Kiedy N a kiedy PEN
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Kiedy N a kiedy PEN
Ma pytanie być może banalne , mimo to proszę o merytoryczną wypowiedź.
Otoż w trakcie zainstalowania nowego trafo Sn/nn w sieci , po stronie nn uziemiamy punkt neutralny tego trafo i wychodzimy dalej z siecią .
Otóż kto lub co decyduje że przewód wyprowadzony od trafo z punktu neutralnego to będzie przewód N albo PEN, na skutek czego mamy sieć TT albo TN.
Interesuje mnie gdzie w danej sieci mamy początek tego że będzie ona pracowała jako TT lub TN.
- bezpiecznik123
- Elektryk zadeklarowany
Kiedy N a kiedy PEN
Też się przyłączam do pytania.
Moim zdaniem sieć TT jest wygodna dla dostawcy gdyż nie musi zapewnić odpowiedniej "pętli zwarcia". Zatem tam gdzie jest mała moc transformatora i długie linie. Obecnie raczej pewnie to nie występuje i sieci TT to wczesne lata elektryfikacji rolnictwa.
Kiedy N a kiedy PEN
Decyduje operator sieci, narzucając taki a nie inny układ pracy. Zatem operator wybiera układ pracy sieci na skutek czego wyprowadzony jest przewód PEN albo N, a nie tak, jak piszesz, ze rodzaj (nazwa) przewodu determinuje układ sieci.
Istotnie, układ TT sprawdza się w rozległych sieciach i wcale nie dotyczy to tylko starych fragmentów sieci.
Przykład:
pompa głębinowa 25kW położona jakieś 700m od stacji transformatorowej + 100m głębokości - mamy 800m "po kablu". Ze spadków napięcia i Idd przekrój wychodzi sensowny, ale pętla zwarcia wymuszałaby wzrost przekroju bodajże o 4 stopnie. TT było tańsze.
Kiedy N a kiedy PEN
Jest kolega w błędzie buduje się dużo nowych instalacji.bezpiecznik123 pisze: ↑czw kwie 04, 2019 6:34Obecnie raczej pewnie to nie występuje i sieci TT to wczesne lata elektryfikacji rolnictwa.
Kiedy N a kiedy PEN
"Pierwsza litera oznacza związek pomiędzy układem sieci a potencjałem ziemi:
T – bezpośrednie połączenie jednego punktu układu sieci z ziemią. Najczęściej jest łączony z ziemią punkt neutralny instalacji;
I – wszystkie części czynne, to znaczy mogące się znaleźć pod napięciem w warunkach normalnej pracy są izolowane od ziemi, lub jeden punkt układu sieci jest połączony z ziemią poprzez impedancję lub bezpiecznik iskiernikowy (uziemienie otwarte);
Druga litera oznacza związek pomiędzy częściami przewodzącymi dostępnymi a ziemią:
N – bezpośrednie połączenie (metaliczne) podlegających ochronie części przewodzących, z uziemionym punktem układu sieci, zazwyczaj z uziemionym punktem neutralnym;
T – bezpośrednie połączenie z ziemią (uziemienie) podlegających ochronie części przewodzących dostępnych, niezależnie od uziemienia punktu układu sieci, zazwyczaj uziemienia punktu neutralnego"
- bezpiecznik123
- Elektryk zadeklarowany
Kiedy N a kiedy PEN
Kiedy N a kiedy PEN
Chodzi o to, że funkcja przewodu: N, czy PEN zależy głównie od instalacji odbiorczych i zaleceń dystrybutora, jak to wcześniej napisał kol. a-w.
A co do układów TT, potwierdzam jest sporo "rodzynków" , ostatnio znalazłem zadeklarowany przez Tauron układ TT z konkretnej stacji Sn/nn w centrum Śląska (no dobra, żeby nie obrazić Hanysów

Kiedy N a kiedy PEN
Aha kolego a-w je nic takiego nie pisałem że samo nazwanie czy to N czy PEN określa nam że mamy taką czy inną sieć.
Chociaż właśnie nazwanie i określenie przez operatora że od tego trafo to jest przewód N lub PEN ustala nam w jakiej sieci będą zasilani odbiorcy.
Mi bardziej chodziło czym się kieruje operator przy takim a nie innym wyborze pracy sieci nn.
I póki co rozumiem że np warunki terenowe mogą determinować go do danego typu sieci (np. górskie) tak to rozumiem z tego co piszecie koledzy.
W każdym bądź razie dzięki za zainteresowanie wątkiem.