Wybija RCD po wymianie na nową.

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwi
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 43
Rejestracja: czw sty 28, 2016 23:09
Kontakt:

Wybija RCD po wymianie na nową.

Post autor: iwi » wt lut 21, 2017 13:07

Witajcie.
Mam małe doświadczenie więc pytanie dla bardziej doświadczonych kolegów. Nie wiem czy właściwy dział, ale chodzi o pomiar prądu upływu więc dałem tutaj.
U klienta wymieniłem RCD na nowy. Po wymianie zrobiłem pomiary i RCD sprawne czas i prąd zadziałania w normie.
Po tygodniu do mnie dzwoni klient że jak włącza piekarnik to mu wywala różnicówkę.
Po rozmowie z klientem wcześniej też tak miał, ale to było rzadziej - teraz wywala jak piekarnik osiągnie 180oC a wcześniej jak było powyżej 200oC.
Klientowi tłumaczę, że to wina piekarnika i zwarcia na grzałce albo po podgrzaniu któryś kabel się podgrzewa i zwiera do masy itp a nie samej różnicówki i ogólnie sprawa jest załatwiona, ale przy okazji następnych zaplanowanych robót u niego temat wróci i chciałbym się od Was dowiedzieć, jak zmierzyć ten prąd upływu czy jak to się zwie - a najważniejsze czy może to być zła grzałka? czy raczej źle ułożony kabel i grozi porażeniem.
Nowa RCD jest firmy Hager i prąd zadziałania ma 18mA więc stosunkowo wcześnie wybija. Spotkałem RCD o prądzie zadziałania 24-27mA, które w tym przypadku pewnie idealnie by się spisały.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Wybija RCD po wymianie na nową.

Post autor: STANCA » wt lut 21, 2017 13:37

iwi pisze: (...)
Klientowi tłumaczę, że to wina piekarnika i zwarcia na grzałce albo po podgrzaniu któryś kabel się podgrzewa i zwiera do masy itp a nie samej różnicówki
(...)
Dokładnie, niech w chwili zadziałania RCD wyłączy piekarnik z sieci, załączy RCD i temat zamknięty, grzałka ma upływność ze wzrostem temperatury.
Zmierzyć rezystancję izolacji po uzyskaniu maksymalnej temp. na wyłączonym z sieci i to wyjdzie.
Nawet nową grzałkę badam na zimno i po podgrzaniu.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Awatar użytkownika
iwi
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 43
Rejestracja: czw sty 28, 2016 23:09
Kontakt:

Re: Wybija RCD po wymianie na nową.

Post autor: iwi » wt lut 21, 2017 14:27

dziękuję
Znalazłem jeszcze jeden ciekawy post w podobnym temacie.
http://ise.pl/forum/urzadzenia-maszyny- ... czna-12641
kolega
Yeti55 pisze:Panowie trudno trzeba trochę kasy wydać na cęgi z wyjściem na komp i zaczynać od rejestracji prądu upływu.
Zastanawiam się jak to zmierzyć. Załóżmy że wezmę cęgi - muszę sprawdzić jakie mój miernik Eurotest ma możliwości - i zakładam na badany obwód. Tutaj nie będzie żadnego prądu różnicowego bo prąd w przewodzie fazowym jest równoważony przez N+PE. Trzeba by rozdzielić przewody i sprawdzać na przewodzie PE od tego obwodu - dobrze myślę?
Miernik wystarczy jak będzie mierzył z dokładnością do 5mA bo skoro dopiero 17-18mA wybija to tyle powinien zmierzyć.

Ale może zamiast cęgowego miernika można by wziąć dowolny miliAmperomierz na prąd zmienny i wpiąć do tego obwodu - będzie znacznie dokładniejszy niż cęgowy.

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Wybija RCD po wymianie na nową.

Post autor: Ramzes2 » sob lut 25, 2017 21:18

iwi pisze:dTrzeba by rozdzielić przewody i sprawdzać na przewodzie PE od tego obwodu - dobrze myślę?
W zasadzie tak, ale nieco dokładniej było by odciąć N (ale wtedy rcd prędzej wybije), zostawić PE i L i zmierzyć upływ (mili)amperomierzem na L. A to dlatego że podłoga, ściany i miliard innych rzeczy również mogą robić za (słabe) PE. Aczkolwiek piekarnik powinien być w bardzo dużej mierze "blaszany" więc tak jak napisałeś powinno IMHO wystarczyć.

A nowa RCD zapewne działa bliżej dolnej granicy normy a stara gdzieś przy górnej.

Dziś i wczoraj testowałem RCD Legranda (30mA) i działa gdzieś od 20-25mA. Nie miałem jak tego precyzyjnie sprawdzić. Zrobiłem chyba ze 30 testów i w tym zakresie działa za każdym jednym razem. Fakt faktem nie powinno się tak katować RCD bo części mechaniczne się zużywają oraz ew. styki iskrzą.
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

ODPOWIEDZ