Jak rozpoznać układ sieci ?

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Pamiętaj!

Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
Proszę się zalogować aby zobaczyć linki Proszę się zalogować aby zobaczyć linki
Elektryk585
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: pt lip 14, 2017 10:03

Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: Elektryk585 » ndz lip 16, 2017 17:56

Witam. Koledzy czy jest jakis sposob zeby rozpoznac uklad sieci ?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Trójfazowy tester zabezpieczeń elektroenergetycznych. Trzy prądy fazowe max: 3x40A lub 120A, 4 napiecia fazowe.Wyjątkowa oferta cenowa!
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3000
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontaktowanie:

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: opornik » ndz lip 16, 2017 18:09

Oczywiście, że jest. Wizyta u lokalnego dostawcy ;)
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

Elektryk585
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 5
Rejestracja: pt lip 14, 2017 10:03

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: Elektryk585 » ndz lip 16, 2017 18:13

Czyli muszę jechac do dostawcy energi i od nich sie dowiem jaki mam uklad sieci.
A moze da sie to jakos inaczej sprawdzic ?

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 705
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: electrics » ndz lip 16, 2017 20:18

Da się, ale trzeba mieć dużą wiedzę w tym temacie.

Sylwester
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 874
Rejestracja: czw lip 24, 2003 22:18
Lokalizacja: Milanówek
Kontaktowanie:

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: Sylwester » ndz lip 16, 2017 20:21

Oczywiście , że nie da się sprawdzić układu sieci . Można się tylko dowiedzieć w rejonie.

luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 243
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: luka2nd » pn lip 17, 2017 6:42

Pewną wskazówką może być pomiar impedancji pętli zwarcia L-N. Duża wartość może wskazywać na układ TT, choć oczywiście stuprocentową pewność da tylko kontakt z ze. W moim przypadku wystarczyło wysłać maila :-)

paw-zie
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 17
Rejestracja: pn maja 22, 2017 5:49

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: paw-zie » wt lip 18, 2017 12:05

witam

W stacji transformatorowej powinien być opisany układ sieci.

Awatar użytkownika
ELPat
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 43
Rejestracja: śr maja 10, 2017 17:46

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: ELPat » wt lip 18, 2017 18:42

Dobre spostrzeżenie jednak nie każdy nawet elektryk ma dostęp do stacji transformatorowej :)
Nie biorę odpowiedzialności za to co robisz.

Sylwester
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 874
Rejestracja: czw lip 24, 2003 22:18
Lokalizacja: Milanówek
Kontaktowanie:

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: Sylwester » wt lip 18, 2017 20:32

Na stacji transformatorowej nie nadążają ze zmianą napisów
( nie mają czasu). Nawet warunki techniczne nie nadążają ze zmianami. Nie można wierzyć warunkom technicznym jeśli termin ważności przekracza rok. Trzeba się upewnić w rejonie.Miałeś pół roku temu TN-C teraz masz TT)

jacsosna
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 21
Rejestracja: pt lut 13, 2015 19:06
Lokalizacja: Belgia

Re: Jak rozpoznać układ sieci ?

Postautor: jacsosna » pt lip 21, 2017 19:19

witam,
mieszkam w Belgii, gdzie na porzadku dziennym wystepuja 2 typy sieci TN-S i TT. Pomiar woltomierzem AC pozwala okreslić z którym w/w typem mam do czynienia.
powodzenia
jacek


Wróć do „Urządzenia, maszyny, sieci i instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google i 56 gości