Przewód odprowadzający w profilu okna
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Jak w ogóle wpadłeś na taki pomysł?
Oczywiście pod żadnym pozorem nie wolno robić i nawet myśleć o podobnych rozwiązaniach. To jest celowe wprowadzenie potencjału wyładowania atmosferycznego do wnętrza budynku w sposób niekontrolowany.
Jakie wprowadzanie do wewnątrz?
Nawet jak jak chamsko przykręca uchwyty do tej ładnej elewacji i puszczą przewód po wierzchu to i tak na słupku będzie potencjał prądu piorunochronowego.
Karta Ratownicza
Paskudna elewacja pod względem odgromu.
Na 4 pietrach jest metalowa elewacja z paneli dużych - tam sie schowało drut a na 4 pietrach szkło z małymi słupkami aluminiowymi.

Po pierwsze jak podejrzewam jest na odgromówkę jakiś projekt zwróć się do projektanta instalacji o rozwiązanie bo to też jego problem. Jak w dobrej wierze zrobisz coś sam to weźmiesz cała odpowiedzialność na siebie a może tu być problem z dobrym rozwiązaniem. Tak to jest gdy architekt ma wizję.
Nie znam projektu budynku ale ja np. wykonał bym zejścia z dachu w całości przewodami HVI mocowanymi do elewacji na uchwytach (oczywiście jeśli można tak aby nie było widać ich od środka). One mają ok 20mm średnicy i są mocowane zaraz przy elewacji więc łatwo je zamaskować. Można dać rynienki metalowe w kolorze elewacji z góry na dół przy rozsądnym wykonaniu może to nie wyglądać źle. Pomijam zupełnie koszt tego pomysłu.