Połączenie uziomów - czy na pewno poprawne
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Połączenie uziomów - czy na pewno poprawne
1.Czy takie wykonanie jest prawidłowe?
2. Czy należy odłączyć „bednarkę” w ZK, a rodziału dokonać w rozdzielni głównej, i przyłączyć do GSU, a GSU do uziomu fundamentowego?
3. Czy przewód ochronny z GSU do RG,w przypadku zastosowania przewodu fazowego 35mm^2 to przynajmniej 16mm^2, nie mniej?
4. Czy przewody ochronne z GSU do pomocniczej szyny wyrównawczej powinny być również o przekroju 16mm^2?
Odległość budynku od ZK to 7m.
Połączenie uziomów
Kolego, bardziej namieszać już chyba nie mogłeś. po pierwsze, w jakim systemie pracuje sieć zasilająca?
Po drugie, w ZK nie dokonano żadnego podziału.
Karta Ratownicza
Połączenie uziomów
Połączenie uziomów
jesteś pewien? A może w TN? Sprawdziłeś warunki przyłączeniowe lub umowę? Czy zadałeś to pytanie Dostawcy? Przy układzie TN-S kable do ZK musiałyby być 5-cio żyłowe. Sieci napowietrznej w układzie TN-S nie spotkałem. Tak więc z dużą dozą prawdopodobieństwa sieć zasilająca pracuje w układzie TN i dla takiego założenia będą moje dalsze słowa.
Kabel 4x35 jest poprawny ale czwarta żyła to PEN a nie N. W rozdzielnicy a nie rozdzielni jak napisałeś należy dokonać podziału PEN na PE i N.
Nie.
Tak.
I tak i nie. Jeżeli przekrój kabla wynika z wielkości mocy przyłączeniowej a co za tym idzie zabezpieczenia to tak. Z drugiej strony należy dążyć do jak najmniejszej rezystancji odcinka RG-uziom. 16 Cu będzie ok.
Pamiętaj, że 35AL to prawie równoważnik 25 Cu.
Karta Ratownicza