Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Radioactive
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: pt lip 23, 2010 9:03

Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: Radioactive » wt gru 03, 2019 22:46

Dostałem od serwisanta rolet zdjęcie, na którym omyłko napęd rolety został podłączony zamiast faza-faza, N-N, to poszło L(roleta)-L1 i N(roleta)-L1.serwis twierdzi, że to była przyczyna uszkodzenia napędu, co śmiem poddawać w wątpliwość (pomijam fakt, że serwisant mógł sobie sam przepiąć na zugach ten przewód w ciągu pięciu sekund i zrobić zdjęcie, bo wymieniali tam już kilkanaście napędów i to byłby po prostu kolejny, który nie działa właściwie od nowości).
Czy istnieje fizyczna mozliwość wywołania uszkodzeń takim podłączeniem? Moim zdaniem nie, ale tylko głupcy nie mają wątpliwości.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Solidne mierniki w najlepszej cenie
 

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: witek17 » śr gru 04, 2019 12:25

Na serwisancie leży ciężar udowodnienia, że jest możliwość takiego uszkodzenia. Niech przedstawi logiczne dowody (a Kolega je tu przedstawi do oceny :) ).
Brak mi opisu urządzenia. Może nawet fotki. Proszę się nie obrazić, ale to takie typowe, prosić o pomoc nawet nie przedstawiając dokładnie sytuacji, problemu, opisu urządzenia. Mamy pomoc na odległość, co samo w sobie jest wystarczająco trudne, a przy braku pełnych danych często niemożliwe.

Radioactive
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: pt lip 23, 2010 9:03

Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: Radioactive » śr gru 04, 2019 16:20

Napęd rolety Mobilus pięcioprzewodowy z wbudowanym sterownikiem radiowym,
zdjęcie złączek:
Załączniki
rol.jpeg
rol.jpeg (188.92 KiB) Przejrzano 353 razy

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: witek17 » śr gru 04, 2019 18:56

O samej rolecie powiem niewiele, nie montowałem i nie serwisowałem rolet. Więc "wyguglałem" hasło "rolety mobilus schemat". Znalazłem schemat dla instalatora, bez wewnętrznych schematów rolety i sterownika. Można trafić na dyskusje o poprawności połączeń. Jednak na podstawie tych niepełnych danych oceniam, że takie błędne połączenie mogło by być przyczyną uszkodzenia lub nieprawidłowego działania. Jedna z wersji (dokładnie to bym podał, gdybym miał to na stole), uzwojenie główne niezasilane, silnik nie rusza, przez uzwojenia rozruchowe płynie kilkukrotnie większy prąd niż podczas normalnej pracy, po jakimś czasie ulegają przegrzaniu. Nie wiem, czy sterownik podaje zero, czy fazę na silnik.
Generalnie - tak, może to uszkodzić.

Radioactive
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: pt lip 23, 2010 9:03

Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: Radioactive » czw gru 05, 2019 11:02

Ok, ale teraz prąd płynie w jaki sposób, jeśli na oba bieguny sterownika/silnika jest podłączony ten sam potencjał?

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: witek17 » czw gru 05, 2019 13:18

Wypowiedziałem się na podstawie tego rysunku.

Jak jest podłączony sterownik w przypadku o którym Kolega mówi? Nie wiem. Zdjęcie może sugerować, że sterownik jest zasilany przewodami wychodzącymi z tych zugów.
W zasadzie to trochę żałuję, że odpowiedziałem :) i nie dziwię się, że jest mało odpowiedzi na takie pytania. Nie dlatego, że nie chcę pomóc, ale wręcz przeciwnie, za bardzo chciałem pomóc. Sprawa polega właśnie na tym, że po pierwsze Kolega nie rozrysował DOKŁADNIE schematu połączeń, na początku był nieprecyzyjny opis słowny, potem zdjęcie bez opisu. Brak typu rolety, sterownika. A ja nie wiem co jest w środku? Czy jest to silnik prądu przemiennego? Stałego? Jaki rodzaj sygnału steruje tym silnikiem (silnikami)? ile tam elektroniki? A ile elektryki? Czyli generalnie wyrwałem się jak Filip z konopii :D Zawsze najlepiej jest to mieć przed oczami, a w ręku schematy i miernik.
Załączniki
7882095300_1510233354.png
https://obrazki.elektroda.pl/7882095300_1510233354.png
7882095300_1510233354.png (17.28 KiB) Przejrzano 198 razy

Radioactive
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 6
Rejestracja: pt lip 23, 2010 9:03

Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: Radioactive » czw gru 05, 2019 19:07

To jest ten schemat z linku, z jedną różnicą, w przycisku nie ma N, bo nie jest potrzebny. Brązowa i niebieska żyła to zasilanie, czarna i szara to sterowanie lokalne góra, dół, w stanie normalnym otwarte, zwarte do 230V dają impuls na sterownik wbudowany w roletę aby uruchomił ruch w odpowiednią stronę, lub zatrzymał napęd. Z napędu wychodzi fabryczny przewód pięciożyłowy, na który mozna podłączyć tylko L, N i PE, lub dołozyć sterowanie lokalne z przycisku zwiernego podwójnego, dla naszych rozważań te dwie żyły są raczej nieistotne, bo to dalej ten sam potencjał, gdybyśmy N dali na którąś z nich i zrobili zwarcie, to co innego.

To najczęściej spotykany napęd w roletach, nic niezwykłego, padają jak muchy już u kilku klientów, zawsze jest pitolenie serwisantów, że to wina elektryka, że na pewno ie dochodzi do nich zasilanie i jeszcze nigdy nie się nie potwierdziło.

Może ktoś wie jakie zjawisko mogło uszkodzić ten napęd, bo ja nie widzę możliwości popłynięcia jakiekogolwiek prądu, poza upływem, który uruchomiłby RCD.

Jeśli nie wyjaśniam wystarczająco to przepraszam, ale zwyczajnie zgłupiałem.

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: witek17 » pt gru 06, 2019 9:01

No dobra, poprowadzę to "śledztwo" :D Wieczorem przygotuję zestaw pytań. Zaznaczam, urządzeń nie mam pod ręką, nie widzę ich, więc niektóre pytania mogą się wydawać głupie.

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: witek17 » sob gru 07, 2019 1:48

Zaczynamy. Niektóre odpowiedzi już były, ale powtórzmy. Zbierzmy komplet informacji, tych oczywistych i tych wydawałoby się mniej potrzebnych.

1. typ rolety, schemat był w zestawie? czy tylko schemat dla instalatora?
2. typ sterownika, schemat był w zestawie? czy tylko schemat dla instalatora?
3. kto montował? serwis producenta? serwis zewnętrzny? osobiście? ktoś inny?
4. kupiona osobiście w sklepie? przez internet?
5. działała chociaż przez moment po montażu? czy "martwa" od razu?
6. pierwszy raz montowana? czy już wymieniana przez serwis?
7. ad. 6, jeżeli wymieniana, to co się psuło poprzednio?
8. przypadki uszkodzeń u znajomych, te same objawy? czy inne?
9. rezystancje pomiędzy przewodami w rolecie, każdy z każdym, nawet PE z innymi
10. jesteśmy pewni, że do zugów doprowadzono właściwe przewody? w sensie L jest L, N jest N, itd. oprócz tego opisywanego błędu z podłączeniem N rolety do L

To tylko część pytań. Reszta po odpowiedziach, muszą być szczere, inaczej to nie ma sensu.

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Podłączenie urządzenia jednofazowego tylko do przewodu fazowego

Post autor: witek17 » ndz gru 08, 2019 6:43

Dlaczego zadaję takie głupie pytania? Bo zauważyłem nieścisłości w twoich wypowiedziach. Raz że sterownik radiowy (z bateryjką? po co? skoro doprowadzone jest zasilania), raz że podwójny włącznik zwierny i kilka innych nieścisłości.

Jeżeli pytasz, czy podłączenie przewodu N rolety do L zasilania może uszkodzić napęd SAMEJ rolety, to powiem że raczej nie (no chyba że czegoś nie wiem, podobnie jak Ty). Jeżeli pytasz, czy serwisant przełączył przewód, to powiem, skąd ja mam to wiedzieć. Masz fotki sprzed wizyty serwisanta?

Cała historia jest ważna, od kupna, poprzez montaż, łączenie, użytkowanie, do wizyty serwisanta.

Resztę pytań zadaj sam i rozważ, czy na którymś etapie nie nastąpił błąd. Bo to, że potem ktoś poprawił połączenia, nie przywróci sprawności urządzeniu.

ODPOWIEDZ