Problem z napięciem po wyłączeniu

Światło i oświetlenie
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Bonarski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: ndz kwie 23, 2017 16:26

Problem z napięciem po wyłączeniu

Post autor: Bonarski » ndz kwie 23, 2017 18:33

Witam wszystkich,
z elektryką mam do czynienia nie od wczoraj, jednak dzisiaj napotkałem problem którego nie rozumiem.

Sytuacja wygląda następująco:
zwykły pojedynczy przełącznik (2 przewody) i zwykła lampa (3 przewody)
przełącznik (L i odejście)
lampa (odejście, N i PE)
wyłączony bezpiecznik = 0V (norma)
włączony przełącznik = 230V (norma)
wyłączony przełącznik = 110V

Wyłącznik wyłączony - lampa nie świeci. Włączenie powoduje wybicie bezpiecznika.

Dodam jeszcze, że lampa jest sprawna, nie powoduje zwarcia, kable także sprawne.

Proszę o poradę.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 503
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem z napięciem.

Post autor: luka2nd » ndz kwie 23, 2017 18:43

Można prosić o fotografię połączeń w puszce instalacyjnej za łącznikiem?

Bonarski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: ndz kwie 23, 2017 16:26

Re: Problem z napięciem.

Post autor: Bonarski » ndz kwie 23, 2017 19:00

Oczywiście - dodane w załączniku.

Nie widać tego na zdjęciu ale za lampą - kabel 5 żyłowy:

czarna żyła na kostkę napięciową
brązowa żyła nieużyta
szara odejście z przełącznika (bezpośrednio)
niebieski - kostka N
żz - kostka PE

za przełącznikiem - kabel 5 żyłowy:
czarny - przyjście
szary - odejście
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

rykpat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 114
Rejestracja: pt gru 23, 2016 21:19

Re: Problem z napięciem.

Post autor: rykpat » ndz kwie 23, 2017 19:14

A jak łączysz bezpośrednio fazę z L z lampy, tzn pomijając całkowicie wyłącznik, to też wywala bezpiecznik?

Ten wyłącznik nie ma żadnej lampki w sobie? Jakiej firmy to osprzęt?
Z tego co widzę po zdjęciu, to puszka jest na ścianie/suficie przykryta lampą? Wnioskuje po uchwycie do lampy przykręconym obok puszki. Instalacja wygląda tak, że wszystko schodzi do lampy, i z niej idą dwie żyły do wyłącznika?

Bonarski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: ndz kwie 23, 2017 16:26

Re: Problem z napięciem.

Post autor: Bonarski » ndz kwie 23, 2017 19:19

Przełącznik nie ma nic, jest zwykłym przełącznikiem - przyjście i odejście.
Co ciekawe - czarny kabel idzie bezpośrednio z kostki L do przełącznika i wraca bezpośrednio kablem szarym - wprost do lampy, a jakimś cudem znajduje 110V kiedy jest wyłączony.

pozostałe 3 żyły za przełącznikiem są nieaktywne, lampa ma N i PE bezpośrednio z kostki.

Od razu powiem, że nie ja kładłem 5 żyłowy kabel w celu wykorzystania 2.

rykpat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 114
Rejestracja: pt gru 23, 2016 21:19

Re: Problem z napięciem.

Post autor: rykpat » ndz kwie 23, 2017 19:23

No to pewnie gdzieś jest jakieś przebicie, albo być może urwane "zero".

Zamień kolory o ile tak już nie próbowałeś. Puść fazę z kostki Wago np. kolorem niebieskim, a powrót na lampę żółto zielonym, i zobaczy czy cokolwiek się zmieni.
Ponawiam pytanie, czy lampa świeci przy bezpośrednim podłączeniu do wago z zasilaniem.

Bonarski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: ndz kwie 23, 2017 16:26

Re: Problem z napięciem.

Post autor: Bonarski » ndz kwie 23, 2017 19:33

Ok, chwilę to trwało, ale wychodzi na to że problemem jest przełącznik.
Podpiąłem lamę bezpośrednio i świeci bez zarzutu.

Nie podejrzewałem nowo kupionego przełącznika o wadliwe działanie - mój błąd.

Dziękuję luka2nd i rykpat.

Temat można zamknąć.

mariuszgim
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 143
Rejestracja: czw sty 24, 2008 20:01
Lokalizacja: Rynarzewo
Kontakt:

Re: Problem z napięciem.

Post autor: mariuszgim » ndz kwie 23, 2017 22:11

Bonarski pisze:

Wyłącznik wyłączony - lampa nie świeci. Włączenie powoduje wybicie bezpiecznika.
To nie może być awaria włącznika. On ma tylko zasilanie i odpływ na lampę.
Jeżeli po jego włączeniu wywala bezpiecznik to jest jakiś błąd w łączeniu przewodów.

ODPOWIEDZ