Prośba o ocene schematu + kilka pytań
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Prośba o ocene schematu + kilka pytań
Bezpieczniki F1-F5 - gniazda wtyczkowe - pokoje, łazienka parter, kuchnia
Bezpieczniki F6-F9 - gniazda wtyczkowe - piwnica, łazienka piętro
Bezpieczniki F10-F13 - oświetlenie - piwnica, parter, pietro, zewnątrz
Bezpieczniki F14-F15 - gniazda trójfazowe
Bezpieczniki F16 -F22 - wydzielone obwody poklei: kuchenka, lodówka, mikrofala, zmywarka, suszarka do bielizny, pralka, piec elektryczny Schemat cz1 Schemat cz2
Moje pytanie brzmi czy w ten sposób mogą być podzielone dane obwody pod wyłączniki różnicowo-prądowe?
Czy mam zastosować jeszcze jeden wyłącznik rożnicowo-prądowy główny (selektywny?) na samym początku?
Gdzie najlepiej umieścić rozłącznik izolacyjny LTS160... w rozdzielnicy czy w złączu kablowo-pomiarowym? - odległość złącza od budynku około 15 m.
Re: Prośba o ocene schematu + kilka pytań
Kolega doprecyzuje o które obwody chodzi?tomcioxv pisze:Moje pytanie brzmi czy w ten sposób mogą być podzielone dane obwody pod wyłączniki różnicowo-prądowe?
SPBT12-280/4 - ogranicznik przepięć klasy B+C - instalowany w rozdzielnicy firmy Eaton (Moller)
Przewód 5X35mm2- ponieważ z ustalenia mocy zapotrzebowanej wyszło 50 kW i ten kabel spełnia wszelkie wymagania obciążalności prądowej i zabezpieczeń.
Chodzi mi ogólnie czy taki podział może być wykonany? Czy zastosować mniej różnicówek? Więcej? I co z tą różnicówką "główną" instalować? nie instalować?
To wiemy ,ale jak kolega połączy to z instalacją co z dobezpieczeniem .tomcioxv pisze:SPBT12-280/4 - ogranicznik przepięć klasy B+C - instalowany w rozdzielnicy firmy Eaton (Moller)
Oczywiście że w domu ,czy do złącza będzie kolega miał dostęp?tomcioxv pisze:Gdzie najlepiej umieścić rozłącznik izolacyjny LTS160...
Ogranicznik będzie umieszczony w rozdzielnicy głównej w domu, więc chyba nie muszę podawać dokładnego schematu łączenia jak to będzie wyglądać w rozdzielnicy przewód po przewodzie>? A odnośnie dobezpieczenia, o tym zapomniałem napisać w złączy znajduje się zabezpieczenie przedlicznikowe 80 A gG. Bazując na danych producenta Fmax = 160A, a także na ich poradniku czyli Fmax>F1 nie jest wymagane dodatkowe dobezpieczenie. Ale tu też nasuwa mi się pytanie czy ze względu na odległość bezpiecznika przedlicznikowego od rozdzielnicy głównej około 15 m, jednak zastosować to dobezpieczenie.Simcode pisze:
Tak będę miał dostęp.Simcode pisze:Oczywiście że w domu ,czy do złącza będzie kolega miał dostęp?
tomcioxv pisze:chyba nie muszę podawać dokładnego schematu łączenia jak to będzie wyglądać w rozdzielnicy przewód po przewodzie>?
Kolega poczyta o sposobach łączenia takich urządzeń i o odległościach które są czasami ważne.
Ale wygodniej w domu bo nikt postronny nie wyłączy zasilania etc.
Argument nietrafny.Frank pisze:Schemat jest błedny gdyż skoro na jednej różnicówce jest przyłączonych 5 wyłączników nadmiarowych 16A to przez różnicówkę może teoretycznie płynąć prąd 5x16A=80A a maksymalny prąd dobranych różnicówek to 40A
Zestawienie urządzeń wskazuje, że przy teoretycznie jednoczesnej pracy prądożernych urządzeń przez FF6(40A) popłynie prąd około 20A, a przez FF7(63A) około 40A.
Pzdr