"Znikające" napięcie

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Elspect
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: pn sty 16, 2017 1:54
Lokalizacja: Chorzów
Kontakt:

"Znikające" napięcie

Post autor: Elspect » czw lut 22, 2018 18:23

Klient ma 3 fazy od linii napowietrznej do domku, licznik na słupie, kabel 5x6mm^21 około 15mb do rozdzielki w garażu.
Wyłączone wszystkie odbiorniki, świeci się tylko jarzeniówka w garażu. Podłączam analizator SONEL PQM 702, mam około 230V na każdej z faz.
Włączamy czajnik w kuchni i...
L1 - 148V / 8,5A
L2 - 285V / 1,2A
L3 - 230V / 0,0A (bez zmian)

W garażu mam FR-100A, za nim 3 fazowy RCD a dalej bezpieczniki jedno fazowe i na jednym z nich podpięte gniazda w kuchni. Obojętnie jakie obciążenie włączę w kuchni, płyta indukcyjna, czajnik, mikrofala czy piekarnik, efekt jest zawsze podobny.
Mierząc jednak zaraz za licznikiem na słupie, zabezpieczenie za-licznikowe 3x25A nie ma żadnej zmiany napięcia.
Co ciekawe jeszcze, kontrolki na tablicy - konkretnie ta od fazy L1 - gaśnie.
Gdy się wyłączy obciążenie, wszystko wraca do normy.

Co może być nie tak albo raczej, jak to zdiagnozować i co jeszcze oraz jakimi metodami posprawdzać?
Czy ktoś ci powiedział, że się nie da?
Napisz do mnie, zadzwoń, ode mnie tego nie usłyszysz po nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do zrobienia bądź ekonomicznie nie uzasadnione.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: "Znikające" napięcie

Post autor: wojciech59 » czw lut 22, 2018 20:30

Witam,
czy to co Kolega robi jest związane z dopuszczeniem do eksploatacji instalacji el. w nowym domu , czy interwencja po jakiejś awarii ?
Pozdr
WP

Elspect
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: pn sty 16, 2017 1:54
Lokalizacja: Chorzów
Kontakt:

Re: "Znikające" napięcie

Post autor: Elspect » czw lut 22, 2018 20:48

Awaria, tym się objawia.
Czy ktoś ci powiedział, że się nie da?
Napisz do mnie, zadzwoń, ode mnie tego nie usłyszysz po nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do zrobienia bądź ekonomicznie nie uzasadnione.

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: "Znikające" napięcie

Post autor: wojciech59 » czw lut 22, 2018 20:56

A co kolega podejrzewa pisząc :
"Włączamy czajnik w kuchni i...
L1 - 148V / 8,5A
L2 - 285V / 1,2A
L3 - 230V / 0,0A (bez zmian)
"

Czy faza L2 jest obciążona jakimś odbiornikiem ?

Elspect
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: pn sty 16, 2017 1:54
Lokalizacja: Chorzów
Kontakt:

Re: "Znikające" napięcie

Post autor: Elspect » czw lut 22, 2018 21:02

Czajnik jest fazą podpięty do L1, jedyne co mi do głowy przychodzi, to jakiś problem z przewodem Neutralnym bądź PE ale nie wybija różnicówka a Test na RCD ją wywala oraz pomiar MPI530 też wskazuje na prawidłowe działanie RCD, tyle, że nie robiłem pomiaru na gniazdku czajnika a na stykach RCD w rozdzielce.
Czy ktoś ci powiedział, że się nie da?
Napisz do mnie, zadzwoń, ode mnie tego nie usłyszysz po nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do zrobienia bądź ekonomicznie nie uzasadnione.

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: "Znikające" napięcie

Post autor: wojciech59 » czw lut 22, 2018 21:17

A może po kolei :
1/ Zasilanie z linii napowietrznej - TAK/NIE ?
2/ Licznik w ZK na słupie - ?
3/ Za licznikiem kabel 5x6 mm kw - ziemny czy napowietrzny ?
4/ Ów kabel idzie do "rozdzielki" w garażu - TAK/NIE ? (czy do domu a z domu do garażu z kuchnią ?)
5/ A jak jest zasilony dom - ze słupa czy z garażu ?

Pytałem jeszcze czy

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: "Znikające" napięcie

Post autor: wojciech59 » czw lut 22, 2018 21:19

... czy faza L2 była obciążona ?

Elspect
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: pn sty 16, 2017 1:54
Lokalizacja: Chorzów
Kontakt:

Re: "Znikające" napięcie

Post autor: Elspect » czw lut 22, 2018 21:24

Zasilanie z linii napowietrznej TAK
Licznik w ZK na słupie TAK
Od licznika do rozdzielki w garażu kabel ZIEMNY 5X6
Z rozdzielki w garażu zasila cały dom
Na fazie L2 gdy czajnik nie pracował był prąd zerowy.
Czy ktoś ci powiedział, że się nie da?
Napisz do mnie, zadzwoń, ode mnie tego nie usłyszysz po nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do zrobienia bądź ekonomicznie nie uzasadnione.

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 162
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: "Znikające" napięcie

Post autor: wojciech59 » czw lut 22, 2018 21:45

Wstępnie bym postawił na uszkodzenie kabla ziemnego między licznikiem a "rozdzielką" w garażu lub garażem a domem. Może było coś niedawno kopane.
Niech kolega zrobi podstawowe pomiary zaczynając od oględzin "rozdzielki", ciągłości i rezystancji przewodów ochronnych i rezystancji izolacji przewodów itd.
Dysponując takimi miernikami łącznie za ok 25 tys , chyba nie będzie z tym problemu (chyba że kolega od dawna nie jest czynnym elektrykiem-pomiarowcem)

Pozdr
WP

Elspect
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: pn sty 16, 2017 1:54
Lokalizacja: Chorzów
Kontakt:

Re: "Znikające" napięcie

Post autor: Elspect » czw lut 22, 2018 21:51

Dzisiaj zrobiłem tylko izolację tego kabla i wyszło OK, robiłem też żyła do żyły zwarcie pomiar rezystancji żył, też wyszło dobrze. Nie zrobiłem pomiaru uziomów.
Pomyślałem, że można by podpiąć na wszystkie trzy tylko jedną fazę. Dla całego domu, klient i tak nie używa nigdzie zasilania trój fazowego, tyle, że to nie będzie znalezienie problemu a połowiczne jego rozwiązanie które tak na dobrą sprawę nie wiadomo jaki przyniesie skutek.

Oczywiście, jutro porobię komplet pomiarów zarówno samego kabla jak i obwodów kuchni, może coś wylezie.
Co ciekawe PE jest pociągnięte od N słupowego, nie wiem, czy budynek ma wyodrębnione własne PE.
Czy ktoś ci powiedział, że się nie da?
Napisz do mnie, zadzwoń, ode mnie tego nie usłyszysz po nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do zrobienia bądź ekonomicznie nie uzasadnione.

ODPOWIEDZ