Fotowoltaika w instalacji TN-C

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1903
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: elmontjs » pt mar 27, 2020 22:01

lukbok pisze:
pt mar 27, 2020 21:46
Czy wy widzicie, że w generatorze PE i N są zwarte?
...przepraszam ,tego mostka zapomniałem usunąć - ma go nie być.
lukbok pisze:
pt mar 27, 2020 21:46
Albo czy tak się powinno zrobić w Inwerterze PV?
Tak , tylko bez przełącznika agregat/sieć ze zwartymi przewodami N (z resztą w przypadku zasilania z agregatu, przewodów N też nie przepuszczałbym przez przełącznik, ale rozwiązanie z rysunku nie jest błędne, tyle że w przypadku zasilania rezerwowego instalacja odbiorcza przechodzi na układ TT)
Człowiek uczy się całe życie i ...



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny wskaźnik w super cenie
 

Awatar użytkownika
lukbok
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 210
Rejestracja: ndz maja 07, 2006 12:00
Lokalizacja: Radzionków

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: lukbok » pt mar 27, 2020 22:14

elmontjs pisze:
pt mar 27, 2020 22:01
...przepraszam ,tego mostka zapomniałem usunąć - ma go nie być.
Elmontjs właśnie o ten mostek od 20 postów mi chodziło.

W oryginalnym artykule dra Musiała mostek dalej jest.
Dlaczego go chciałeś usunąć?

Tak więc, czy w PV zrobić ten mostek i wtedy jest generatorem albo co?

Pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony pt mar 27, 2020 22:26 przez lukbok, łącznie zmieniany 1 raz.

PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 80
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: PGR Mąkowarsko » pt mar 27, 2020 22:20

Właśnie ten mostek tam zawsze jest i dlatego koledze eljmontis ciężko z tego wybrnąć...

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1903
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: elmontjs » pt mar 27, 2020 22:26

PGR Mąkowarsko pisze:
pt mar 27, 2020 22:20
Właśnie ten mostek tam zawsze jest i dlatego koledze eljmontis ciężko z tego wybrnąć...
Kolego , proszę cię ... czy ty miałeś do czynienia z agregatem prądotwórczym przenośnym , czy przewoźnym ? Jednym z pomiarów który się przy nich wykonuje to stan izolacji między N i PE
Człowiek uczy się całe życie i ...

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1955
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: Simcode » pt mar 27, 2020 22:32

Kolego jeden z drugim czy wy czegoś nie widzicie i nie znacie schematów . Przewód PE ma swoje połączenie z przewodem PE sieci a nie z PEN .Przewód PE jest przyłączony do szyny głównej i uziemiony . Rysunek dajcie w kolorze to wam się rozjaśni. Mostek w agregacie ma uziemić punkt zerowy agregatu tak samo jak w transformatorze ZE . Czy to takie trudne . Widzę że poziom wiedzy zaczyna się zniżać do dość niebezpiecznego poziomu .

Awatar użytkownika
lukbok
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 210
Rejestracja: ndz maja 07, 2006 12:00
Lokalizacja: Radzionków

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: lukbok » pt mar 27, 2020 22:39

Simcode pisze:
pt mar 27, 2020 22:32
Kolego jeden z drugim czy wy czegoś nie widzicie i nie znacie schematów . Przewód PE ma swoje połączenie z przewodem PE sieci a nie z PEN .Przewód PE jest przyłączony do szyny głównej i uziemiony . Rysunek dajcie w kolorze to wam się rozjaśni. Mostek w agregacie ma uziemić punkt zerowy agregatu tak samo jak w transformatorze ZE . Czy to takie trudne . Widzę że poziom wiedzy zaczyna się zniżać do dość niebezpiecznego poziomu .

Czy punkt zerowy w Inwerterze jest uziemiany?

Odpowiedź - NIE
Czy wtedy jest to generator?

Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1903
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: elmontjs » pt mar 27, 2020 22:44

Simcode pisze:
pt mar 27, 2020 22:32
Przewód PE ma swoje połączenie z przewodem PE sieci a nie z PEN
Teaz to ja Cię kolego nie rozumiem
Simcode pisze:
pt mar 27, 2020 22:32
Mostek w agregacie ma uziemić punkt zerowy agregatu
... w nadchodzącym tygodniu będę robił sprawdzenie agregatów (koleje kilka sztuk) służących jako rezerwowe zasilanie budynków ... zrobię dla kolegów zdjęcie pomiaru izolacji między Ni PE na wyjściu z generatora. Takie mostki były w niektórych starych rozwiązaniach (lata 60-te, 70-te) działających do dziś
Człowiek uczy się całe życie i ...

Awatar użytkownika
lukbok
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 210
Rejestracja: ndz maja 07, 2006 12:00
Lokalizacja: Radzionków

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: lukbok » pt mar 27, 2020 22:51

Witam

Elmontjs ale my rozpatrujemy tutaj drugie źródło, stałe, trwale zamocowane, zsynchronizowane z pierwszym, nie przenośny agregat.

Najważniejsze:

Czy punkt zerowy w Inwerterze jest uziemiany?
Odpowiedź - NIE
Czy wtedy jest to generator (źródło)?


Pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony pt mar 27, 2020 22:54 przez lukbok, łącznie zmieniany 1 raz.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1955
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: Simcode » pt mar 27, 2020 22:54

elmontjs pisze:
pt mar 27, 2020 22:44
Teaz to ja Cię kolego nie rozumiem
Spójrz w schemat na przełącznik . Dlatego sieć TN-C nie ma praw bytu i tu ( inwerter) i tam . Bo łączysz ją z PEN a tu jest połączenie PE do PE . Rysunek w kolorze to dobrze wyjaśnia. Zgodnie z wytycznymi ZE do przyłączania zasilania PV i agregatów ma być odłączany przewód N . Co to znaczy ? odpowiedzcie sobie sami.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1955
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Fotowoltaika w instalacji TN-C

Post autor: Simcode » pt mar 27, 2020 22:57

lukbok pisze:
pt mar 27, 2020 22:51
Czy punkt zerowy w Inwerterze jest uziemiany?
Odpowiedź - NIE
lukbok pisze:
pt mar 27, 2020 22:14
Elmontjs właśnie o ten mostek od 20 postów mi chodziło.
Zdecyduj się ma być czy nie . Bo zaczynasz płynąć.
A przede wszystkim powróćcie do tematu bo wychodzicie po za temat i to dużo .

ODPOWIEDZ