Zasilanie TT pomiar TN-S?
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Na wszystkich schematach rozdzielnic jest
SZYBKIE WYŁĄCZANIE ZASILANIA W UKLADZIE TT
Jednakże od rozdzielni głównej budynku do każdej z rozdzielnic idzie 5 przewodów.
Czy w takim razie pomiar nie powinien być wykonany jako TN-S?
Napisz do mnie, zadzwoń, ode mnie tego nie usłyszysz po nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do zrobienia bądź ekonomicznie nie uzasadnione.
Absolutnie NIE. Co prawda sposób pomiaru jest niemalże identyczny, ale wszystkie wyliczenia i sama ocena (określenie skuteczności ochrony przeciwporażeniowej) rządzi się innymi prawami w TT niż w TN-S.
To prawidłowe rozwiązanie.
- Michał.Dziedzic
- Elektryk zadeklarowany
Polecam lekturę:
https://bezel.com.pl/2018/08/01/uklady-sieci/
- macbrz
- Jestem Elektrykiem
- Kontakt:
Na protokole odbiorczych prac pomiarowych rozdzielni średniego napięcia (dwa trafa, pięć celek), data lato 20202, mazowieckie.
Wykonawca, firma spora, doświadczona.
Na podsumowaniu, nad pieczątkami, uprawnienia b/o.,kierbud z ub.
Napis boldem:
Ochrona dodatkowa zapewniona przez wyłączniki różnicowoprądowe.
Protokół na kable SN, więc ctr C/ctr V tu nie zadziałało.
Po prostu pomyłka, ale i dowód na to że nikt tego nie czyta.
Protokół jest?, jest. Do segregatora.
Wracając do TT, w Ożarowie pod Warszawą, duża hala, zasilanie TT, instalacja wewnętrzna 5 żyłowa od szafy która jest przez ścianę z przyłączem.
Można się oszukać, jak się nie sprawdzi przyłącza i nie stwierdzi braku mostka PE/N.
W TN na szafach, dla In>ok.50A, SWZ to raczej do 0,2 ohma, ale nie wszyscy to wyłapią jak nie mają miernika silnopradowego. Wprawdzie trafo stoi 200m dalej, ale obok jest GPZ i Re jest bardzo małe.
Trzeba patrzeć bo w dokumentacji mogą być odmienne od rzeczywistości treści.