Czy projekt powinien zawierać również schemat rozdzielnicy
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Karta Ratownicza
Ale czy to jest odpowiedź?
Pytam jak powinniśmy jak Wy to robicie (forum ,*pytania,pomoc) czy
Rozdzielnia,pomiary,akceptacja i heja
Bo mało widzę w ostatnim czasie projektów ,obliczeń ,rysunków i pomiarów
Teraz mam jeden pb przed sobą składa się z 2 kartek dosłownie brak kompletnie wszystkiego- co należy wykonać, jakie pomiary ,przewody klasa izolacji , dodam ze jedna strona to schemat punktów
Ten temat powstał aby trochę ruszyć TO w ,świecie ,

Każdy może to zrobić bo to nic wielkiego
rozumiem również że wystarcza pierwsza wersja (rozdzielnia,pomiary,akceptacja i heja)?
Pozdrawiam Marcin
- mlody_mateo
- Elektryk zadeklarowany
Projekt wykonawczy już to precyzuje, co, gdzie i jak. Tutaj też znajdziemy (w PB mało prawdopodobne) obliczenia, dokładniejsze rysunki, konkretne informacje dotyczące wykonania danego projektu.
To czy Pan jest w stanie przejąć rolę i odpowiedzialność projektową oraz stworzyć w papierowej badź w "głowie" brakującą dokumentację to tylko od Pana zależy. Zawsze można odmówić wykonania zlecenia.
Poszło w świat .
Pozdrawiam Marcin
P.s.Mateo odmówiłem zlecenia (mogę napisać dlaczego ale to dla chętnych)
Pozdrawiam
Inwestor wydaje się poważny(duża firma państwowa) i na pytanie odnośnie co to jest za PB - taki dostali/ za taki zapłacili w przetargu.
Moim skromnym zdaniem wypadałoby tym projektem zainteresować izbę.szantis pisze: ↑wt lut 04, 2020 20:02Witam, ostatnio niestety panuje na rynku trend "im taniej tym lepiej" - dotyczy to również projektów elektrycznych. Dostałem do wyceny wykonawstwo w/g PB w formie szkiców w "MS PAINT". Projekt podpisany przez firmę , tabelki bez projektanta itd. 200 Opraw przemysłowych 2x58W w/g autora miało zostać włączane przez łącznik IP44-10A- i to koniec sterowania. Oczywiście doborów przewodów, obudów rozdzielnic, wyposażenia rozdzielnic - nie było.
Inwestor wydaje się poważny(duża firma państwowa) i na pytanie odnośnie co to jest za PB - taki dostali/ za taki zapłacili w przetargu.
-
- Rozmówca

Myślałem raczej o izbie wytrzeźwień

Na podstawie projektu budowlanego się zazwyczaj nie wykonuje i dodatkowo zleca projekt wykonawczy a jak ktoś takiego nie przewiduje to projektant robi projekt budowlano-wykonawczy na podstawie którego będzie możliwa budowa danej instalacji.
W zasadzie kierunek jest taki aby projekt budowlany zawierał plan zagospodarowania i ogólną koncepcje reszta ma powstać po uzyskaniu pozwolenia.
Część inwestorów jeszcze się nie zorientowała w tych zmianach i myśli że jak ma projekt budowlany to jest on wystarczający do wykonania budynku a w praktyce normą jest w przypadku większego obiektu konieczność wykonania projektu wykonawczego.
Generalnie już dawno nie widziałem w projekcie budowlanym tablic, rozdzielnie główną tak ale obiektowe to kwadraciki na projekcie.
W przypadku budynków jednorodzinnych to mamy typówki copy-past
Pomijam sytaucje kiedy są wątpliwości czy w ogóle projektant uczestniczył w powstaniu projektu.