Zakładając teoretycznie, że nie pogorszy to proszę kolegów o klarowną wypowiedź : dopuszczalne, czy niedopuszczalne rozwiązanie? wg Was.luka2nd pisze: ↑pt lut 14, 2020 13:27Stara instalacja, wykonana przewodem np. ADY 2x2,5 nie spełnia wymagań w kwestii przekroju przewodu PEN, więc trudno nazwać ją bezpieczną - to jasne. Ale czy wstawienie w tę instalację źródła prądu w postaci falownika fotowoltaicznego tę sytuację pogorszy? Przecież instalacja nie będzie bardziej obciążona, zmieni się jedynie kierunek przepływu energii, i to w gruncie rzeczy tylko w WLZ-cie. Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę, ale według mnie w warunkach pracy samej instalacji odbiorczej nie zmieni się absolutnie nic.
Fotowoltaika w instalacji TN-C
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
W jednym z opracowań instalacji PV czytałem że połączenia wyrównawcze paneli powinny być podpięte do GSU budynku tylko w niektórych przypadkach przewód powinnien być prowadzony po zewnątrz budynku na wypadek wystąpienia przeskoku iskry do instalacji odbiorczej. Ale wystarczy zachować odstęp 1m od przewodów odbiorczych i poprowadzić bez problemu wewnątrz budynku.
Moim zdaniem obecność falownika nie pogorszy warunków ochrony, ale i tak w głębi duszy uważam że jest to pudrowanie trupa.
Właśnie przymierzam się do montażu instalacji 5,44kWp u rodziców, którzy są w całkiem podobnej sytuacji. Sporą część instalacji już zmodernizowałem, wszystkie duże odbiorniki są już zasilane z części TN-S. Resztę będziemy modernizować przy okazji odświeżania poszczególnych pokoi. Co ciekawe, kiedy 30 lat temu ojciec budował dom, to zamiast przewidzianych w projekcie przewodów ADY udało mu się kupić przeznaczone na eksport miedziane przewody z trzecią nieizolowaną żyłą o trochę mniejszym przekroju niż żyły robocze (podobne są przewody typu "ROMEX", które można zobaczyć w amerykańskich filmach na tematy budowlane). Niestety elektryk, który tę instalację podłączał poobcinał te "niepotrzebne" żyły.
To wymaganie by przewód wyrównawczy od konstrukcji paneli prowadzić z zachowaniem odstępu od przewodów roboczych wygląda tak, jakby autor spodziewał się uderzenia pioruna. Na takie okazje to jest instalacja odgromowa, a nie przewód wyrównawczy.dawidgta pisze: ↑pt lut 14, 2020 14:51W jednym z opracowań instalacji PV czytałem że połączenia wyrównawcze paneli powinny być podpięte do GSU budynku tylko w niektórych przypadkach przewód powinnien być prowadzony po zewnątrz budynku na wypadek wystąpienia przeskoku iskry do instalacji odbiorczej. Ale wystarczy zachować odstęp 1m od przewodów odbiorczych i poprowadzić bez problemu wewnątrz budynku.
Przerobiłem schemat na TN-C jeśli się mylę proszę o wyjaśnienie.
- Załączniki
-
- pV.jpg (89.16 KiB) Przejrzano 819 razy
To tylko opisz jeszcze czwartą kreskę

Karta Ratownicza
Pierwsze pytanie do ciebie wiesz co znaczy nazwa GSW .
Jest częścią układu uziemiającego instalacji, umożliwiająca połączenie elektryczne pewnej liczby przewodów w celach wyrównania potencjałów (uziemieniowych);
Po co tworzyć nową szynę GSW skoro należy uziemić szynę PEN ( według rysunku) która będzie szyną GSW. Bo przewód który leci od obecnej szyny PEN nie jest już przewodem PEN tylko PE jako że służy tylko ochronie przeciwporażeniowej.
I taka uwaga do kolegi luka2nd .
Nie pisz o sąsiadach którzy nie mają związku z tą sytuacją , oni mają swój system uziemień swoje obwody . Stara jak świat zasada , nie spełnisz wymagań TN-S jeśli w swoim domu nie zniknie ostatni obwód TN-C . I żadne RCD tu nie pomoże.
Istotą GSW jest to, by znajdowała się poza tablicą rozdzielczą - ona ma być ogólnodostępna. Szyna PEN to szyna PEN - ma być uziemiona poprzez połączenie z GSW, ale nie powinna przejmować jej roli.
Owszem mają związek, jeśli się stoi na stanowisku że instalacja fotowoltaiczna stwarza zagrożenie dla użytkowników instalacji TN-C. Gdyby tak było, to mój falownik pogorszyłby warunki ochrony u sąsiada z jego starą dwużyłową instalacją - nasze instalacje są galwanicznie połączone. Jak w słoneczny lipcowy dzień nie ma mnie w domu, to energia z mojej instalacji zasila obwody sąsiadów.
Ameryki Kolega nie odkrył.nie spełnisz wymagań TN-S jeśli w swoim domu nie zniknie ostatni obwód TN-C .
Jako obywatel Szczecina potwierdzam, mieszkam na PomorzuI żadne RCD tu nie pomorze.

Wyjął kolega mi to z ust

Kolega simcode nic nie wniósł swoją wypowiedzią do tematu czy instalacja PV w TN-C może mieć miejsce.
Wg kolegi to nie jest "pajęczarstwo"? A w kolegi rozwiązaniu (wydaje mi sie) kolega podłączy N przewodu falownika do PEN instalacji - to chyba też nie jest do końca prawidłowe .
A czym to poparłeś bo jak na razie twoim przeczuciem. Twoja teoria opiera się na stwierdzeniu że; Sąsiad ma TN-S a ja mam TN-C to też mam bezpieczną instalację bo są galwanicznie połączone -brawo ty.luka2nd pisze: ↑pt lut 14, 2020 22:44Owszem mają związek, jeśli się stoi na stanowisku że instalacja fotowoltaiczna stwarza zagrożenie dla użytkowników instalacji TN-C. Gdyby tak było, to mój falownik pogorszyłby warunki ochrony u sąsiada z jego starą dwużyłową instalacją - nasze instalacje są galwanicznie połączone.
A teraz przypomnę ci coś w czym brałeś udział.
https://ise.pl/forum/pomiary-elektryczne?p=153286
Przeczytaj jeszcze raz ten temat powoli. Dla ciebie instalacja z " zerowaniem " jest bezpieczna i można ją podłączyć pod inwertej. Przeczytaj jeszcze raz jakie zagrożenia niesie w normalnej sieci TN-C-S lub TN-S a co dopiero w TN-C opartej na zadziałaniu lub nie bezpiecznika nie mając nic dodatkowego w postaci przewodu PE.
Tu fragment kolegi " elmontis" z tego tematu trafnie odczytujący zagrożenia .
Reasumując, wiem, że bezpiecznik zadziała, jednak nie można jego działania opierać na czymś, czego nie ma albo jest poważnie zniekształcone (niemiarodajne) poprzez pracę równoległą przedmiotowych źródeł energii.
Przy uszkodzeniu nigdy nie wiadomo jaki udział w prądzie zwarcia ma sieć a jaki inwerter, ale jaki by nie był nigdy nie jest to IPZ spełniająca wymagania normy określającej SWZ.
Ale ciebie i tak nic nie przekona .
Pozdrawiam .