Podłączenia gniazda wtykowego ...

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Paniki
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 18
Rejestracja: pn lut 22, 2016 23:45
Kontakt:

Podłączenia gniazda wtykowego ...

Post autor: Paniki » czw gru 20, 2018 18:40

A ja tak zapytam. Te kotły CO to są fabrycznie wyposażone we wtyczkę,czy to ich instalator w takową je wyposaża?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

a-w
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 130
Rejestracja: wt cze 29, 2010 22:23

Podłączenia gniazda wtykowego ...

Post autor: a-w » pt gru 21, 2018 11:15

Pytanie w ramach świątecznego wyluzowania: a co z podwójnym gniazdem montowanym poziomo? Faza na górze, na dole? Po prawej na górze, po lewej na dole???

Życzę wszystkim Kolegom na forum TYLKO TAKICH PROBLEMÓW :-)

luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 487
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Podłączenia gniazda wtykowego ...

Post autor: luka2nd » pt gru 21, 2018 22:24

a-w pisze:
pt gru 21, 2018 11:15
Pytanie w ramach świątecznego wyluzowania: a co z podwójnym gniazdem montowanym poziomo? Faza na górze, na dole? Po prawej na górze, po lewej na dole???
Trzeba przerobić zaciski gniazda, żeby faza była w dziurkach po lewej, a N po prawej ;)

mariuszgim
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 143
Rejestracja: czw sty 24, 2008 20:01
Lokalizacja: Rynarzewo
Kontakt:

Podłączenia gniazda wtykowego ...

Post autor: mariuszgim » sob gru 22, 2018 20:22

A jakie to jest podwójne montowane poziomo?

mariuszgim
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 143
Rejestracja: czw sty 24, 2008 20:01
Lokalizacja: Rynarzewo
Kontakt:

Podłączenia gniazda wtykowego ...

Post autor: mariuszgim » ndz gru 23, 2018 19:52

A kto tak montuje?

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1626
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36

Podłączenia gniazda wtykowego ...

Post autor: elmontjs » ndz gru 23, 2018 23:13

mariuszgim pisze:
ndz gru 23, 2018 19:52
A kto tak montuje?
Bardzo wielu :)
Człowiek uczy się całe życie i ...

Paniki
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 18
Rejestracja: pn lut 22, 2016 23:45
Kontakt:

Podłączenia gniazda wtykowego ...

Post autor: Paniki » sob gru 29, 2018 22:33

Na przykład ja sobie tak jedno w pokoju zamontowałem ;)

rel
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 226
Rejestracja: czw sie 14, 2003 19:42
Lokalizacja: Łódź

Podłączenia gniazda wtykowego ...

Post autor: rel » pn sie 19, 2019 10:58

Tak ...jestem elektrykiem. Potwierdzone wykształceniem i aktualną grupą Sepowską "D", "E" i pomiary. Kiedyś była deklaracja z lewej bolca faza [oczywiście bolec góra). Teraz na egzaminie tylko takie zalecenie. Zawsze kupuję gniazdka u producenta podwójne z przeplotem. Francuzi kupili TPSA i gniazda już były w konfiguracji w/g ich przepisów faza z prawej strony (prawo polskie przestało działać). Dla mnie jest istotne i dla sprzętu z której strony jest faza. W pokoju egzaminacyjnym teraz i kiedyś gniazda podwójne były i są ani po naszych zaleceniach, ani po francusku. Jaka firma robi instalacje jest bez znaczenia. Jaki autor książki, taka konfiguracja połączenia wtyczki. Nie zależy, czy profesor, czy doktor i kto przyjął i zaopiniował wydanie do druku.

ODPOWIEDZ