Uziemienie na suchej działce leśnej

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: wojciech59 » pn lip 17, 2017 18:27

Witam wszystkich forumowiczów, a szczególnie pomiarowców

Mam taki problem :
- działka rekreacyjna w sosnowym bardzo suchym lesie (drobny piasek do głębokości 2m)
- inwestor otrzymał w Warunkach Przyłączenia z ZE obowiązek wykonania uziemienia roboczego <30 Om w instalacji odbiorczej
- na razie jest postawiona skrzynka odbiorcza (budowlana) podłączona do skrzynki kablowej ZK
- po wbiciu uziomu szpilkowego ok 2,5m przy skrzynce odb. mam Ruz > 2000 Om

Docelowo ma powstać mały domek drewniany 35m2 na bloczkach betonowych, więc wykonanie skutecznego uziemienia z dodatkowym wykorzystaniem zbrojenia fundamentu jest nie realne .
Pozostaje zrobienie uziomu otokowego (bednarki) , pytanie tylko ile jej wkopać i na jakiej głębokości, aby nie sztukować bez końca jak pomiary nie wyjdą prawidłowe ? .

Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją w lesie, bardzo suchym gruncie i może coś doradzić ?

Pozdr
WP



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: STANCA » pn lip 17, 2017 19:42

wojciech59 pisze:Witam wszystkich forumowiczów, a szczególnie pomiarowców

(...)
Docelowo ma powstać mały domek drewniany 35m2 na bloczkach betonowych, więc wykonanie skutecznego uziemienia z dodatkowym wykorzystaniem zbrojenia fundamentu jest nie realne .
(...)
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją w lesie, bardzo suchym gruncie i może coś doradzić ?

Pozdr
WP
Wytłumacz czemu uziom fundamentowy ma być nierealny? Wbicie jednej szpilki na 2,5 m na piaskach to chyba żart.

Robiłem fundamentowe na piaskach i wychodziło.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 770
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: electrics » pn lip 17, 2017 20:16

Zleć to komuś, kto ma o tym pojęcie, bo inaczej, cały las przekopiesz i nic z tego nie będzie. Swoją drogą, to te 30 Omów to oni tak sobie z sufitu biorą.

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: wojciech59 » pn lip 17, 2017 20:39

[/quote]

Wytłumacz czemu uziom fundamentowy ma być nierealny? Wbicie jednej szpilki na 2,5 m na piaskach to chyba żart.

Robiłem fundamentowe na piaskach i wychodziło.

STANCA[/quote]

Bo to nie zbrojone fundamenty tylko bloczki betonowe postawione na gruncie

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: wojciech59 » pn lip 17, 2017 20:44

electrics pisze:Zleć to komuś, kto ma o tym pojęcie, bo inaczej, cały las przekopiesz i nic z tego nie będzie. Swoją drogą, to te 30 Omów to oni tak sobie z sufitu biorą.
Jak Ty masz pojęcie to napisz coś sensownego.
Zaś co do 30 Omów , które PGE bierze z "sufitu" to może podaj ile w Twoim Rejonie wymagają - może 300 ??

marcin225
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 185
Rejestracja: śr lip 15, 2009 19:01
Lokalizacja: ...

Re: Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: marcin225 » pn lip 17, 2017 20:45

wojciech59 pisze:
Bo to nie zbrojone fundamenty tylko bloczki betonowe postawione na gruncie
Niemożliwe. Musi być jakaś ława fundamentowa bo same bloczki na gruncie to żaden fundament.
Swoją drogą wbij chociaż te 9m szpilek bo 2,5 to jak nic.

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 770
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: electrics » pn lip 17, 2017 21:05

wojciech59 pisze:
electrics pisze:Zleć to komuś, kto ma o tym pojęcie, bo inaczej, cały las przekopiesz i nic z tego nie będzie. Swoją drogą, to te 30 Omów to oni tak sobie z sufitu biorą.
Jak Ty masz pojęcie to napisz coś sensownego.
Zaś co do 30 Omów , które PGE bierze z "sufitu" to może podaj ile w Twoim Rejonie wymagają - może 300 ??
Kolego, skoro jesteś elektrykiem, a po nicku można sądzić, że staż masz długi i jeśli nie wiesz jak wykonać uziemienie, to daj sobie spokój i zawołaj kogoś, kto wie jak to zrobić. Ja wiem, ale żebym ja się tego nauczył, to mój ś.p. ojciec, 10 baranów musiał sprzedać, więc dlaczego ja mam za darmo mówić ???
Natomiast żądanie przez PGE uziemienia na poziomie 30 omów nie ma żadnego uzasadnienia.
Piszesz, że wbiłeś szpilkę i masz rezystancję 2000 Omów... Czy ty naprawdę jesteś elektrykiem, czy sobie żarty robisz na forum. Zastanów się, zanim coś napiszesz.

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: wojciech59 » pn lip 17, 2017 21:42

marcin225 pisze:
wojciech59 pisze:
Bo to nie zbrojone fundamenty tylko bloczki betonowe postawione na gruncie
Niemożliwe. Musi być jakaś ława fundamentowa bo same bloczki na gruncie to żaden fundament.
Swoją drogą wbij chociaż te 9m szpilek bo 2,5 to jak nic.
Nie ma żadnej ławy, bo domek drewniany 6x6m ma dopiero powstać (zaczynaj czytanie od 1-go postu). Zaś co do nabijania kolejnych szpilek - u sąsiada 200m dalej wbili na 12m i podobno udało się osiągnąć 50 om, może zrobili to w mokrym maju, a może trafili na glinę albo ciek wodny.
Ja wbijać dalej nie mam ochoty . Będą kopać rów dł. 30m pod przyłącze wody do domku , to przy okazji wrzucą bednarkę na gł 1,5m i zobaczymy co wyjdzie z pomiarów - dam znać

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: wojciech59 » pn lip 17, 2017 21:46

electrics pisze:
wojciech59 pisze:
electrics pisze:Zleć to komuś, kto ma o tym pojęcie, bo inaczej, cały las przekopiesz i nic z tego nie będzie. Swoją drogą, to te 30 Omów to oni tak sobie z sufitu biorą.
Jak Ty masz pojęcie to napisz coś sensownego.
Zaś co do 30 Omów , które PGE bierze z "sufitu" to może podaj ile w Twoim Rejonie wymagają - może 300 ??
Kolego, skoro jesteś elektrykiem, a po nicku można sądzić, że staż masz długi i jeśli nie wiesz jak wykonać uziemienie, to daj sobie spokój i zawołaj kogoś, kto wie jak to zrobić. Ja wiem, ale żebym ja się tego nauczył, to mój ś.p. ojciec, 10 baranów musiał sprzedać, więc dlaczego ja mam za darmo mówić ???
Natomiast żądanie przez PGE uziemienia na poziomie 30 omów nie ma żadnego uzasadnienia.
Piszesz, że wbiłeś szpilkę i masz rezystancję 2000 Omów... Czy ty naprawdę jesteś elektrykiem, czy sobie żarty robisz na forum. Zastanów się, zanim coś napiszesz.
Te barany to bardzo drogo musiał sprzedać , pewnie niedawno - bo za czasów Janosika to były ich pełne hale.
A tak na marginesie - skoro zarzucasz mi brak wiedzy a PGE głupotę , to czy robiłeś kiedyś uziom szpilkowy w wyjątkowo trudnym gruncie ?

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 770
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: electrics » pn lip 17, 2017 22:03

Oczywiście że wykonywałem uziemienia w różnym gruncie.

PGE i inni, to mogą sobie wymagać...

Czy zdajesz sobie sprawę z tego, jaką rolę spełnia tego rodzaju uziom w tej instalacji? Do czego on jest i dlaczego ma mieć akurat 30 Omów, a może 100 będzie też dobrze? A dlaczego do instalacji odgromowych wymaga się mniejszych rezystancji uziemienia? Spróbuj sobie najpierw odpowiedzieć na te pytania i potem porozmawiamy, ok?

ODPOWIEDZ