Po pierwsze: co kolega powie o takiej rozdzielni jak na zdjęciu poniżej? (Wszystkie 3-fazowe odpływy są zasilone z RCD)
Po drugie: jak będą chronione styki rożnicówki między nią a następującym po nie bezpiecznikiem ?
Post autor: elmontjs » wt cze 16, 2020 17:33
Po pierwsze: co kolega powie o takiej rozdzielni jak na zdjęciu poniżej? (Wszystkie 3-fazowe odpływy są zasilone z RCD)
elmontjs
Post autor: a-w » śr cze 17, 2020 7:19
Pokaż mi, gdzie powiedziałem, że JEST tak, jak mówię - ja powiedziałem jedynie, że MOŻE BYĆ i o tym, czy potrzeba chronić styki różnicówki czy też nie możemy wypowiadać się dopiero mając więcej informacji
a-w
Post autor: elmontjs » śr cze 17, 2020 8:14
Kolego a-w , styki RCD nie wyposażonego w człon bezpiecznikowy zawsze należy dobezpieczyć i chronić przed prądami zwarciowymi i przeciążeniowymi. Wiesz dobrze, ze różnicówka ich nie wyłączy, wcześniej się spali, albo ją rozerwie - tak rozerwie, widziałem taką! Przykładowa topologia, którą wcześniej opisałeś też jest jednocześnie zabezpieczeniem obwodów i styków RCD o ile nie włoży w rozdzielnie rąk jakiś niekumaty elektryk z chęcią montażu kolejnych obwodów po RCD, co da identyczny skutek , jak na moim zdjęciu.
elmontjs
Post autor: zygimar » pt lip 03, 2020 8:42
zygimar
Post autor: elmontjs » pt lip 03, 2020 11:53
W opisanym przez kolege przypadku można wymienić różnicowkę na 63A, można też (jeżeli nie ma innych przeciwwskazań) wymienić zabezpieczenia w RG na 40A lub zapewnić selektywność między 40A a 63A poprzez zastosowanie odpowiednich charakterystyk, czyli manipulacja rodzajami zabezpieczeń.
elmontjs
Post autor: macbrz » czw sie 20, 2020 17:48
macbrz
Wróć do „Urządzenia, maszyny, sieci i instalacje”
Brak wydarzeń |
30-725 Kraków
ul. Łanowa 43C/4
Tel: 12-653-04-76, 12-653-10-49, kom: 502-108-026
ISE.pl to pierwszy, polski, niezależny, profesjonalny serwis branży elektrycznej. Pomagamy naszym Użytkownikom w codziennej pracy od 1999r.
Usługa "Jestem Elektrykiem" pozwala na rozszerzenie funkcjonalności serwisu oraz dostęp do specjalistycznego oprogramowania - więcej...
Specjalizacja na wąskiej grupie produktów pozwala nam na przygotowanie niepowtarzalnej oferty handlowej - sprawdź nasze produkty...
Copyright © 1999-2020 EnergoTools :: Zasady korzystania z ISE.pl :: Wsparcie techniczne :: Reklama
Nasz serwis to internetowa społeczność profesjonalnych Elektryków oraz Rynek produktów Elektrotechniki. Skorzystaj z wiedzy i umiejętności naszych użytkowników, aby żyć bezpiecznie!
Ten panel widoczny tylko dla niezalogowanych