Uziemienie na suchej działce leśnej

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: wojciech59 » śr maja 02, 2018 21:13

wojciech59 pisze:
wt lip 18, 2017 10:07
electrics pisze:
wojciech59 pisze: Kilka postów wcześniej napisałem , że nie będę nabijał kolejnych szpilek (50 zł/szt) , tylko zrobię uziom poziomy :
" Będą kopać rów dł. 30m pod przyłącze wody do domku , to przy okazji wrzucą bednarkę na gł 1,5m i zobaczymy co wyjdzie z pomiarów - dam znać"
Witam wszystkich zainteresowanych,

odświeżam temat bo jak napisałem kilka kilka m-cy temu , że dam znać co wyjdzie z pomiarów po zrobieniu uziomu poziomego.
Otóż zakopano łącznie ok 40m bednarki 3x25mm w wykopach przy okazji doprowadzenia wody do domku oraz kabla zasilającego , średnio na głębokości ok 1,2m + 12m bednarki zalanej w płycie fundamentowej .
Wynik pomiarów rez. uziemienia zrobiony dziś dał wynik = 180 Omów

Pozdr



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: wojciech59 » śr maja 02, 2018 23:21

Aby nie było wątpliwości dodam jeszcze :
- wszystkie bednarki są ze sobą połączone
- w ZKP jest TNC, w Rozdzielnicy w domku jest TNC-S

Pozdr

Artur_Dor
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 23
Rejestracja: sob cze 22, 2013 6:43

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: Artur_Dor » czw maja 03, 2018 8:31

Wojciech59 jeżeli jeszcze nie rozwikłałeś problemu uziomu to napisz czy próbowałeś zwiększyć płaszczyznę nie "lecąc" w głąb ze szpilkami a w poziomie zwiększając powierzchnię.
Np. wyprowadzając wąs na głębokości ok. 1 m dospawać do bednarki płaskie płyty stalowe (kiedyś dawaliśmy stare płyty energochłonne a autostrady) - próby bicia szpilek nie dały efektu - po 30 szpilkach efekt prawie żaden.
Istnieje drogi wynalazek w postaci szpilek chemicznych ale cena powala.

Bogdankiz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 492
Rejestracja: śr lut 18, 2004 22:42
Lokalizacja: Pomorze

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: Bogdankiz » czw maja 03, 2018 9:50

Artur_Dor pisze:
czw maja 03, 2018 8:31
(...)
Istnieje drogi wynalazek w postaci szpilek chemicznych ale cena powala.
Hi
Co to takiego ?
Pozdrawiam Bogdan :)

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: wojciech59 » czw maja 03, 2018 13:16

Artur_Dor pisze:
czw maja 03, 2018 8:31
Wojciech59 jeżeli jeszcze nie rozwikłałeś problemu uziomu to napisz czy próbowałeś zwiększyć płaszczyznę nie "lecąc" w głąb ze szpilkami a w poziomie zwiększając powierzchnię.
Np. wyprowadzając wąs na głębokości ok. 1 m dospawać do bednarki płaskie płyty stalowe (kiedyś dawaliśmy stare płyty energochłonne a autostrady) - próby bicia szpilek nie dały efektu - po 30 szpilkach efekt prawie żaden.
Istnieje drogi wynalazek w postaci szpilek chemicznych ale cena powala.
Witam
nie będę dale walczył , bo piach jest wszędzie , wykopy na gł 1-1,5m w 3 różnych miejscach odległych od siebie o 10-20m to potwierdziły.
A na wbijanie szpilek na gł.10m w 4 narożnikach nie daje gwarancji zejścia poniżej 10 Omów (zalecanego przez producentów ochronników),
a kosztuje dod. ok 2k na co inwestora już nie stać (o ochronnikach już nie wspomnę).
Podsumowując - słaby uziom, mały domek, mała kasa (40k) - i tyle w temacie.
Poza tym nie widzę specjalnie różnicy między 30 a 180 dla ochronników, a dla ochrony p-poraż tym bardziej. Przekornie piszę 30 Omów bo tyle PGE wymagało w Warunkach przyłączenia (co oczywiście mam gdzieś).

Ba, nie widzę też sensu zakładać ochronników w tym przypadku, tym bardziej , że inwestora na to już nie stać , a o dziwo WARTA nie wymaga ich przy ubezpieczeniu.

Temat odgrzałem w zasadzie informacyjnie , bo tak obiecałem, może komuś się przyda to doświadczenie na suchej leśnej działce.
Robiłem to dla rodziny z ograniczonymi funduszami.
Gdybym robił dla siebie, wiedziałbym jak to pokonać .
Np zakopałbym porzuconą armatkę w Pilicy przez brygadę Hubala , bo tam działali w czasie wojny, a do rzeki tylko 1 km :lol:
Pozdr

Artur_Dor
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 23
Rejestracja: sob cze 22, 2013 6:43

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: Artur_Dor » czw maja 03, 2018 14:13

Co do uziomu chemicznego to napiszę dokładniej (nazwę i ceny [chyba 700 PLN za komplet - sonda -rurka z nawierconymi otworami wbijana dedykowanym dobijakiem mechanicznie -udar- co wbita sztyca wlewany płyn chemiczny do środka i następna---- po około 14 dniach wartość uziomu ma się poprawić znacznie -- ale to podam po pomiarach] jak będę w pracy po weckendzie.
A w temacie uziomu i płyt poziomo zakopanych - takie patenty robiliśmy właśnie na piaskach aby uzyskać parametry uziomu stacji, i tam nie było wybacz w dokumentacji podana wartość i ma być tyle lub mniej - z inspektorem nie pogadasz.
Co do pomiaru w ZK - cęgami pomiar i już wiesz co ma dystrybutor w sieci - tyle, że przy cęgach mierzona jest wypadkowa z uziomu tego daje przewód N i reszta uziomów w okolicy.
No chyba, że masz zasilanie z "rozkraka" to od niego bednarka do domu i wtedy uziom powinien wyjść (z tego c opamiętam na słupach A z zejściem kablowym uziom jest w granicach 10 om

Co do samego PGE to Tauron w warunkach podłączenia ZK też daje wartość 30 Om i wykonawca przyłącza ZK ma to uzyskać i nikogo (odbierającego) nie obchodzi jak - a rozmowy czy do dobre czy nie możemy prowadzić na forum i na tym się kończy. Inspektor powie, że nie ma parametrów i nie podpisze a TY rób co chcesz ............ eh szkoda pisania.

pozdrawiam

APW
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: wt kwie 14, 2015 19:29

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: APW » pn wrz 17, 2018 17:40

Kiedyś rozmiawiałem z gościem, który mówił, że zatopił zbiornik z pralki automatycznej ze stali nierdzewnej w studni kopanej, do którego podłączył uziemienie. W ten sposób uzyskał niską wartość.

APW
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: wt kwie 14, 2015 19:29

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: APW » czw wrz 20, 2018 12:34

Bardzo proszę o podpowiedź osobę bardziej doświadczoną. Czy tak można robić? Pytam o zatopiony zbiornik z pralki automatycznej w studni, do którego podłączony jest uziom.

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3130
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: opornik » czw wrz 20, 2018 13:26

Niestety, nie.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

Awatar użytkownika
dawidgta
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 127
Rejestracja: wt sie 15, 2017 15:48

Uziemienie na suchej działce leśnej

Post autor: dawidgta » pt wrz 21, 2018 17:43

Panowie a nie prościej by było jak by kolega zaprosił elektryka z miernikiem umożliwiającym pomiar rezystywnosci gruntu i po prostu to sprawdził przy budowie uziumu w glebie piaszczystej będzie ciężko na pałę określić ile bednarki położyć czy ile szpilek wbić. Jest to możliwe metodą prób i błędów ale wiąże się to także z kosztami czasem i nerwami. :D

ODPOWIEDZ