Jakość rozdzielnicy Quiteline z Opatówka
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Mam pytanie o jakość rozdzielnicy 3x24 Quiteline z Opatówka. Chciałbym ją zastosować ze względu na szerokość ponieważ wszystkie przewody będą wprowadzane od góry rozdzielnicy.
Jest ona też dość gruba więc układanie przewodów będzie łatwiejsze. Jednak cena w porównaniu do np Legranda jest dość niska dlatego chcę się Was doradzić.
Do tej pory miałem kontakt z rozdzielnicami Hagera lub ETI. W pracy większość czasu mam kontakt raczej z automatyką dlatego mam mniej doświadczenia z rozdzielnicami do domu.
Pozdrawiam.
Edit
Jednak się pewnie zdecyduje na rozdzielnicę 3x24 Hagera lub eatona.
I nakarmisz Niemca, albo inszego. A potem pojedziesz do niego kłaść instalację, bo stać go będzie by cię wynajmować.
Kiedy to w końcu do Was trafi?

Jeżeli istnieje produkt polski, który spełnia wasze wymagania, to nie ma wyboru, wybierasz polski.
Z drugiej strony Siemens nie po to wykupował polskie fabryki i wygaszał ich działalność, byście kupowali polskie.

Ogarniecie się w końcu? Zrozumiecie na czym polega gospodarka? Jak się buduje bogactwo kraju? Które w końcu i do was trafi.
Amerykanie mają takie przysłowie "na fali przypływu wszystkie łodzie idą do góry". To że sąsiad dobrze zarobi, to dla was dobrze. Stać go będzie by was wynająć. Nie będzie kombinował jak kłaść instalację samemu. Jak wy zarobicie, to nie będziecie całe życie murować swojego domku. Fachowcy zrobią to szybciej, itd.
Na razie karmicie Niemców, Francuzów i zazdrościcie im bogactwa.

Tylko też chcę produkt dobrej jakości, a niestety nie wiem ( nie mogę znaleźć ) nic o jakości tych rodzielnic, a też nikt w okolicy nie ma ich na stanie.
Zastanawia mnie np. jakość szyn aluminiowych, również producent pisze w jednym miejscu o prądzie In 63 A, a poźniej o In 125 A. Oczywiście u mnie będzie In 25 A.
Tak czy inaczej dalej nie wiem nic o tej serii rodzielnic. Ja wiem, że polska firma nie może wydać tyle kasy na marketing co np Eaton ale zrobić akcje promocyjną gdzie wygra instalator, który nakreci ciekawy film z montażu rozdzielnicy (czy coś podobnego).
Piszesz kolego o Siemensie. Mam do czynienia z ich PLCi programem TIA, który do łatwych nie należy ale jest bardzo popularne właśnie ze względu na akcje marketingowe (z tego co nam mówili na studiach to Siemens sponsorował zestawy edukacyjne i wyposażał laboratoria, późnniej taki student w pracy jak się go zapytają co poleca to powie, że Siemensa (bo to zna, na tym się uczył))
Swojego czasu była prezydętDavid.k pisze: ↑pn paź 26, 2020 19:18... ale jest bardzo popularne właśnie ze względu na akcje marketingowe (z tego co nam mówili na studiach to Siemens sponsorował zestawy edukacyjne i wyposażał laboratoria, późnniej taki student w pracy jak się go zapytają co poleca to powie, że Siemensa (bo to zna, na tym się uczył))

Akcje marketingowe to powszechna powszechność, dziesiątki metod. Jest jednak takie powiedzenie, że mocno obawiam się go zacytować. Bardzo obraźliwe. W wersji eufemistycznej brzmi tak "łatwo niemądrego zrobić w balona".
Kolego to że ktoś jest dobry w tym co robi nie zwalnia cie z myślenia. Simens poświęca miliony Euro na badania i wdrożenia.A my jako Polska ile dajemy ? Grosze, spójrz w statystyki 3/4 dochodu
eksportu Niemiec to transfer technologii nie produktu . I w co w tym złego że Niemcy dali to czy coś innego . Ty tkwisz dalej w 45 roku.
Kolega David posłuchał mojej rady, na razie jest zadowolony. Jak będzie potem? Nie wiem ja, nie wiesz Ty Kolego Simcode, nie wie Kolega Dawid. Nawet nie znam struktury własności firmy z Opatówka. Czy jest w całości polska? Czy nie? Ale decyzja Kolegi Dawid spowodowała, że ileś tam ojro nie wypłynęło z Polski, a firma z Opatówka zyskała fundusze na płace dla polskich pracowników (będą podatki w Polsce), na zysk dla właścicieli (to oczywiste i normalne) i na rozwój swoich produktów. Pojedyńcza decyzja daje niewiele, podobnie jak pojedyńcza opłata za operację bankową. Dopiero Prawo Wielkich Liczb nadaje znaczenie takim decyzjom.
P.S. Jak nigdy w historii, Niemcy "kochają" Polaków

Podrzucę Wam pomysł, zupełnie gratis. Spółdzielnie. Takie dosyć luźny związek małych firm. Łatwo usunąć jakąś firmę, gdy nie spełnia wymogów, bo na przykład partaczy. Można przyjmować duże zlecenia, bo wtedy jednoczycie siły. Zyskacie renomę rzetelnego wykonawcy,
można pokusić się o umowę z prawnikiem o gotowości. Za np. 1000-2000 miesięcznie, czy trzeba, czy nie trzeba, ale jak trzeba, to nie marudzi i wykonuje zadanie. Pojedyńcza firma oferując 100 zł narazi się na szyderstwa prawnika. Ujednolicenie rynku i twarde stanowisko wobec kontrahenta, "nie podoba się? to idźcie do partaczy". Jedna firma ma dobrego handlowca, inna marketingowca, inna dobrych pomiarowców. Nie będziecie musieli być omnibusami, bo rzadko kto nim jest i powstają firmy słabe, ułomne. Itd., itp. Wpisałem to, co akurat w tej chwili przyszło mi do głowy.
Sprawdziła się ta rozdzielnica? Lepsza od mitycznie dobrej z Zachodu? Równie dobra? Gorsza?
Temat z podtekstem o zasięgu globalnym. Niemcy przestają być liderem. Liderem stają się Chiny. W tej sytuacji dobrze jest przyjąć do Unii kogoś, kto sam siebie uważa za głupka, on kupi nasze produkty. Dobrze by umiał liczyć do 100 i podpisać się, ale nie jest to konieczne.
-
- Rozmówca