką robotę odpuścić.
A ja myślałem, że "SIWZ" to dziwny skrót od "koncert życzeń" :lol: Co tam potrafią wymyślić to głowa mała :lol:
elmontjs pisze:
pn wrz 28, 2020 21:34
oświadczenie kolegi Michała nie wiele wnosi do procesu włączenia instalacji do eksploatacji, ale inwestor chce i już
No dokładnie. A w razie, gdy przyjdzie pomiarowiec czy to z administracji czy ktoś inny to inwestor ma kwit, że nie łączył tego Pan Henio spod monopolowego tylko ktoś kto ma stosowne uprawnienia. Nic to nie wnosi, ale zatwierdza oczywistą oczywistość :)

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 827
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Protokół prac elektrycznych

Post autor: electrics » wt wrz 29, 2020 8:36

O tempora!!! O mores!!!

W sumie to ostatnio ludzie tak dziwne rzeczy robią, że takie małe dziwactwo nikogo nie powinno dziwić. W szmatach na twarzy chodza i wiadra po kapuście na głowy zakładają, chociaż wiadomym jest, ze to w niczym nie pomaga a nawet szkodzi.
Twoje oświadczenie ani nie pomoże,ani nie zaszkodzi, wiec mu je napisz. Najwyzej w sadzie wykorzysta,jak mmu sie chałupa spali, ale jeśli będzie opinia rzeczoznawcy, to nic nie powinno sie stać zlego...

Awatar użytkownika
Michał.Dziedzic
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 21
Rejestracja: czw wrz 17, 2020 14:08
Lokalizacja: Bydgoszcz

Protokół prac elektrycznych

Post autor: Michał.Dziedzic » wt wrz 29, 2020 9:54

electrics pisze:
wt wrz 29, 2020 8:36
O tempora!!! O mores!!!

W sumie to ostatnio ludzie tak dziwne rzeczy robią, że takie małe dziwactwo nikogo nie powinno dziwić. W szmatach na twarzy chodza i wiadra po kapuście na głowy zakładają, chociaż wiadomym jest, ze to w niczym nie pomaga a nawet szkodzi.
Twoje oświadczenie ani nie pomoże,ani nie zaszkodzi, wiec mu je napisz. Najwyzej w sadzie wykorzysta,jak mmu sie chałupa spali, ale jeśli będzie opinia rzeczoznawcy, to nic nie powinno sie stać zlego...
Co ma wykorzystać skoro będzie napisane, że nie zezwalam na użytkowanie instalacji do momentu wykonania pomiarów elektrycznych?

Koniec końców inwestor ma kwit o tym, że instalacja została wykonana przez osobę z uprawnieniami, ale instalacja nie jest dopuszczona do użytku. Oświadczenie nie wnosi praktycznie nic, jest jedynie zachcianką inwestora. Nie rozumiem w czym problem :D

megaspark
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: czw lut 21, 2013 0:31

Protokół prac elektrycznych

Post autor: megaspark » ndz paź 25, 2020 19:52

Panie Michale.
Ja bym po prostu zrobił te pomiary w ramach wykonanej usługi, dołączył stosowne protokoły i zamknął temat z klientem.
Miałbym też pewność że wszystko co zrobiłem jest OK.
Tym bardziej, że jest to tylko mieszkanie w bloku, więc pomiary nieskomplikowane.
Osobiście tak robię uznając to za standard.

ODPOWIEDZ